ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ακτινογραφούμε τη Δημαρχία του κ.Βύρα. Τα όσα έκανε μέχρι στιγμής…

«Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Λάρνακα, για την πόλη μας. Η εποχή της αλλαγής, της διεκδίκησης και της αισιοδοξίας. Μακριά από μιζέρια και μεμψιμοιρίες. Μακριά από τα λάθη που μας πλήγωσαν στο παρελθόν. Με θετική διάθεση και χωρίς ίχνος εφησυχασμού, ξεκινούμε τη σκληρή δουλειά για τη Λάρνακα που μας αξίζει.»

Αυτά ήταν τα λόγια του κ. Ανδρέα Βύρα πριν από 10 μήνες, όταν είχε εκλεγεί στη θέση του ως Δήμαρχος Λάρνακας. Μέσα από το έργο του και τις πράξεις του προσπάθησε να βάλει την πόλη μας σε ένα σωστό μονοπάτι, αφού πήρε στα χέρια του μια πόλη παραμελημένη και ένα Δήμο που ήταν ακέφαλος για 1,5 χρόνο. 
Ωστόσο, ο κ. Βύρας δεν έμεινε στα λόγια, αλλά έθεσε στόχους που θα έκαναν μια Λάρνακα καλύτερη. Μέσα από πολλές διαδικασίες προσπάθησε και προσπαθεί καθημερινά για την αναβάθμιση της πόλης.

Στο άρθρο μας προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τη θετική πλευρά της δημαρχίας Βύρα και να αναφέρουμε τις πράξεις του αλλά και στόχους που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα από τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο.


Πέτυχε την εξασφάλιση κονδυλίου για τη μετακίνηση των γηπέδων τένις για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της πόλης
Ο Δήμαρχος σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων,  πέτυχε την εξασφάλιση κονδυλίου για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της πόλης, καθώς Yπουργείο μεταφορών και Yπουργείο παιδείας αποφάσισαν να διαθέσουν κονδύλι ύψους 900 χιλιάδων ευρώ για τις εν λόγω εργασίες.

 

Επι δημαρχίας τους ξεκίνησε η αποξήλωση της αποξήλωσης/απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών.

Αν και για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε αρκετή δουλειά από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο εν τούτοις οι διαδικασίες αποξήλωσης/απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά την εκλογή του νέου δημοτικού συμβουλίου. Πλέον ο ρόλος του Δήμου Λάρνακας είναι η επίβλεψη της διαδικάσιας με στόχο να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών πλαισιών που έχουν καθοριστεί.

 

Προχώρησε σε έργα συγχρηματοδότησης για την αναμόρφωση του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας
Είναι το πρώτο από τα έργα συγχρηματοδότησης, μετά από πολλές προσπάθειες εξωραϊσμού, από το κονδύλι των 18 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος Λάρνακας από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ε.Ε. Να σημειώσουμε ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν, αφού ο Δήμος προχώρησε σε προκήρυξη Διαγωνισμού για την ανάπλαση του το περασμένο Μάρτιο.
Η ολοκλήρωση του προβλέπεται 14 μήνες μετά την έναρξη των εργασιών. Στο έργο αυτό θα υλοποιηθεί αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση, ενώ παράλληλα και ανάπλαση του χώρου μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 

Καθιέρωσε πρόγραμμα καταπολέμησης οπτικής ρύπανσης της Λάρνακας

Ο κ. Βύρας σε συνεργασία του με την ΕΤΑΠ, το τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά και τον ΚΟΤ έθεσε σε εφαρμογή την έναρξη της αισθητικής αναβάθμισης της πόλης, όσον αφορά το πλαίσιο οπτικής ρύπανσης. Μάλιστα, όλα τα έξοδα θα επιχορηγηθούν από το Δήμο Λάρνακας, ο οποίος προσπαθεί συνάμα να εξεύρει ιδιώτες για τη περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδή από τη Δευτέρα 18/9 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

 

Τροχιοδρόμησε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του πολυδύναμου αθλητικού κέντρου στο χώρο του παλιού κοινοτικού αθλητικού κέντρου
Μετά την ανακοίνωση του ΚΟΑ ότι μπορεί να διαθέσει το  κονδύλι για τη μετακίνηση και στέγαση των νέων γηπέδων τένις, ο Δήμος Λάρνακας ζήτησε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και υπέγραψε το περασμένο Μάρτιο Μνημόνιο συναντίληψης για την έναρξη της στέγασης του αθλητικού κέντρου, ενώ χρειάστηκε επίσης η ανανέωση των κατασκευαστικών του σχεδίων καθώς ήταν έτοιμα από το 2012. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τα νέα γήπεδα τένις είναι στο παλιό κοινοτικό αθλητικό κέντρο.

