Breaking News

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η κ. Άντρη Ανδρέου και κ. Μόνικα Μελέκη Δημοτικοί Σύμβουλοι της πόλης μας, μιλούν για τα συναισθήματα και τους στόχους που έχουν για τη Λάρνακα

Της Νίκης Μιχαήλ

Έχουν αμέτρητες υποχρεώσεις και καθήκοντα καθημερινά, τόσο στη δουλεία ,όσο και στο σπίτι. Είναι μητέρες και σύζυγοι, αλλά παρόλα αυτά επέλεξαν να θέσουν υποψηφιότητα για Δημοτικοί Σύμβουλοι της πόλης μας και έχουν αναλάβει καθήκοντα με σκοπό να εξυπηρετούν τόσο τους δημότες όσο και τη μετατροπή της Λάρνακας σε μια αξιοπρεπή και αξιοζήλευτη πόλη.

Oι 2 κυρίες του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, κ. Άντρη Ανδρέου και η κ. Μόνικα Μελέκη μίλησαν και μοιράστηκαν στο City Of Larnaka.com τα συναισθήματα για την εμπειρία τους στην ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου,για το πως οι γυναίκες αναλαμβάνουν καθήκοντα και ανταποκρίνονται κυρίως σ΄’ενα ανδροκρατούμενο συμβούλιο, γι’ αυτά που θέλουν να πετύχουν για το καλό της πόλης, αλλά και για το πως οραματίζονται την πόλη της Λάρνακας στο μέλλον.

Άντρη Ανδρέου (Δημοτική Σύμβουλος ΑΚΕΛ)

 1.Πως είναι η εμπειρία σας ως δημοτικός σύμβουλος σε ένα ανδροκρατούμενο Δημοτικό Συμβούλιο;

Θα ξεκινήσω την απάντησή μου λέγοντας ότι για να βρίσκομαι σε ένα ανδροκρατούμενο συμβούλιο σημαίνει ότι οι δημότες ψηφοφόροι, δύσκολα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνη στις γυναίκες. Την αξία και τις απεριόριστες ικανότητες των γυναικών δεν χρειάζεται να τις αναφέρω μιας και αποτελούν ένα δεδομένο αδιαμφισβήτητο. Διανύω την δεύτερη μου θητεία ως Δημοτική Σύμβουλος σε  ένα ανδροκρατούμενο συμβούλιο, αλλά αυτό δεν μου δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες, απεναντίας το θεωρώ και σαν πρόκληση για να επιβεβαιωθούν οι δυνατότητες και ικανότητες των γυναικών.

Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η γυναικεία ύπαρξη να βρει την θέση που της αρμόζει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο σε όλα τα δημόσια αξιώματα.

2. Ποίες είναι η δυσκολίες που έχετε υπό την ιδιότητά σας αυτή;

Η  μεγαλύτερη δυσκολία που θα έλεγα ότι υπάρχει, είναι το να μπορείς να ανταποκρίνεσαι αποτελεσματικά στις πολλαπλές δραστηριότητες  κατά την διάρκεια της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, να μπορείς να συνδυάζεις επαρκώς τις πολλές ευθύνες, τα καθήκοντα αλλά και τις υποχρέωσες που προκύπτουν. Είμαι μια εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα και επομένως είναι πολλοί οι ρόλοι που έχω να διαχειριστώ. Χρειάζεται μεγάλη και επίμονη προσπάθεια, στήριξη και κατανόηση από την οικογένειά σου, αλλά παράλληλα και σωστή ταξινόμηση προτεραιοτήτων. Αυτή η σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι απαραίτητη για να υπάρχει ισορροπία και αποτελεσματικότητα στον χειρισμό των διαφόρων υποχρεώσεων που πρέπει να διαχειριστώ.

