Breaking News

Επιχειρήσεις

Δημήτρης Καϊμακλιώτης: H Λάρνακα έχει δείξει ότι μπορεί να κρατήσει το χαρακτήρα και την ταυτότητα της μέσα στα χρόνια

Ο αρχιτέκτονας Δήμήτρης Καϊμακλιώτης δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα, έχοντας στο πορτοφόλιο του πολλά έργα τα οποοία υλοποιήθηκαν στην πόλη μας. Ανήκει στη γενιά αρχιτεκτόνων όπου η δουλειά τους σήμερα, θα καθορίσει και την ταυτότητα της πόλης μας τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Καϊμακλιώτης μιλά στο City of Larnaka για την ανάπτυξη της Λάρνακας τα τελευταία χρόνια, πως βλέπει το μέλλον της αλλά και για τους λόγους που υπέβαλλε υποψηφιότητα για τη θέση Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Αραδίππου.

 

 

1) Κύριε Καϊμακλιώτη είστε ένας αρχιτέκτονας της νέας γενιάς. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Από παιδί γνώριζα ότι θα επιδιώξω να ασχοληθώ με την αρχιτεκτονική, μου άρεσε να δημιουργώ, να εξερευνώ, να σχεδιάζω, να φιλοσοφώ και ένιωθα την ανάγκη να διαλέξω ένα επάγγελμα που θα με βοηθήσει να διοχετεύσω την τάση μου για έκφραση και δημιουργία. Κάπως έτσι, χωρίς πολλή σκέψη, αποφάσισα να γίνω αρχιτέκτονας.

 

 

2) Ποιες είναι οι σπουδές και η εμπειρία σας;

Είμαι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας και έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία όπου και δούλεψα περίπου για 10 χρόνια σε διακεκριμένα αρχιτεκτονικά γραφεία με πείρα σε βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα την τύχη να με διδάξουν σπουδαίοι αρχιτέκτονες όπως ο Ian Ken Yeang με ειδικότητα τα ψηλά βιοκλιματικά κτίρια.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο σπουδών μου διακρίθηκα με την τιμή του RIBA Chartered Architect και μέχρι σήμερα εξακολουθώ να κατέχω αυτόν τον τίτλο.

 

 

3) Μιλήστε μας λίγο για την D. KAIMAKLIOTIS ARCHITECTS. Πότε ξεκίνησε και σήμερα ποια είναι η δομή της;

Ένα από τα όνειρα μου ήταν να έχω το δικό μου αρχιτεκτονικό γραφείο και με την βοήθεια του Θεού αυτό υλοποιήθηκε το 2014. Η D_Kaimakliotis Architects & Designers Ltd. Ξεκίνησε από ένα μικρό διαμέρισμα σε μια αδιέξοδο με 2 υπαλλήλους και σιγά σιγά μεγαλώνοντας μεταφερθήκαμε σε ιδιόκτητο γραφείο περίπου 400 τ.μ με δύο ορόφους και προσωπικό 12 και άτομα.

Η D_Kaimakliotis Architects & Designers Ltd αποτελείται από μια εξαίρετη ομάδα αρχιτεκτόνων και έχει πάντα γνώμονα το συμφέρον του πελάτη και της πολιτείας.

 

 

 

4) Πως θα περιγράφατε το στυλ σας , αρχιτεκτονικά;

Θα έλεγα ότι δεν μου αρέσει να καλουπώνομαι σε ένα στυλ. Η δουλειά μας δεν έχει συγκεκριμένο στυλ ή υπογραφή, αντιθέτως βλέπουμε κάθε έργο διαφορετικά. Θεωρούμε την αρχιτεκτονική ως ένα τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων, καινοτομιών και πειραματισμού για αυτό το λόγο Κάθε έργο για εμάς είναι μια καινούργια εμπειρία με καινοτόμες ιδέες βασιζόμενη φυσικά πάνω στις αρχές του ‘key is light’

 

 

 

5) Aπό που αντλείτε έμπνευση.

Έχω ιδιαίτερη αγάπη στον Φυσικό φωτισμό. Θα έλεγα ‘Key is light’.Είναι κάτι που με αντιπροσωπεύει σαν αρχιτέκτονα. Έχω εμπνευστεί από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Le Corbusier με έργο το Colline Notre Dame Ronchamp για το οποίο έχω γράψει και δημοσιευμένο άρθρο.

