Αναπτυξιακά Έργα

Πράσινο φως για κατεδάφιση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Πηγή: philenews.com

 

Σημαντικές και ιστορικές εξελίξεις σημειώνονται στη Λάρνακα τις τελευταίες ώρες, καθώς η πόλη εισέρχεται πλέον και επίσημα, στην μετά των διυλιστηρίων εποχή. Στόχος για τον οποίο προηγήθηκαν αγώνες και προσπάθειες πολλών ετών.

Συγκεκριμένα, μετά από έντονο παρασκήνιο σκληρών διαπραγματεύσεων και πιέσεων από πλευράς δημάρχου Ανδρέα Βύρα ότι τυχόν νέα αναβολή στο χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων δεν θα γινόταν ανεκτή από τους δημότες και τις Αρχές της πόλης, χθες ο δήμος έλαβε το πράσινο  φως από τα αρμόδια κρατικά Τμήματα και ως Πολεοδομική Αρχή Λάρνακας, εξέδωσε δυο άδειες κατεδάφισης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι θυγατρικές του Ομίλου Εταιριών «Πετρολίνα». Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εταιρείες πετρελαιοειδών, που στο μεταξύ ήταν περίπου έτοιμες να προχωρήσουν σε κατεδάφιση των εγκαταστάσεων τους, έχουν και επίσημα το πράσινο φως για κάτι τέτοιο.

Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ο κ. Βύρας χαρακτήρισε ιστορικές τις στιγμές για τη Λάρνακα και ταυτόχρονα αποκάλυψε πως την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από τις 5 Μαρτίου κατά πάσα πιθανότητα, στο πλαίσιο τελετής, ο Όμιλος Εταιριών «Πετρολίνα» θα αρχίσει την αποκαθήλωση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του από το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας. Επίσης, όσο αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, για τα οποία επίσης εκδόθηκε άδεια κατεδάφισης, ο δήμος βρίσκεται με το ακουστικό στο χέρι, αναμένοντας να ανακοινώσει και αυτή η εταιρεία ημερομηνία έναρξης της κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της. Όσο αφορά την EXΧON- MOBIL, ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε στον «Φ» πως με επιστολή της ενημέρωσε για κάποια μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζει στη δική της περίπτωση, «αλλά μέχρι τον Ιούνιο θα έχει προχωρήσει κανονικά και αυτή η εταιρεία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βύρα, με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας, μέχρι τον προσεχή Ιούλιο θα έχουν μετακινηθεί. Οι δημότες της Λάρνακας θα μπορούν να δουν τη θάλασσα σε ένα μήκος τριών χιλιομέτρων παραλιακού μετώπου που σήμερα ήταν αδύνατον. Τα μέταλλα των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε, θα πωληθούν ως παλιοσίδερα για ανακύκλωση.

Η πλήρης αποκαθήλωση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τον κ. Βύρα θα διαρκέσει τρεις ως έξι μήνες. Θα ακολουθήσει επίπονο πρόγραμμα απορρύπανσης του εδάφους, σε συνδυασμό με έργα κοινής ωφελείας που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Με πρώτο και σημαντικότερο την ανάκτηση περίπου 100 μέτρων παραλίας, το οποίο απωλέσθηκε ένεκα διάβρωσης από τη θάλασσα, στο πέρασμα των δεκαετιών από τότε που δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις αυτές. Ο κ. Βύρας στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι στο διάστημα που προηγήθηκε επισημοποιήθηκε και το Σχέδιο Περιοχής που περιλαμβάνει την έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ώστε, ως προς την ανάπτυξη και τοπιοτέχνηση του χώρου, τα πάντα να γίνουν δομημένα, σε εκ των προτέρων καθορισμένες ζώνες και όχι άναρχα. Ο λόγος, να αποφευχθούν τυχόν λάθη σε παρόμοιες περιπτώσεις και αναπτύξεις που έγιναν σε άλλες περιοχές στο παρελθόν. Το Σχέδιο Περιοχής, πρόσθεσε, περιλαμβάνει πάρκα, χώρο πρασίνου και δημόσια πλαζ/παραλία.

 

Κατάλληλη η θάλασσα

Εν αντιθέσει με το έδαφος το οποίο πρέπει να υποβληθεί σε  επιστημονική διαδικασία απορρύπανσης, η θάλασσα μπροστά από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με βάση επανειλημμένες μετρήσεις τα τελευταία έτη, είναι κατάλληλη για κολύμπι.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η κατασκευή των εγκαταστάσεων των κυπριακών εταιρειών πετρελαιοειδών, άρχισε στο τέλος του 1969 και ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου δύο ετών. Το διυλιστήριο, άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1972 αφού η κατασκευή του κόστισε 6,7 εκατομμύρια λίρες Κύπρου. Η παραγωγή άρχισε με τη διύλιση 1.900 μετρικών τόνων ημερησίως αργού πετρελαίου, αυξήθηκε στους 2.100 τ/η και από 1/1/1988 μπορούσε να διυλίσει 2.300 τ/η (780.000 τόνους το χρόνο). Με σταδιακές αναβαθμίσεις η παραγωγή αυξήθηκε στους 3.700 τόνους την ημέρα, μέχρι τον Απρίλιο του 2004 που έκλεισε.

* Η μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, αξίζει να αναφερθεί, απελευθερώνει και το παραλιακό μέτωπο μπροστά από το Δήμο Λειβαδιών. Γεγονός που ενδιαφέρει και ευνοεί άμεσα το γειτονικό δήμο της Λάρνακας.

Σχετικά νέα

X
Translate »