Παιδί και Οικογένεια

Εργαστήριο Φιλοσοφίας για Παιδιά: Οι Μικροί Στωικοί

Η Δρ Έλσα Νικολαΐδου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους και το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου διοργανώνουν εργαστήριο Φιλοσοφίας για Παιδιά, Οι Μικροί Στωικοί.

 

 

Η Φιλοσοφία για Παιδιά (Philosophy for Children/P4C) είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που επιτρέπει σε παιδιά μικρής ηλικίας να αναπτύξουν κριτική ικανότητα, ενσυναίσθηση και συνειδητότητα (mindfulness) μέσα από το παιχνίδι, την αφήγηση ιστοριών, τη δραματοποίηση, τα κινούμενα σχέδια κτλ., ώστε να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση να εκφράζουν τη σκέψη τους, να σέβονται την άποψη των άλλων και κυρίως να κρίνουν. Τα παιδιά ανταποκρίνονται με θετικό τρόπο στην αφήγηση ιστοριών, που αποτελούν την αφορμή για φιλοσοφικά ερωτήματα όπως η φιλία, η αλήθεια, η δικαιοσύνη κτλ., και ταυτόχρονα μαθαίνουν να συζητούν, να σέβονται τους συνομιλητές τους και να αναπτύσσουν επιχειρήματα προκειμένου να υπερασπιστούν την άποψή τους.

 

Με τη Φιλοσοφία για Παιδιά το παιδί είναι σε θέση να αναπτύξει και να βελτιώσει

  • την κριτική του ικανότητα
  • τη γλωσσική του δεξιότητα
  • τη δυνατότητα συμμετοχής σε συζήτηση
  • την κοινωνικότητά του
  • τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις

 

Η Φιλοσοφία για Παιδιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ έχει αρχίσει να συμπεριλαμβάνεται στα αναλυτικά προγράμματα των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του εξωτερικού, καθώς τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά βρίσκουν εφαρμογή τόσο στην καθημερινή όσο και στην ακαδημαϊκή τους ζωή. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που παρακολουθούν τέτοια προγράμματα σημειώνουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δεν αναπτύσσουν μόνο δεξιότητες αλλά θα κατανοούν πιο είναι το σωστό και τον τρόπο για να το επιτύχουν.

Η Δρ Έλσα Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ Φιλοσοφία και Παιδαγωγική (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και Αριστοτελική Φιλοσοφία δίνοντας μια νέα ερμηνεία του Αριστοτελικού ορισμού της ψυχής (διδακτορική διατριβή). Από το 2005 διαμένει στη Λάρνακα της Κύπρου και διδάσκει Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ ταυτόχρονα είναι η Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας. Από το 2018 συνεργάζεται με την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, όπου διατηρεί εβδομαδιαία στήλη Φιλοσοφίας με τίτλο Φιλοσοφία και Ζωή. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει με επιτυχία Φιλοσοφία σε παιδιά Δημοτικού μέσα από παραμύθια και ιστορίες με τη μέθοδο του Matthew Lipman, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την αυτόνομη σκέψη των παιδιών, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την επίλυση προβλημάτων.

 

Συναντήσεις: κάθε Σάββατο για το μήνα Νοέμβριο

Ώρα: 10-11.15πμ
Στο Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Για παιδιά 6-12χρ

Κόστος συμμετοχής: €5.00 η κάθε συνάντηση

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 24001502

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »