Τεχνολογία

Έρχονται τρεις τεχνολογικοί κολοσσοί στην Κύπρο

Μπορεί η… αγορά της Κύπρου από την Amazon, που προέβλεψε μάλλον εν είδει αστεϊσμού στις εξωφρενικές προβλέψεις της για το 2021 η Saxo Bank, να φαντάζει πρωταπριλιάτικο αστείο, ωστόσο, η προσπάθεια του Invest Cyprus για προσέλκυση ξένων εταιρειών στη χώρα φαίνεται να αποδίδει καρπούς και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την εγκατάσταση στην Κύπρο τριών τεχνολογικών κολοσσών.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο πλαίσιο της στρατηγικής του οργανισμού για προώθηση του Headquartering -για εγκατάσταση, δηλαδή, στην Κύπρο της έδρας εταιρειών- τρεις τουλάχιστον εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας είδαν με καλό μάτι τα οφέλη που έχει να προσφέρει η χώρα μας και βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας βάσης στην Κύπρο. Οι τρεις τεχνολογικοί κολοσσοί, στο σύνολό τους εισηγμένοι σε μεγάλα χρηματιστήρια, θα έχουν φυσική παρουσία στη χώρα, θα αποκτήσουν δικά τους γραφεία και θα μεταφέρουν στην Κύπρο μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα προβούν σε προσλήψεις από την τοπική αγορά.

Ο γ.δ. του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» την είδηση, ωστόσο, δεν θέλησε να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις που υποχρεούνται βάσει των χρηματιστηριακών αρχών να προβούν πρώτα οι ίδιες οι εταιρείες.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, αφού βλέπουμε τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε πέρσι, στο πλαίσιο του πενταετούς μας Στρατηγικού Πλάνου, να υλοποιούνται σταδιακά. Τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία είναι σημαντικά και οριζόντια και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογικής βάσης, την αύξηση της κατανάλωσης και των έμμεσων φόρων, την στήριξη στους τομείς των επαγγελματικών υπηρεσιών και του τομέα των ακινήτων, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Η εγκατάσταση στην Κύπρο των τριών εταιρειών, με τη μορφή περίπου που έχει η Wargaming κι άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι εταιρείες eToro, NCR, 3CX, AMDOCS, UTX, αναμένεται να προσφέρει περαιτέρω αξία στην κυπριακή οικονομία και στις προσπάθειες προσέλκυσης και νέων επενδύσεων. Περαιτέρω, εκτιμάται πως θα βοηθήσουν και στην αποκατάσταση του ονόματος της χώρας μας στον διεθνή χώρο, μετά τον πρόσφατο διασυρμό, ως αποτέλεσμα των κακών πρακτικών που συνόδευσαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στον φακό του Al Jazeera. Η κάθοδος στην Κύπρο των τριών τεχνολογικών κολοσσών, με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, όπως πληροφορούμαστε αναμένεται στις αρχές του νέου χρόνου. Η εξέλιξη είναι μέρος της προσπάθειας του Invest Cyprus για προώθηση του Headquartering εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής που αποτελεί τον κυριότερο στόχο της στρατηγικής 2019-2023 του οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο οργανισμός συνέχισε και εν μέσω πανδημίας τις προσπάθειες για προσέλκυση εταιρειών, δίδοντας έμφαση σε εταιρείες τεχνολογίας, με ψηφιακά πλέον μέσα. Συγκεκριμένα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ο Invest Cyprus διοργάνωσε σημαντικό αριθμό προωθητικών δράσεων και συμμετείχε σε διαδικτυακά συνέδρια, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σε μεγάλο αριθμό διεθνών εταιρειών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Μάλιστα, σήμερα διεξάγεται μεγάλο διαδικτυακό Roadshow στη Λευκορωσία, ενώ η χρονιά κλείνει για τον Invest Cyprus με το Roadshow στη Ρωσία στις 15 Δεκεμβρίου.

Με νέα όπλα

Στα πλεονεκτήματα που αριθμεί η Κύπρος για προσέλκυση εταιρειών προκειμένου να εγκαταστήσουν γραφεία ή την έδρα τους στη χώρα προστέθηκαν πρόσφατα κι άλλα όπλα, αφού εκτός από την επέκταση των φορολογικών κινήτρων για υψηλόμισθους ξένους εργαζομένους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, σημαντικές αλλαγές υιοθετήθηκαν για άρση των εμποδίων εργοδότησης εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες, σε συγκεκριμένους τομείς τεχνολογίας και πληροφορικής.

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στον «Φ» ο γ.δ. του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας και απαριθμώντας γενικότερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία την καθιστούν ιδανικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση του νησιού και στην ευρεία πρόσβαση που προσφέρει σε μεγάλες αγορές, στο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, στο ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς και το  χαμηλό λειτουργικό κόστος. Αναφέρθηκε, επίσης, στο υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής, στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις ποιοτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, καθώς και σε άλλα πιο εξειδικευμένα κίνητρα, όπως το ελκυστικό καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας, που είναι σημαντική παράμετρος για εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής. Για περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών του, ο οργανισμός αναμένει και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας. «Αναμένουμε τα αποτελέσματα μεγάλης τομεακής έρευνας που διενεργεί για λογαριασμό του οργανισμού μας ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων, στόχος της οποίας είναι ο καταρτισμός μιας Εθνικής Στρατηγικής για καθιέρωση της Κύπρου ως ένα ελκυστικό ευρωπαϊκό TechHub. Συνεργαζόμαστε απευθείας με τα Υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου, Εσωτερικών, Εργασίας και Εξωτερικών με στόχο την προώθηση επιπλέον τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο και την υιοθέτηση κι άλλων κινήτρων για ενίσχυση των προσπαθειών μας για προσέλκυση περισσότερων διεθνών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής» ανέφερε χθες μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Καμπανέλλας.

Σχετικά νέα

X
Translate »