3.Στο πρώτο χρόνο σαν πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών θεμάτων τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που έχετε επιτύχει και είναι σημαντικό για την πόλη και τους δημότες;

Σαν πρόεδρος αυτής της επιτροπής έχω θέσει ως βασικό στόχο την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας των δημοτών, καθώς και την στήριξη των ευπαθών ομάδων.  Αυτό μεταφράζεται διαμέσου διαφόρων ενεργειών και δράσεων που εφαρμόζουμε. Τα προβλήματα που φτάνουν στην επιτροπή είναι ποικίλης μορφής και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε, ανταποκρινόμενοι – όσο το δυνατόν περισσότερο- και στο μέτρον των δυνατοτήτων μας.

Αυτό που έχω πετύχει με την ανάληψη της προεδρίας της επιτροπής είναι να έχουμε αναθεωρήσει κάποια από τα δεδομένα που είχαμε στα χέρια μας και να έχουμε θέσει κάποιες βασικές αρχές στην λειτουργία και εφαρμογή των αποφάσεων μας. Το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι αρκετό και έπεται συνέχεια. Η επιτροπή της οποίας είμαι πρόεδρος, έχει να διαχειριστεί τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και σε αυτό δεν αρκεί μόνο η απλή διεκπεραίωση των καθηκόντων, αλλά θα πρέπει οι πολίτες να νοιώσουν το αληθινό και ειλικρινές ενδιαφέρον του Δήμου προς αυτούς, που αυτός είναι και ο πρωταρχικός μας στόχος.

4.Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι για την πόλη της Λάρνακας;

Έχω πολλούς στόχους για την Λάρνακα, αλλά θα επικεντρωθώ μόνο σε δύο, τους οποίους θεωρώ και πιο επείγοντες και σημαντικούς. Το μεγαλύτερο στοίχημα που έχω θέσει στον εαυτό μου και θα παλέψω για αυτό είναι καταρχάς η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και η εγκατάσταση υγραερίου, ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί για δεκαετίες την πόλη μας. Έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις και κινητοποιήσεις από μεριάς του Δήμου, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν γύρω από αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Δεύτερος μου στόχος, είναι το θέμα με το μεγάλο πρόβλημα του Λιμανιού και της Μαρίνας. το οποίο ευελπιστώ ότι σύντομα θα δρομολογηθεί προς την επίλυσή του με τις διαδικασίες των προσφορών για ανέγερση της μαρίνας. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί μου στόχοι, οι οποίοι όμως απαιτούν συλλογική βοήθεια και αληθινή προσπάθεια για να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

5.Ποιες είναι οι ιδέες που εσείς προσωπικά έχετε προτείνει, ή θα προτείνετε όσο αφορά την ανάπτυξη, την μεταρρύθμιση της πόλης;

Σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο μιας πόλης όπως της Λάρνακας, οι ιδέες δεν είναι ατομικές αλλά συλλογικές, όπως και οι προσπάθειες για να επιτευχθούν. Στα μεγάλα και σημαντικά έργα οι αποφασίσεις λαμβάνονται κατόπιν συλλογικών συνεδριάσεων και μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, προσπαθώντας πάντα να αφουγκραστούμε τις ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της ίδιας της πόλης μας. Όσον αφορά τις προσωπικές μου ιδέες, αλλά και προσπάθειες και στόχους για μεταρρύθμιση αυτές συνδέονται με την Επιτροπή της οποίας είμαι πρόεδρος, όπως προανέφερα. Βασική μου μέριμνα είναι η βοήθεια και στήριξη των ευπαθών ομάδων της πόλης μας.