 

Επικοινωνεί με τους δημότες της πόλης
Ως δήμαρχος φροντίζει κάθε εβδομάδα να επικοινωνεί με τους δημότες του μέσω προγραμματισμένων συναντήσεων για να τους ενημερώνει για τα νέα του Δήμου, καθώς επίσης και για τα προβλήματα του Δήμου που αντιμετωπίζουν διάφορες περιοχές της πόλης.  Παράλληλα, ξεκίνησε μια νέα στρατηγική επικοινωνίας με τους δημότες του αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, προχωρά στη δημιουργία εφαρμογής με όνομα “Improve my city” που έχει ως σκοπό τη διαχείριση παραπόνων. Τέλος , όσον αφορά την επικοινωνία προχώρησε στην αναβάθμιση των κοινωνικών δικτύων του Δήμου ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία Δήμου και δημοτών.

 

Πίεσε τα κυβερνητικά τμήματα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επένδυσης στη Μαρίνα Λάρνακας
Το ζήτημα με τη Μαρίνα Λάρνακας είναι κάτι που απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους της πόλης. Ο κ. Βύρας αν και είχε πολλά να αντιμετωπίσει με το που ανάλαβε τη Δημαρχία , φρόντισε , ωστόσο να πιέσει (στο βαθμό που μπορούσε) τη κυβέρνηση, αλλά και το Υπουργείο συγκοινωνιών να προχωρήσουν σε διαδικασίες εξεύρεσης νέου επενδυτή γι’αυτό το μεγαλεπήβολο έργο της πόλης. Ανέπτυξε συχνή  επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τη κυβέρνηση για να ξεκινήσει ο νέος γύρος διεξαγωγή προσφορών, καθώς το λιμάνι είναι κρατική περιουσία και όχι περιουσία του Δήμου. Μέχρι στιγμής η  διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή έχει ξεκινήσει με  πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχουν περάσει στη τελική φάση της προσφοροδότησης τρεις παγκόσμιοι κολοσσοί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι όπως το έργο κατοχυρωθεί σε έναν από τους τρείς επενδυτές μέχρι το τέλος του 2017.

 

Μερίμνησε για την ανάπλαση της Συνοικίας του Αγίου Ιωάννη
Αν και ο Δήμος Λάρνακας δεν μπορεί να προβεί άμεσα σε βελτιωτικά έργα όσον αφορά τη περιοχή, λόγω του ότι είναι υπό τη δικαιοδοσία του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, αλλά και ιδιωτών, προβαίνει, ωστόσο, σε όλες τις αναγκαίες εισηγήσεις προς τα κυβερνητικά τμήματα. Μάλιστα υπήρξε η προκήρυξη προσφορών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2018 και το κόστος τους ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία το 1/3 θα παρέχει ο Δήμος.

 

Συνεργάστηκε με τοπικές εταιρείες και ζήτησε τη βοήθεια τους για την αναβάθμιση της πόλης
Ο Δήμαρχος μέσα από τη πολιτική του ζήτησε τη βοήθεια τοπικών επιχειρήσεων και οργανισμών  της Λάρνακας, ούτως ώστε να αναλάβουν κατασκευαστικά έργα που θα βοηθούσαν τη πόλη. Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί ο εξωραϊσμός του δρόμου Δεκέλειας με τοποθέτηση πρασίνου και είναι σε διαδικασία ο εξωραϊσμός του κυκλικού κόμβου K- Cineplex  τα οποία είναι και τα δύο δωρεά της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ. Επίσης, οι υπεραγορές ΜΕΤΡΟ έχουν διαθέσει κονδύλι για τη δημιουργία 2 παιδότοπων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου των  Φοινικούδων. Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν με άλλες τοπικές εταιρείες και θα συμπεριλαμβάνουν πάρκα της πόλης.

 

Ολοκλήρωσε έγκαιρα την ασφαλτόστρωση στην περιοχή Μακένζι
Η αρχή για τη συντήρηση των κύριων αρτηριών- δρόμων στη πόλη έγινε, καθώς ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση στην οδό Μακένζι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου. αξίας 1,200.000 ευρώ. Με σωστό συντονισμό οι εργασίες ολοκληρώθηκαν έγκαιρα μάλιστα και ο δρόμος παραδόθηκε και πάλι στη κυκλοφορία.

 

Εξασφάλισε κονδύλι από τη κυβέρνηση για την συντήρηση των δρόμων της πόλης

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 υπογράφηκε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων το Συμβόλαιο για Περιοδική Συντήρηση Αυτοκινητοδρόμων Επαρχίας Λάρνακας (Αρ. Διαγωνισμού:PS/C/782)».

Το Έργο «περιλαμβάνει συνήθεις εργασίες περιοδικής συντήρησης σε τμήματα αυτοκινητοδρόμων στην Επαρχία Λάρνακας. Το Έργο είναι “Τεχνικό” και κατατάσσεται στην Δεύτερη Τάξη».

