Αναπτυξιακά Έργα

Ο Α.Βύρας «διεκδικεί» την παραλία στο αεροδρόμιο

Δεν έχει συμπληρώσει ακόμη χρόνο στο πηδάλιο της Λάρνακας, όμως, ο Ανδρέας Βύρας ως βέρος Λαρνακιώτης γνωρίζει ένα προς ένα τα προβλήματα της πόλης του και δρομολογεί λύσεις για όλα. Το ξέρει βέβαια ότι έχει θέσει τον πήχη ψηλά, όμως αισιοδοξεί ότι με σύμμαχο τους συνδημότες του, θα τα καταφέρει. 

Έχει όραμα για την πόλη του Ζήνωνα και δεν το κρύβει.«Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος, είχα ένα τρίπτυχο, με την έννοια ότι όταν είσαι δήμαρχος μιας πόλης δεν έχεις μονοδιάστατη αντίληψη των πραγμάτων. Ένας δήμος έχει εμπλοκή σε όλο το φάσμα της ζωής του δημότη. Το όραμά μου είναι να κάνουμε μια πόλη λειτουργική, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους τουρίστες, μια πόλη που να είναι ελκυστική για επενδύσεις. Η Λάρνακα έμεινε πίσω στον τουρισμό, ενώ έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως θάλασσα, ιστορία, κουλτούρα, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία. Θέλουμε να κάνουμε μια πόλη φιλόξενη για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, αλλά και μια πόλη που να  προσελκύει ξένους επενδυτές. Θέλουμε μια Λάρνακα χωρίς διαφθορά, χωρίς αλλότρια κίνητρα».

Για το «σήμα κατατεθέν» της πόλης του, την περιοχή των Φοινικούδων, έχει συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους όμως συνδέει γενικότερα με το παραλιακό μέτωπο της πόλης: «Τα σχέδια μας για τις Φοινικούδες, είναι συνυφασμένα με ένα μεγάλο όραμα που έχουμε και το οποίο είναι η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης. Σήμερα το παραλιακό μέτωπο της πόλης διακόπτεται από λιμάνι – μαρίνα, δεξαμενές και αεροδρόμιο. Ένας μεγάλος στόχος που έχουμε είναι να ενοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο, μπορεί όχι για αυτοκίνητα, αλλά τουλάχιστον για πεζούς και για θέματα ανάπτυξης, να είναι ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο. Κάποια από τα έργα που προτιθέμεθα να κάνουμε στις Φοινικούδες  στόχο έχουν να εμπλουτίσουν τον χώρο, εκεί που είναι σήμερα κενός. Βγήκαμε σε προσφορές, αγοράσαμε λουλούδια και θα γίνει μια σημαντική αισθητική αλλαγή σε θέματα πρασίνου στην παραλία. Αυτή η προσπάθεια για αναβάθμιση, υπολογίζουμε ότι θα κρατήσει ένα περίπου χρόνο από την ώρα που θα προκηρύξουμε σχετικό διαγωνισμό.