6.Τι οραματίζεστε για την Λάρνακα και τι θα θέλατε να αλλάξετε μέχρι το τέλος της θητεία σας;

Όραμα μου είναι να ζω σε μια πόλη υπόδειγμα, βασισμένη σε Ευρωπαϊκά πρότυπα όπου ο πολίτης μπορεί να ζήσει και να κινηθεί ελεύθερα, με αξιοπρέπεια χωρίς περιορισμούς και δυσκολίες. Θα ήθελα να ζω σε μια πόλη  όπου οι πολίτες θα είναι περήφανοι για τo χώρο  διαμονής τους. Σε μια πόλη όπου οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την κάθε μέρα. Οραματίζομαι μια πόλη με μοντέρνα δημόσια κτίρια, αλλά παράλληλα και με διατήρηση των όμορφων νεοκλασικών κτιρίων τα οποία είναι στολίδι για την πόλη της Λάρνακας.

Μια πόλη με περισσότερους χώρους πρασίνου σε κεντρικά σημεία, πεζοδρόμια αλλά και περισσότερους ποδηλατοδρόμους, μουσεία ελκυστικά προς τους επισκέπτες με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό για να καλλιεργηθεί σωστή νοοτροπία προς τα παιδιά μας και αγάπη για την πόλη τους, την ιστορία και τον πολιτισμό.   Είναι χρέος όλων μας να επενδύσουμε στον πολιτισμό και τις τέχνες.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στην ίδια μας την ιστορία και στην αξιοπρέπεια ως λαός. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο δικό μου όραμα, αποτελεί όραμα και όλων των δημοτών που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους στο αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου. Αυτή η ψήφος μου έδωσε την δύναμη και την δυνατότητα να κάνω αυτό το όραμα πραγματικότητα. Γιατί η Λάρνακα το αξίζει. Γιατί η Λάρνακα έχει όλα τα κριτήρια για να γίνει μια πόλη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μέχρι το τέλος της θητείας μου θα παλεύω για όλα αυτά.

Μόνικα Μελέκη (Δημοτική Σύμβουλος ΑΚΕΛ)

1.Πως είναι η εμπειρία σας ως Δημοτικός Σύμβουλος σε ένα ανδροκρατούμενο Δημοτικό Συμβούλιο;

Είμαι για δεύτερη πενταετία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο προηγούμενο ήμασταν πέντε γυναίκες και τώρα μόνο δυο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, όμως εμείς σαν γυναίκες είμαστε δυναμικές .Έχουμε το δικό μας στίγμα και άποψη ανάλογα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Η φωνή μας ακούγεται και υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπο μας.

2.Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε υπό την ιδιότητα σας αυτή;

Να μην παίρνεις τίποτα προσωπικά. Στο συμβούλιο πολλές φορές γίνονται έντονες συζητήσεις. Διαφωνίες υπάρχουν. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η επίλυση τον μεγάλων προβλημάτων της πόλης και η δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής. Αυτό οφείλεται είτε στον οικονομικό παράγοντα είτε σε νομοθεσίες και αποφάσεις της κυβέρνησης. Από την άλλη ,πρέπει να αφιερώνεις πάρα πολύ χρόνο από την προσωπική σου ζωή. Είμαι εργαζόμενη γυναίκα ,οι ώρες στο θέατρο είναι πολλές, έχω παιδιά τα οποία είναι σε δύσκολες ηλικίες. Έχω μάθει όμως να βάζω προτεραιότητες ανάλογα με τις ανάγκες.

3.Στον 1ο χρόνο με το νέο Δημοτικού Συμβουλίου τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που έχετε πετύχει και είναι σημαντικό για την πόλη και τους δημότες;

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι πραγματικά νέο με την έννοια το ότι οι περισσότεροι Σύμβουλοι είναι η πρώτη τους θητεία . Θυμάμαι και εγώ τον εαυτό μου στο προηγούμενο Συμβούλιο. Είχα τα μάτια και τα αυτιά μου ανοιχτά δεκατέσσερα για να κατανοήσω πολλά πράγματα. Έτσι, χρειαζόταν ο χρόνος για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να έχουμε όλοι όμοια οράματα.