Ήδη οι εργασίες ξεκίνησαν από χτες Τρίτη 19/09/2017 με αφετηρία την Τουρκοκυπριακή συνοικία.

 

Προχώρησε σε διαδικασίες για την αλλαγή της Πλατείας Ζουχούρι 
Το έργο προβλέπει την ανάπλαση της πλατείας καθώς θα τοποθετηθεί πράσινο και θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις εστίασης.Με βάση τα σχέδια του Δήμου η μικρή παλαιά δημοτική αγορά, αλλά και τα γύρω καταστήματα θα κατεδαφιστούν με αποτέλεσμα την ανοικτή πρόσβαση στη πλατεία.

 

Προώθησε τη Λάρνακα σε επενδυτές του εξωτερικού
Με την ανάληψη της Δημαρχίας του συνάντησε το Λιβανέζο επενδυτή George J Chehwane Πρόεδρο της εταιρίας Plus Properties, η οποία επένδυσε 35εκ. ευρώ δημιουργώντας 6 επενδυτικά projects. Μάλιστα η εταιρεία έδωσε άμεσα υλοποιήσιμες υποσχέσεις για την μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών με σκοπό την ανοδική ανάπτυξη της πόλης.

Αργότερα σε συνάντηση του ο δήμαρχος μας με το Δήμαρχο της πόλης Hadat Mr . George Aoun  στο Λίβανο το Μάιο που μας πέρασε αντάλλαξε γνώμες και απόψεις για τη συνεργασία των 2 πόλεων όσον αφορά το κομμάτι των επενδύσεων. Επίσης, ενημέρωσε όσους παρευρίσκονταν εκεί για τα μελλοντικά αναπτυξιακά έργα αλλά και τις προοπτικές επένδυσης στη πόλη μας.

 

Έκανε αίτημα για ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα
Αν και με επιστολή του που δεν είχε ανταπόκριση στις 20 Ιουνίου 2017 προς το Υπουργείο παιδείας ζητώντας συνάντηση με τον Κώστα Καδή με θέμα τη συζήτηση για ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής, ο δήμαρχος αλλά και βουλευτές της Λάρνακας εξακολουθούν να το επιδιώκουν , καθώς η συνάντηση κρίνεται ακόμα πιο αναγκαία αφού είναι θέμα μείζονος σημασίας για τη πόλη.

 

Έθεσε ως στόχο την αλλαγή του εμπορικού κέντρου της Δημοτικής Αγοράς
Όσον αφορά το εμπορικό κέντρο με τη ανέγερση νέας Δημοτικής αγοράς οι προσφορές αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Βέβαια ο κ. Βύρας δήλωσε ότι το μόνο που απομένει είναι η έγκριση των εγγράφων προσφορών. Μάλιστα η δαπάνη υπολογίζεται να ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ , ενώ το κονδύλι θα καλυφθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία.

 

Εξόπλισε τις παραλίες με τροχοκαθίσματα για ΑΜΕΑ

Στις 7 Ιουλίου παραδόθηκαν στη Δήμο τρία τροχοκαθίσματα θαλάσσης για ΑΜΕΑ. Τα τροχοκαθίσματα αγοράστηκαν από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης τον ΚΟΤ , την ΕΤΑΠ και το Δήμο Λάρνακας. Τοποθετήθηκαν στη παραλία Φοινικούδων , Castella και Μακένζι. Να σημειωθεί ότι η πόλης μας ήταν η μόνη παραλιακή πόλη που δεν διέθετε το συγκεκριμένο εξοπλισμό.

 

Ένας γενικός απολογισμός της Δημαρχίας του κ.Βύρα είναι ότι κρίνεται θετική μέχρι στιγμής αν αναλογιστεί κανείς το τι παρέλαβε στα χέρια του ελέω των γνωστών γεγονότων στο Δήμο Λάρνακας. Βέβαια, στον πρώτο χρόνο της Δημαρχίας του, βασικό του μέλημα ήταν η υλοποίηση μερικών μικρών έργων στην πόλη και παράλληλα η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε έργα που έμειναν στάσιμα εδώ και καιρό.

Δουλειά έχει γίνει κυρίως πίσω από τις πόρτες αφού τα πλείστα μεγάλα και μικρά ζητήματα του Δήμου ήταν στάσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο επόμενο 8μηνο η δουλειά αυτή που έγινε θα δείξει τα αποτελέσματα της.

Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε την πινελιά του κ. Βύρα και του νέου δημοτικού συμβουλίου με μέτρο σύγκρισης πλέον τα μεγάλα έργα της πόλης μας, αυτά που πραγματικά θα αλλάξουν την πόλη μας.

Σίγουρα υπάρχουν και πράγματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και μέχρι στιγμής δεν έγιναν, για τα οποία θα επανέλθουμε στις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος)

Σχετικά νέα

X
Translate »