 

 

 

6) Πιστεύετε ότι η Λάρνακα αλλάζει την εικόνα της προς το καλύτερο; Πως κρίνετε τα έργα που γίνονται σήμερα στην πόλη μας;

Η Λάρνακα αυτή την στιγμή είναι η πόλη που παρουσιάζει την μεγαλύτερη καθυστέρηση ως προς την ανάπτυξη της, παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η Πόλη μας βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή της ανάπτυξης και του μέλλοντος της. Το γεγονός ότι έγινε επιτέλους η απομάκρυνση των πετρελαιοειδών εγκαταστάσεων θα παίξει σημαντικότατο λόγο στην ανάπτυξη και θεωρώ ότι στα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε τεράστια αλλαγή όσον αφορά το πολιτισμικό και βιοτικό επίπεδο της πόλης μας αφού αναμένεται να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα, τεράστιές επενδύσεις τόσο στο αστικό κέντρο της πόλης καθώς και στο παραλιακό μέτωπο Δεκέλειας.

 

 

7) Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν θα ακολουθήσει η Λάρνακα το δρόμο της Λεμεσού σε σχέση με την ανέγερση ψηλών κτιρίων.
Ποια είναι η άποψη σας;

Αυτή την στιγμή υπάρχει νομοθεσία που είναι σε ισχύ , το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας και ειδικότερα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για αδειοδότηση κτιρίων με 12 ορόφους, εφόσον φυσικά πληροί τα απαραίτητα κριτήρια. Ήδη έχουν δοθεί άδειες για 17-19 ορόφους σε κτίρια όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο Radisson Blue και την ανάπτυξη του τεμαχίου απέναντι από το κτίριο της Αστυνομίας. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η ιδέα κατασκευής ψηλών κτιρίων με 22-25 ορόφους.

Το κέντρο της Λάρνακας την δεδομένη στιγμή πάσχει και γενικά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, χρειάζεται να δημιουργηθούν χώροι που θα στεγάσουν επιχειρήσεις που θα φέρουν κόσμο τόσο για επενδύσεις αλλά παράλληλα θα δημιουργήσουν πολλές νέες εργασιακές ευκαιρίες για τον πολίτη της Λάρνακας και όχι μόνο.

Δεν πρόκειται να γίνουμε ούτε Λεμεσός ούτε Λευκωσία ούτε Πάφος, η Λάρνακα έχει δείξει ότι μπορεί να κρατήσει τον χαρακτήρα της και την ταυτότητα μέσα στα χρόνια.

 

 

 

8) Ποια η άποψη σας για την αρχιτεκτονική της Λάρνακας. Υπάρχει αισθητική;

Τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία στο κέντρο της πόλης μας αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού μας, προσδίδοντας μια ξεχωριστή και μοναδική αίσθηση σε κάθε επισκέπτη της Λάρνακας. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα στοιχεία έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου και δεν αναδεικνύονται με τον επιθυμητό τρόπο. Είναι ζωτικής σημασίας να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στοιχεία προσαρμόζοντάς τα στις σύγχρονες ανάγκες των πόλεων μας.

Τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία στο κέντρο της πόλης μας αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Δίνουν μια ξεχωριστή και μοναδική αίσθηση σε κάθε επισκέπτη της Λάρνακας. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα στοιχεία έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου και δεν αναδεικνύονται με τον επιθυμητό τρόπο. Είναι ζωτικής σημασίας να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες ανάγκες των πόλεων μας.

 

 

 

9) Πως βλέπετε τη Λάρνακα ως επενδυτικό προορισμό;

Η Λάρνακα εκτός από ένα αξιόλογο τουριστικό ορόσημο έχει πολλά να προσφέρει. Πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές για τον τουρίστα όλων των εποχών και ακόμα να δημιουργηθούν πανεπιστημιακές μονάδες που θα φέρουν νέους στην πόλη. Χρειαζόμαστε νέα έργα, με πιο μοντέρνα ματιά που να αναδεικνύουν ταυτόχρονα τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της πόλης.

Νέες υποδομές όπως Πανεπιστήμια που να βασίζονται σε 2 πυλώνες όπως για παράδειγμα τη ναυτιλία και την ωκεανογραφία ή ακόμα και τον κλάδο Θαλάσσιων επιστήμων (κάτι το οποίο είναι σε εξέλιξη) και πιστεύω επίσης ότι είναι αναγκαίο να δώσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης και στα περίχωρα της Λάρνακας.