Δεξαμενές πετρελαιειδών: Για τον δήμαρχο Λάρνακας, η κατεδάφιση των δεξαμενών που βρίσκονται στο παράλιο μέτωπο της πόλης και καλύπτουν μεγάλο μέρους του, είναι επιτακτική ανάγκη. «Εκεί είναι το μεγαλύτερο στοίχημα το οποίο έχουμε ως πόλη. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρώτο που τίθεται με την εκεί παρουσία των δεξαμενών είναι θέμα ασφάλειας. Το να υπάρχει σήμερα αποθήκευση υγραερίου σε μορφή δεξαμενής, είναι επικίνδυνο. Το 60% – 70% της πόλης αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο λόγω αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, έπρεπε τα ¾ της Λάρνακας να μην κατοικούνται λόγω της επικινδυνότητας. Το δεύτερο θέμα που τίθεται, είναι το γεγονός ότι στη μια πλευρά της πόλης είναι το αεροδρόμιο και στην άλλη οι δεξαμενές. Επιπλέον ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού μας μετώπου είναι τουρκοκυπριακές περιουσίες. Οι προοπτικές και οι πιθανότητες ανάπτυξης της πόλης μας είναι πολύ περιορισμένες με αυτά τα δεδομένα. Πέρα από το θέμα ασφάλειας, με την κατεδάφιση των δεξαμενών απελευθερώνεται ένα παραλιακό μέτωπο 2 ½ χιλιομέτρων που θα είναι μια ένεση, ένας πνεύμονας για να δώσει ώθηση στην πόλη μας. Γι’ αυτό κάνουμε διάφορες ενέργειες και διαβήματα, ασκούμε πιέσεις, ώστε να φύγουν οι δεξαμενές από εκεί. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πορεία που κινούνται τα πράγματα για απελευθέρωση της παραλίας από τις δεξαμενές καυσίμων. Ένα θετικό βήμα είναι το γεγονός ότι ξεκίνησαν την αποξήλωση τα κρατικά διυλιστήρια, ότι παραχωρήθηκε ο χώρος στο Βασιλικό, ότι έγιναν κάποια έργα εκεί. Είχαμε πρόσφατα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και αποφασίστηκε  μέχρι το τέλος του χρόνου, να υπογραφεί μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ εταιρειών, κυβέρνησης και δήμου, στην οποία θα αναγράφονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, από τα οποία δεν θα μπορεί καμία πλευρά να υπαναχωρήσει, αφού θα προβλέπονται αυστηρές ποινές. Στόχος μου είναι στα επόμενα δύο-τρία χρόνια να σταματήσουν τη λειτουργία τους, για να ξεκινήσουν οι άλλες διαδικασίες, ώστε το έδαφος να έρθει στην κατάσταση που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς».

Παραλία αεροδρομίου: Ο δήμαρχος Λάρνακας, θέτει ακόμη ένα σημαντικό στόχο που έχει σχέση με την ανάπτυξη της πόλης του. Όπως αποκαλύπτει, η Λάρνακα διεκδικεί πλέον και επίσημα το άνοιγμα της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από το αεροδρόμιο, ώστε να χρησιμοποιείται από τους κολυμβητές. «Πρέπει το κράτος να μας πει γιατί προκύπτουν κάποιοι κίνδυνοι και γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινό την παραλία μπροστά από την περίφραξη του αεροδρομίου. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι ασφάλειας που δεν επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση της παραλίας από λουόμενους; Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη εκεί, όμως δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στους πολίτες, τη στιγμή που επιτρέπεται στην παραλία Μακένζυ.

Η Λάρνακα πληρώνει δυσανάλογο κόστος για τη λειτουργία του αεροδρομίου στην πόλη μας. Σίγουρα είναι βοηθητικό και το θέλουμε στην πόλη μας, αλλά ο Λαρνακέας πληρώνει βαρύ τίμημα γι’ αυτό. Δεν μπορεί να γίνει καμία ανάπτυξη σε αυτό το παραλιακό μέτωπο. Επιπλέον, από το Κάστρο και μετά, οποιεσδήποτε αναπτύξεις πρέπει να εγκρίνονται από την πολιτική αεροπορία με αυστηρά κριτήρια, ενώ ο χώρος πέριξ του αεροδρομίου έχει μηδενικούς συντελεστές ανάπτυξης. Είμαστε η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει διεθνές αεροδρόμιο και δεν έχει κανένα ανταποδοτικό τέλος», λέει.

-Όσον αφορά τον υγροβιότοπο Αλυκής, τι γίνεται με τον σχεδιασμό για ανάπτυξη  και αξιοποίηση της περιοχής αυτής;

-Υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού κέντρου στην περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται διοικητικά σε τρεις δήμους. Της Λάρνακας, της Αραδίππου και της Δρομολαξιάς. Πρόκειται για ένα μοναδικό και παγκοσμίου φήμης υγροβιότοπο. Ο οποίος, δυστυχώς, παραμένει βασικά αναξιοποίητος. Όπως είπα, έχει εγκριθεί η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού κέντρου με αναψυκτήριο κ.λπ. στην περιοχή, αλλά δυστυχώς το υπουργείο Γεωργίας μας ενημέρωσε ότι επί του παρόντος δεν διαθέτει το σχετικό κονδύλι για υλοποίηση του έργου αυτού. Θεωρούμε όμως ότι το έργο είναι ώριμο και το διεκδικούμε από το κράτος.

 -Είχατε δηλώσει προεκλογικά ότι για εσάς κέντρο πόλης ήταν και οι συνοικισμοί γύρω από τη Λάρνακα. Τι πράξατε προς την  κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων των περιοχών αυτών;

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »