Ταξίδι

Ιορδανία: Η μαγική χώρα της Μέσης Ανατολής

Γράφει η Θέκλα Κυριάκου

 

Ιορδανία! Η ανατολή στα καλύτερα της. Το σκηνικό της ταινίας Indiana Jones στην αρχαία πόλη Πέτρα, η πολύβουη πρωτεύουσα της χώρας το Αμμάν, οι Βεδουίνοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες αλλά και η απέραντη έρημος θα σε κάνουν να νοιώσουν όπως δεν έχεις ξανανιώσει ποτέ σε ταξίδι.

Το χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας έχει πλούσιο αρχαιολογικό πολιτισμό, ιστορικά τοπία, αγάπη για την τέχνη του ψηφιδωτού, φιλικούς, εγκάρδιους και χαμογελαστούς ανθρώπους.

 

Το ταξίδι ξεκινά από το Αμάν.

Το Αμάν χωρίζεται σε επτά διαφορετικές ζώνες με δύο κέντρα. Το παλιό και το νέο κέντρο. Το νέο είναι σύγχρονο γεμάτο ψηλά κτίρια και εμπορικά κέντρα ενώ το παλιό είναι σαν μια μεγάλη πόλη από άμμο. Διαθέτει εξαιρετικά εστιατόρια για όλα τα γούστα, ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή και ξενοδοχεία.

Επόμενη στάση η πόλη Μάνταμπα. Γνωστή και ως πόλη των ψηφιδωτών, μια πόλη περίπου 60 χιλιάδων κατοίκων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Αμμάν. Οι περισσότεροι που την επισκέπτονται το κάνουν για την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλης. Και αυτό γιατί στο δάπεδο αυτής της εκκλησίας, υπάρχει ένας μεγάλος ψηφιδωτός χάρτης ο οποίος κατασκευάστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. Βρέθηκε τυχαία το 1864 και από τότε έβαλε την πόλη στον χάρτη των περιηγητών. Κατασκευάστηκε από δυο εκατομμύρια ψηφίδες και έχει 157 τοπωνύμια, όλα στα ελληνικά. Ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στους προσκυνητές εκείνης της εποχής που επισκέπτονταν τους Άγιους Τόπους. Σήμερα διατηρείται ένα μεγάλο μέρος από τον χάρτη ο οποίος βρίσκεται στο δάπεδο του ναού.

 

No description available.

 

Η Μάνταμπα από τα Βυζαντινά χρόνια θεωρείται η πόλη των ψηφιδωτών, μια τέχνη που καλλιεργείται ακόμη και σήμερα. Οι ντόπιοι καλλιτέχνες ενώνουν χιλιάδες ψηφίδες για να δημιουργήσουν εντυπωσιακές εικόνες, με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν αιώνες πριν οι πρόγονοι τους.

Η διαδρομή μέχρι το Βαφτιστήριο του Χριστού και τον Ιορδάνη προσφέρει ένα μοναδικό πανόραμα των Αγίων Τόπων, καθώς το μάτι ταξιδεύει πάνω από τον ποταμό, που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ιορδανίας και Ισραήλ, και σκαρφαλώνει προς την Ιεριχώ και τα Ιεροσόλυμα. Πάνοπλοι στρατιώτες και στις δύο όχθες κι ανάμεσά τους, εμείς οι ταξιδιώτες από όλα τα μέρη του κόσμου που βρεχόμαστε με το  Άγιο νερό του ποταμού.  Η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, θα δώσει πλήρη εικόνα για την ιστορική συνέχεια της πόλης από τους Ελληνιστικούς Χρόνους μέχρι την πρώιμη ισλαμική εποχή των Ουμαγιάδων.

 

No description available.

Μιλώντας για αρχαιολογικούς χώρους και θαύματα καμωμένα από ανθρώπινο χέρι, ένας  από ο λόγος που ήθελα να επισκεφθώ την Ιορδανία, είναι φυσικά η λαξεμένη στους βράχους Πέτρα. Πεζοπορώντας στο φαράγγι Siq, ανάμεσα από πελώριους βράχους σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου και του καφέ, ανακαλύπτω σημάδια παρουσίας του λαού των Ναβαταίων, της αραβικής φυλής στην οποία οφείλουμε αυτό το ιστορικό θαύμα. Στη διαδρομή αυτή με συνοδεύουν μελωδικά Βεδουίνοι, οι οποίοι καθισμένοι στη σκιά των βράχων παίζουν το παραδοσιακό έγχορδο, ενώ περνούν δίπλα μου καμήλες και άλογα μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα.