Η ανάπτυξη της επαρχίας είναι ζωτικής σημασίας. Θα ήταν ιδανικό να δημιουργηθούν Πανεπιστημιακές σχολές που να σχετίζονται με την κτηνοτροφία όπως κτηνιατρική και την τυροκομία για παράδειγμα στην Αραδίππου όπου είναι πολύ ανεπτυγμένος ο κλάδος.

Η Λάρνακα, εκτός από ένα αξιόλογο τουριστικό ορόσημο, διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον που πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως. Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές που θα προσελκύσουν τους τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς επίσης και να αναπτύξουμε πανεπιστημιακές μονάδες που θα ενδιαφέρουν νέους φοιτητές να επισκεφτούν την πόλη.

Χρειαζόμαστε νέα έργα που να αντικατοπτρίζουν μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορία και την παράδοση της πόλης. Επιπλέον, νέες υποδομές όπως πανεπιστήμια που εστιάζουν σε τομείς όπως η ναυτιλία και η ωκεανογραφία, καθώς και οι θαλάσσιες επιστήμες, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων φοιτητών και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Πέραν του κέντρου της πόλης, είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση και στην ανάπτυξη των περιχώρων της Λάρνακας, καθώς η ανάπτυξη της επαρχίας είναι εξίσου σημαντική. Έτσι, η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών που σχετίζονται με την γεωργοκτηνοτροφία, όπως η κτηνιατρική και η τυροκομία, στην περιοχή της Αραδίππου, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

Τέλος, να τονίσω και τη σημασία που έχει διεκδίκηση της Πολιτιστιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να κερδίσουμε γιατί θα έχει πολλά ωφέλη σε πολλά επίπεδα. 

 

 

 

10)Ως ένας νέος επιχειρηματίας της Λάρνακας θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπετε την πόλη τα επόμενα 5 χρόνια όσον αφορά τις ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων;

Η Λάρνακα πλέον μετά από το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου από τον Μαζωτό έως τον ΚΟΤ, μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε σοβαρούς επενδυτές με μακροχρόνιες προβλέψεις. Η Λάρνακα χρειάζεται σοβαρές υποδομές όπως Μουσεία τελευταίας τεχνολογίας, κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, γραφεία και Πανεπιστήμια. Σημαντικότατο επίσης είναι να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν όλο το φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η Λάρνακα πλέον, με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου από τον Μαζωτό έως τον ΚΟΤ, προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε σοβαρούς επενδυτές που έχουν μακροχρόνιες προβλέψεις. Η ανάπτυξη της Λάρνακας απαιτεί σημαντικές υποδομές, όπως μουσεία τελευταίας τεχνολογίας, κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, γραφεία και πανεπιστήμια. Επιπλέον, η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων είναι ζωτικής σημασίας.

 

 

 

11) Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Δήμο Λάρνακας και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε με τις δημόσιες υπηρεσίες;

Θεωρώ την συνεργασία μου με τον Δήμο άψογη. Η πολεοδομική αρχή του Δήμου μας αυτή την στιγμή δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για νέες αναπτύξεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες πόλεις. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τρομερή. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε γενικά είναι η γραφειοκρατία που πιστεύω ότι με το νέο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Βύρας έχει επιτελέσει άρτιο έργο στην πόλη μας.

 

 

12) Για ποιό λόγο αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αραδίππου;

Αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Αραδίππου γιατί ως Αραδιππιώτης πάντοτε είχα ιδιαίτερο συναισθηματισμό για την πρόοδο του Δήμου μου. Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ως αρχιτέκτονας να μπορέσω να προσφέρω την δυναμική για αλλαγές προς το καλύτερο. διότι πιστεύω πως σε αυτή τη φάση της ζωής μου σαν νέοςαρχιτέκτονας μπορώ να προσφέρω πολλά στον Δήμο μου. ως αρχιτέκτονας μπορώ να βοηθήσω το Δήμο μου να προχωρήσει με σωστό προγραμματισμό, για να έχουμε μια Αραδίππου γεμάτη υπερσύγχρονες υποδομές για τα παιδιά μας, το μέλλον μας.

Αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Αραδίππου, καθώς πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση της ζωής μου ως νέος αρχιτέκτονας, μπορώ να συμβάλω σημαντικά στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας. Ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας, είμαι σε θέση να παρέχω τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου για την καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμό της πόλης μας.

Πιστεύω ότι με σωστό προγραμματισμό και στρατηγική προοπτική, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Αραδίππου με υπερσύγχρονες υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών μας, ενθαρρύνοντας την αειφόρο ανάπτυξη και προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σχετικά νέα

X
Translate »