Ταξίδι

Πού ταξιδεύουν οι Κύπριοι χωρίς τεστ κορωνοϊού

Πηγή: philenews.com

Υπάρχουν  ευρωπαϊκές χώρες που έχουν την Κύπρο στην πράσινη λίστα και αυτό σημαίνει ότι όσοι Κύπριοι ταξιδεύουν σ’ αυτές τις χώρες δεν υπόκεινται σε έλεγχο για κορονοϊό και καραντίνα. Είναι τα ταξίδια σε κάποιες χώρες που δεν χρειάζονται τις περίπλοκες διαδικασίες των τεστ ενώ στις περιπτώσεις που η Κύπρος είναι στην «πορτοκαλί» ή στην «κόκκινη» λίστα μπαίνουν σε καραντίνα οι Κύπριοι πολίτες.

Φυσικά αν μια χώρα έχει την Κύπρο στο «πράσινο» δεν σημαίνει ότι και η Κύπρος ακολουθεί την ίδια πολιτική. Μπορεί να έχει την χώρα στο κόκκινο που συνεπάγεται ότι κατά την άφιξη στην Κύπρο χρειάζεται τεστ κορωνοϊού ή και καραντίνα. Η Ελλάδα ένας δημοφιλής προορισμός για τους Κύπριους είτε για τουριστικούς λόγους είτε για λόγος σπουδών και έχει τους Κύπριους πολίτες στην πράσινη κατηγορία.

Αυτό σημαίνει ότι οι Κύπριοι μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς. Αντίθετα αν κάποιος από την Κύπρο έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, κατά την επιστροφή στο νησί απαιτείται να έχει προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης και να έχει Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό. Η Ελλάδα για την Κύπρο με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά είναι στην κατηγορία Β. Αξίζει βέβαια ότι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας αξιολογούνται από τις αρμόδιες Αρχές των άλλων χωρών και ανάλογα μπορεί να γίνει αλλαγή κατηγορίας.

Με βάση την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης reopen, ελευθέρας για ταξίδι χωρίς τεστ και περιορισμούς έχουν επίσης οι Κύπριοι που θέλουν να ταξιδέψουν στην Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ελβετία, Σουηδία και Ιταλία.

Επίσης, τα ταξίδια στη Βουλγαρία από χώρες της ΕΕ επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς. Από την 1η Ιουλίου οι Ευρωπαίοι πολίτες που επισκέπτονται την Κροατία αλλά και άτομα που διαθέτουν άδεια παραμονής στην ΕΕ μπορούν να μπουν χωρίς περιορισμούς στη χώρα. Επιτρέπεται να εισέλθουν στη Λετονία, υπό την προϋπόθεση ότι η συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 στη χώρα προέλευσής τους δεν έχει υπερβεί τις 16 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στην Εσθονία, για άτομα χωρίς συμπτώματα εξαρτάται από τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους ή  ποιες χώρες διέσχισαν. Εάν αναχώρησαν από ή διέσχισαν μια χώρα με ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό πάνω από 16, ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας ισχύει για αυτούς για δύο εβδομάδες κατά την άφιξή τους στην Εσθονία. Η Κύπρος έχει 16,2 με βάση τον κατάλογο που δίνει η Εσθονία.

Στην «πράσινη» λίστα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας προστίθενται οι αφίξεις από την Κύπρο, γεγονός που σημαίνει ότι δε χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών αφού αφιχθούν στη χώρα. Στη Λιθουανία από τις 14 Σεπτεμβρίου, οι χώρες που επηρεάζονται θα είναι εκείνες στις οποίες η συχνότητα εμφάνισης COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες ξεπέρασε τις 16 περιπτώσεις όπως προηγουμένως και 25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Σχετικά νέα

X
Translate »