Πολιτιστικά

Εγκαίνια ανακαινισμένου Οθωμανικού Χαμάμ στη Λάρνακα με έκθεση για το νερό

Με εικαστική έκθεση με τίτλο «Νερό· η μεγάλη κατάφαση» εγκαινιάστηκε, το πρόσφατα ανακαινισμένο Οθωμανικό Χαμάμ της Λάρνακας, που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, απέναντι από το τέμενος Τούζλα.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «το Χαμάμ είναι ένα κτιριακό σύμπλεγμα αποτελούμενο από λουτρό στο ισόγειο και κατοικία στον όροφο».

Σημειώνεται ότι το σύμπλεγμα του λουτρού και της κατοικίας είναι κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενώ οι εργασίες συντήρησης του συμπλέγματος χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος UNDP και της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «η συντήρηση και η αποκατάσταση κάθε ιστορικού μνημείου και κτιρίου, αναδεικνύει την πολιτιστική και πολυπολιτισμική ιστορία της πόλης μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας».

«Οι εργασίες για αποκατάσταση και συντήρηση του Χαμάμ, αποσκοπούσε στη διάσωση του σημαντικού αυτού μνημείου, που με την πάροδο των χρόνων υπέστη σοβαρή φθορά, ο χαρακτήρας του οποίου μαρτυρεί τον πλούτο της πολυπολιτισμικής μας κληρονομιάς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το νερό ένα από τα βασικά στοιχεία και προϋποθέσεις για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής, ως το πολυτιμότερο αγαθό, γίνεται το θέμα που οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν ο κάθε ένας μέσα από διαφορετικό ύφος. Προσεγγίσεις μέσα από την αποκαλυπτική ματιά των δημιουργών, που συνδέουν το νερό με τη ζωή και τη μνήμη».

Ο Δήμος Λάρνακας, συνέχισε «είναι ένας εξωστρεφής Δήμος και είναι πάντα ανοικτός σε προτάσεις, ιδιαίτερα αυτές που αναδεικνύουν το πολιτιστικό μας κεφάλαιο. Είναι γεγονός ότι οι πολιτιστικές μας δραστηριότητες αποκτούν όλο και περισσότερη δυναμική, χάρη στην προσφορά και συμβολή των καλλιτεχνών, των μελετητών, των συγγραφέων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του».

Είναι μέσα από αυτή την προσφορά, είπε ο κ. Βύρας «που ο Δήμος Λάρνακας πήρε το έναυσμα για να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030. Ο πολιτισμός δεν αποτελεί περιχαρακωμένο δικαίωμα των δημιουργών του, αλλά παίρνει αξία όταν γίνεται πνευματική κιβωτός» σημείωσε.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Θεοχάρης Καραγιάννης, επιμελητής της έκθεσης ανέφερε ότι «η έκθεση πραγματοποιείται σε ένα νέο, εναλλακτικό, εκθεσιακό χώρο, στο μοναδικό διατηρημένο, δημόσιο χαμάμ της Λάρνακας στη γειτονιά του Αϊ Γιάννη. Πρόκειται για έναν χώρο ηλικίας πέραν των 200 χρόνων, μιας και είναι κατάλοιπο από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «η Λάρνακα είναι μια από τις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου η οποία κατοικείται συνεχώς τα τελευταία 4000 χρόνια. Η πολιτιστική της κληρονομιά πηγάζει από όλες τις περιόδους της ιστορίας και είναι χρέος μας να την αναδείξουμε και να τη συντηρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αναφερόμενος στον τίτλο της έκθεσης «Νερό. η μεγάλη κατάφαση» είπε ότι «επικεντρώνεται στις πολύπλευρες και διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στο πιο ζωτικό αγαθό για τη δημιουργία και διατήρηση της ζωής, μέσα από την προσωπική, ξεχωριστή γραφή του κάθε καλλιτέχνη, δηλαδή το νερό σαν πηγή ζωής, κάθαρσης, επιβίωσης και ευημερίας».

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης «στη Λάρνακα τυγχάνει να διατηρούνται μερικά σημαντικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου, όπως Τεμένη, Κρήνες και το Υδραγωγείο των Καμάρων, οι οποίες ως σημείο αναφοράς αυτής της ιστορικής περιόδου, δεσπόζουν στην είσοδο της πόλης».

Σημειώνεται ότι στην έκθεση παρουσιάζονται έργα δέκα καλλιτεχνών που είναι οι Ανδρέας Παρασκευά, Αντώνης Τζιαρίδης, Αριάνα Β. Ζάκου, Γιώργος Αχιλλέως, Γιώργιος Ματσαγγίδης, Ιωάννα Κυθραιώτου, Νικόλας Αντωνίου, Σπύρος Αγαθού, Elizabeth Hoak-Doering και Kell Norman.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 16:00 – 19:00 και το Σάββατο από τις 10:00 – 13:00.

Σχετικά νέα

X
Translate »