Από την άλλη το τι έχουμε πετύχει θα φανεί μετά από χρόνια. Τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πολύ ρευστά. Υλοποιούνται προγράμματα του προηγούμενου συμβουλίου και μπαίνουν οι βάσεις για τα καινούργια οράματα και στόχους. Επίσης, ζούμε σε πολύ δύσκολη εποχή όπου το χρήμα παίζει πολύ σημαντικό λόγο .Ότι και να θέλουμε αν δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα …δεν μπορείς να το κάνεις.

 4.Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι για την πόλη της Λάρνακας;

Πρώτα απ’ όλα οι στόχοι μας πρέπει να είναι κοινοί. Από μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και όταν λέω κοινοί εννοώ και του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των ίδιων πολιτών .Πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας σαν Λαρνακείς, δηλαδή, να είμαστε πιο διεκδικητικοί. Να μην φοβόμαστε. Θέλω ο κόσμος να αφυπνιστεί και να έχει άποψη αλλά πάντα με γνώμονα Το Κοινό Καλό.

 5.Ποιες είναι οι ιδέες που εσείς προσωπικά έχετε προτείνει ή θα προτείνετε όσον αφορά την ανάπτυξη, την μεταρρύθμιση και αξιοποίηση της πόλης;

Οι ιδέες που θα θέλαμε να προτείνουμε δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητες από την κοινή πορεία των ανθρώπων στο Συμβούλιο. Επίσης, είναι θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με μελέτες ανθρώπων που είναι το αντικείμενο τους. Είναι μια συλλογική δουλειά. Σίγουρα είμαι πολύ πιο αποτελεσματική στα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Είναι το αντικείμενο μου, αλλά και εκεί πολλές φορές συναντώ αντιστάσεις. Στα λόγια είναι εύκολο , στις πράξεις ομως….

6. Τι οραματίζεστε για την Λάρνακα και τι θα θέλατε να αλλάξει μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Τα δικά μας οράματα είναι και τα οράματα του πολίτη. Χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όλοι θέλουμε την αλλαγή και την ανάπτυξη, αλλά δυστυχώς όταν έρχεται η στιγμή αρχίζουν οι αντιδράσεις , γιατί ο καθένας σκέφτεται το προσωπικό συμφέρον και όχι της πόλης. Και μιλάω για τους πολίτες. Εγώ οραματίζομαι την Λάρνακα του αύριο με ανθρώπους ενωμένους στο όνομα για το καλό της πόλης μας.

Θέλω η Λάρνακα μας να πρωτοτυπεί. Να είναι πόλη με χαρακτήρα. Ο καθένας να είναι παράδειγμα για τον διπλανό ,να τον στηρίξει και όχι να τον υποσκάπτει. Θέλω να επενδύσουμε περισσότερο στον πολιτισμό και στις τέχνες. Η πνευματική τροφή πρέπει να γίνει μέρος της ζωής μας.

 

Αν και είναι εργαζόμενες γυναίκες, μητέρες και σύζυγοι οι ίδιες επέλεξαν να δώσουν την βοήθεια και την αγάπη τους, τόσο στους δημότες αλλά και γενικά προέβησαν σε όλες αυτές τις ενέργειες για το καλό της πόλης μας. Αν και η κάθε τους μέρα μπορεί να είναι γι’ αυτές όλο και πιο κουραστική δεν σταμάτησαν να οραματίζονται για το καλό κοινό της Λάρνακας. Εμείς επικροτούμε τις ενέργειες τους αυτές, αλλά και το καθημερινό κόπο και ζήλο που διαθέτουν για να πετύχουν ότι καλύτερο μπορούν για την πόλης τους και ευχόμαστε όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά το όλο Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

Η ιστοσελίδα μας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στις 2 Δημοτικές Συμβούλους για το χρόνο που μας αφιέρωσαν και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Επιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος)

 

Μόνικα και Άντρη κρατάνε τη γυναικεία σημαία ψηλά στο νέο δημοτικό συμβούλιο

 

Σχετικά νέα

X
Translate »