Ξαφνικά, το φαράγγι στενεύει αισθητά κι από μια σχισμή ξεπροβάλλει το «Θησαυροφυλάκιο». Απέραντος θαυμασμός για τη δεξιοτεχνία των δημιουργών του. Εντυπωσιακό, επιβλητικό, μοναδικό. Φτωχές ακόμα και οι πιο δυνατές λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα. Είναι από τις περιπτώσεις που μιλούν καλύτερα οι εικόνες. Η Πέτρα, εκτός από το Θησαυροφυλάκιο, διαθέτει πολλά και σημαντικά μνημεία, τα οποία θα συναντήσεις περπατώντας στους χωμάτινους δρόμους της. Μνημεία όπως βασιλικούς τάφους, ναούς, θυσιαστήρια, θέατρο και το μοναστήρι Al-Deir με τη μοναδική θέα. Η σκόνη στα παπούτσια αξίζει τον κάθε κόκκο της.

No description available.

Στην ταξιδιωτική σου λίστα, πρέπει οπωσδήποτε να μπει η Νεκρά Θάλασσα. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ακαταμάχητα φυσικά τοπία του κόσμου. Η γαλήνη της και η ομορφιά της σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Η εμπειρία μου στη σύντομη παραμονή μου ήταν πολύ διασκεδαστική. Τραβήξαμε τις γνωστές φωτογραφίες  που επιπλέουμε πάνω στο νερό ενώ δεν παραλείψαμε να βάλουμε στο  σώμα μας λάσπη η οποία βρισκόταν σε κουβάδες έξω  από το  νερό.

 

Μια απίστευτη εμπειρία μόλις έφτασε στο τέλος της κι αμέσως ξεκινά μια άλλη.

Στο δρόμο προς την έρημο Wadi Rum μπορείς να δεις ατέλειωτες άνυδρες εκτάσεις κι ερήμους, σπίτια και καλύβες Βεδουίνων κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Πρόκειται για ένα εθνικό πάρκο 720 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή της UNESCO. Το χαρακτηριστικό τοπίο με την κόκκινη άμμο και τα βραχώδη υψώματα σμιλεμένα από τις ανεμοθύελλες, έχει υπάρξει η γη των Βεδουίνων για χιλιάδες χρόνια.

No description available.

Το τέλος της ημέρας μας βρήκε στο camp, όπου θα διανυκτερεύαμε σε παραδοσιακές σκηνές. Ενώ απολαύσαμε το παραδοσιακό φαγητό τους αρνάκι οφτό, το βράδυ είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τον έναστρο ουρανό, ο οποίος ήταν πολύ καθαρός με δεδομένο ότι στην περιοχή τα ποσοστά φωτορύπανσης είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Την επόμενη μέρα επιβιβαστήκαμε στα τζιπ 4×4 και πήραμε μια γεύση από τις ατέλειωτες εκτάσεις ερήμου που σου δίνουν την εντύπωση ότι είσαι σε άλλο πλανήτη. Οι Βεδουίνοι που μας συνόδευσαν σε αυτή την εμπειρία ήταν πολύ φιλικοί. Στη διάρκεια αυτής της μοναδικής εμπειρίας είχαμε τη χαρά να περπατήσουμε σε μοναδικά φαράγγια, να κυλιστούμε στην άμμο και να δούμε μοναδικούς σχηματισμούς βράχων. Τα μέρη αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξωτερικοί χώροι γυρισμάτων σε πολλές γνωστές ταινίες, μεταξύ των οποίων στον «Λόρενς της Αραβίας».

Τι γεύση αφήνει το ταξίδι στη χώρα αυτή, την Ιορδανία; Η απάντηση νομίζω ότι είναι μία: ότι και οι γεύσεις των φαγητών της και των ποτών της. Αντιφατική και ενδιαφέρουσα, πικάντικη αλλά και δροσερή.

No description available.

No description available.

No description available.

 

Φωτο 1 -Αμάν

Φωτο 2 – Μάνταμπα

Φωτο 3 – Βαφτιστηριο του Χριστού

Φωτο 4 – Πετρα

Φώτο 5 – Νεκρά Θάλασσα

Φώτο 6 – Wadi Rum

Σχετικά νέα

X
Translate »