Αναπτυξιακά Έργα

Βραβεύονται οι νικητές του διαγωνισμού “Ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι”

Βραβεύονται στις 7:30μμ από το Δήμο Λάρνακας, οι Αρχιτέκτονες που πρώτευσαν στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος Λάρνακας, για το Έργο «Ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί».

Η Τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα εκτίθενται μέχρι τις 24 Ιουλίου 2018. Ώρες επισκέψεων: 8.00 π.μ. – 2.00 μ.μ., εκτός Σαββάτου και Κυριακής.οι  μελέτες του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. 

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρο Ανάπτυξη 2014-2020». Η ομάδα των αρχιτεκτόνων που κέρδισαν στο διαγωνισμό, αποτελείται από τους: Ηλιάνα Σωκράτους, Παναγιώτη Πολεμίτη και Γιώργο Ονησιφόρου.

Το οικοδομικό συγκρότημα «Ζουχουρί» βρίσκεται σε περιοχή που από το Μεσαίωνα είχε αναπτυχθεί ως το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει πολύπλοκο και πολυμορφικό αστικού περιβάλλον με σημαντικά σημεία αναφοράς όπως εκκλησίες, τζαμιά, Μεσαιωνικό Κάστρο, και συνύπαρξη του Χριστιανικού/ Δυτικού στοιχείου με Μουσουλμανικό / Ανατολίτικο. 

Η κεντρικής ιδέας της επιτυχούσας πρότασης έχει ως άξονα τρείς αλληλοτεμνόμενες καμπύλες, που συνδέουν τις κύριες εισόδους του συγκροτήματος με το Τέμενος, και τους Ξενώνες. Οι καμπύλες εξελίσσονται σε αναδιπλωμένες επιφάνειες, χαράσσοντας, τις διαδρομές και τα διάφορα επίπεδα, σε συνεχή και δυναμική ροή που ενισχύει ένα συνεχή διάλογο μεταξύ του νέου και του παλιού, του Δυτικού με το Ανατολίτικο, χωρίς όμως  περιττά στοιχεία εντυπωσιασμού.

Στόχος των σχεδιαστών είναι  το συγκρότημα να αποτελέσει πόλο έλξης, ντόπιων και ξένων ολόχρονα. Η διάταξη των χρήσεων ευνοεί τη δημιουργία πολιτιστικού κι εκπαιδευτικού κέντρου, διοργάνωση υπαίθριων εκθέσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων. Η παρουσία των ξενώνων επιτρέπει την διοργάνωση εκδηλώσεων, σε συνάρτηση με αντίστοιχα Κέντρα του εξωτερικού.

Σχετικά νέα

X
Translate »