Stories

Το μεγάλο όνειρο του Γιάννη και η συμβουλή στα νέα παιδιά

Ως MVP του ΝΒΑ, o Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει εκτοξεύσει τη φήμη και τη δημοτικότητά του, με αποτέλεσμα οι προτάσεις για συνεντεύξεις να πέφτουν βροχή.

Σε μια από αυτές, στο περιοδικό Forbes μίλησε για το μεγάλο του όνειρο όσον αφορά το μπάκσετ, εξέφρασε την άποψή του για την κατάσταση στην Ελλάδα, μίλησε για τα προσωποικά του σχέδια, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και μια συμβουλή στα νέα παιδιά τόσο για το μπάσκετ όσο και για τη ζωή γενικότερα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο:

Για τη συμβουλή του σε ένα παιδί 10 χρονών που θέλει να παίξει μπάσκετ: «Να παίξει για την χαρά του παιχνιδιού αρχικά και ύστερα, αν το αγαπήσει, είμαι σίγουρος πως θα ξέρει τι πρέπει να κάνει για να προχωρήσει».

Για το πώς φαντάζεται την Ελλάδα του αύριο: «Θα μιλήσω με μπασκετικούς όρους. Θα ήθελα να αποκτήσουμε ξανά αυτό που ξεχωρίζει μια μέτρια ομάδα από μια πρωταθλήτρια… Να παίζουμε όλοι σαν ένα, να βάζουμε το εγώ μας λίγο στην άκρη και να σεβόμαστε τις ανάγκες των «συμπαικτών» μας. Όλα τα άλλα ευτυχώς τα κληρονομήσαμε».

Για το αν είχε ονειρευτεί όλες του τις επιτυχίες κι αν ήρθαν νωρίτερα του αναμενόμενου: «Αν δεν τα είχα ονειρευτεί, δε θα τα κατάφερνα. Δεν εννοώ τα ακριβά συμβόλαια και ό,τι συνεπάγεται αυτό, αλλά το να καταφέρω να με υπολογίζουν ως έναν από τους καλύτερους παίκτες που έπαιξαν το σπορ ποτέ».

Για το πότε συνειδητοποίησε ότι το μπάσκετ είναι αυτό που θέλει να κάνει, ποιος τον… έσπρωξε και ποιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του: «Ο Θανάσης, ο μεγάλος μου αδελφός, ξεκίνησε πρώτος να παίζει μπάσκετ και, επειδή ήθελα να περνάω αρκετό χρόνο μαζί του, τον ακολούθησα. Ύστερα το ερωτεύτηκα και είπα στους γονείς μου ότι αυτό θέλω να κάνω. Να παλέψω να αλλάξω τη ζωή μας μέσα από το μπάσκετ. Ο αδελφός μου και, κατ’ επέκταση, η οικογένειά μου, που με στήριξε στην επιλογή μου, καθώς και όλοι οι προπονητές μου μέχρι σήμερα».

Για το τι χρειάζεται ένας σούπερ αθλητής και το μυστικό για την επιτυχία σε υψηλό επίπεδο: «Όλα είναι μέρος όλων. Δεν μπορείς να απομονώσεις δύο πράγματα. Αν μπορείς να έχεις μια ποιοτική καθημερινή ρουτίνα, δηλαδή το ιδανικό φαγητό, καλή αποθεραπεία, αρκετή ξεκούραση και, σίγουρα, επίπεδο προπόνησης που να σε βελτιώνει καθημερινά, είναι υπεραρκετά σε συνδυασμό με την προσωπική σου έξτρα προσπάθεια να σε αλλάξουν επίπεδο».

Για το ότι αποτελεί αθλητικό και κοινωνικό πρότυπο, «εκτοξεύοντας» την φήμη των Μπακς: «Δε μου αρέσουν τα κολακευτικά λόγια, η αλήθεια είναι με κάνουν μαλθακό, προτιμώ τις αυστηρές κριτικές. Με πεισμώνουν και μου δίνουν παραπάνω κίνητρο».

Για το τι χρειάζονται οι Μπακς, για να φτάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ και να γίνουν πρωταθλητές:«Ξέραμε το επόμενο πρωινό τι χρειάζεται να βελτιώσουμε για να φτάσουμε στην κορυφή την επόμενη χρονιά και, πρωτίστως, τι πρέπει να βελτιώσω εγώ. Αλλά θα το κρατήσουμε για τον εαυτό μας».

Για το αν σκέφτεται τη μετά-μπάσκετ και αν επενδύει τα χρήματά του: «Είμαι μεθοδικός και προσεκτικός στις κινήσεις μου από την φύση μου. Προτιμώ επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, κάνοντας διασπορά του κεφαλαίου μου σε διαφορετικούς τομείς. Αν υπάρξει ιδέα, βέβαια, που θα μπορούσε να αλλάξει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, δε θα είχα πρόβλημα να ρισκάρω χρόνο και χρήματα. Στο τέλος της ημέρας «it’s all about the legacy you leave behind»».

Για την έντονη κοινωνική του δράση: «Με λόγια δύσκολα σήμερα παρακινείς το διπλανό σου, με πράξεις ίσως έχουμε καλύτερη τύχη».

Για το τι μήνυμα θέλει να περάσει στους νέους για να πετύχουν: «Μην αφήνετε κανέναν να σας ασκεί πίεση, μόνο εσείς ξέρετε πόσο πολύ θέλετε να πετύχετε. Καμία ώρα χαμένη, μικρά βήματα μπροστά κάθε μέρα και, όταν θα είσαι έτοιμος για το άλμα στην κορυφή, πίστεψέ με θα το νιώσεις αμέσως».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »