Stories

Τα 5 βιβλία της εβδομάδας που αξίζει να διαβάσετε

Ένας έρωτας μεταξύ ενός 74χρονου και μίας 19χρονης, ένα μυθιστόρημα που καταγράφει τις τραγικές στιγμές που βιώνει ένας άνθρωπος στο σήμερα, ένα βιβλίο που αναδεικνύει τον αγώνα της γυναίκας για την διεκδίκηση της ισότητας και μία ιστορία που θα σε πλημμυρίσει με ευχάριστα και συγκινητικά συναισθήματα. Όλα αυτά στις επιλογές αυτής της εβδομάδας.

1. “Ο άντρας που ήξερε ν’ αγαπάει” από τις εκδόσεις Εστία

Ο Μάρτιν Βάλζερ μας ταξιδεύει στο  Μαρίενμπαντ του Μέλανα Δρυμού, για να μας αφηγηθεί τον σκανδαλώδη για την εποχή έρωτα του 74χρονου Γκαίτε για τη 19χρονη καλλονή Ούλρικε φον Λέβετσβω, που έγινε η αφορμή της συγγραφής της περίφημης Ελεγείας του Μαρίενμπαντ. Η ιστορία τοποθετείτε χρονολογικά το 1823. Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τρία μέρη, με το επιστολικό να είναι χάρμα μυθιστορηματικής τεχνικής και εμβάθυνσης. Το βιβλίο ξεχωρίζει για τους καλογραμμένους διαλόγους του και την ποιητική αφήγηση του.

2. “Η Καρδερίνα” από τις εκδόσεις Λιβάνη

Για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο βιβλίο χρειάστηκαν έντεκα χρόνια. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας αλλά και το Άμστερνταμ. Ένα 13χρονο αγόρι μένει ορφανό από μητέρα και ένας εύπορος οικογενειακός φίλος τον περιμαζεύει στο σπίτι του, στην Παρκ Άβενιου του Μανχάταν. Εκεί ο Θίο Ντέκερ σαστίζει μπροστά στον καινούριο περίγυρο. Η Ντόνα Τάρτ μέσα από το σκληρό αφήγημα της προσπαθεί να καταγράψει τις τραγικές στιγμές που βιώνει ένας άνθρωπος του σήμερα.

3. “Γράμμα σε έναν νέο ποιητή και άλλα κείμενα” από τις εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο περιέχει δέκα χαρακτηριστικά δοκίμια της Βιρτζίνια Γουλφ, από τα πολλά που είχε δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα δοκίμια του παρόντος τόμου καλύπτουν εκτεταμένη χρονική περίοδο, καθώς γράφτηκαν από το 1919 μέχρι το 1940, και παρατίθενται με χρονολογική σειρά. Η Γουλφ θίγει επίμαχα θέματα της συγγραφής, όπως έμπνευση, θέμα, τεχνοτροπία, ύφος και χαρακτήρες πολυάριθμων πεζογράφων, ποιητών και κριτικών.

4. “Το διαμαντένιο άλφα” από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα πολύ όμορφο μυθιστόρημα με εξαιρετική πλοκή και καλογραμμένους χαρακτήρες. Σφυρηλατημένο με μαεστρία και απίστευτη δραματικότητα, Το διαμαντένιο Άλφα αναδεικνύει τον αγώνα της γυναίκας να υπάρξει, να αυτονομηθεί και να αντιταχθεί στην ανδρική παρουσία και στους κοινωνικούς συμβιβασμούς. Η γλώσσα της γραφής δε μασάει τα λόγια της, κάποτε γίνεται ωμή, αλλά ποτέ όμως χυδαία. Διαπνέεται από χιούμορ, ακόμα και μαύρο.

5. “Λιακάδες και θύελλες” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ένα βιβλίο που καταφέρνει να σε γεμίσει με ευχάριστα και συγκινητικά συναισθήματα. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και η σκιαγράφηση της εποχής εξαιρετικά καλή. Ένα πορτρέτο μιας γυναίκας με κόκκινα μαλλιά, λατρεμένο οικογενειακό κειμήλιο κι ένα ημερολόγιο βαθιά κρυμμένο, θα ξεδιπλώσουν την ιστορία τριών ανθρώπων, που άγγιξαν, λάτρεψαν, λάθεψαν, πόνεσαν. Άραγε λυτρώθηκαν;

Πηγή: mag.sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »