Περιβάλλον

Ανησυχία στην Καλαβασό για το φράγμα που «στεγνώνει», μόνο ψιχάλες στον ορίζοντα

Πηγή: alphanews.live

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα φράγματα της Κύπρου, με μειωμένη πληρότητα βάση στοιχείων του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του φράγματος Καλαβασού η πληρότητα του οποίου ανέρχεται σήμερα στο 28,3%, σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια ημέρα που ήταν 59,9%.

Συνεργείο της εκπομπής Alpha Ενημέρωση με τη δημοσιογράφο Όλγα Κωνσταντίνου επισκέφτηκε την περιοχή και συνομίλησε με τον Κοινοτάρχη Καλαβασού Λευτέρη Φωκά.

ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΛΑΒΑΣΟΥ

 

Το φράγμα υπεχείλισε για τελευταία φορά το 2019, ενώ εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για το γεγονός ότι η πληρότητα αγγίζει μόλις το ένα τρίτο της χωριτικότητας.

«Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για την καλοκαιρινή περίοδο που θεωρώ ότι θα υπάρχουν περικοπές, εάν δεν υπάρξουν άλλες βροχές. Με διατρήσεις, με αφαλατώσεις ίσως μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.»

Το φράγμα Καλαβασού τροφοδοτείται από τον ποταμό Βασιλικό, που πηγάζει από την περιοχή Επταγώνιας-Αρακαπά και καταλήγει στη θάλασσα στην περιοχή του λιμανιού Βασιλικού.

«Το νερό χρησιμοποιείται κυρίως για άρδευση, αλλά και για πόσιμο νερό.»

 

 

Ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Μιχάλης Μούσκος πάντως, ανέφερε ότι δεν αναμένονται βροχοπτώσεις για το επόμενο διάστημα.

«Εκτός από κάποιες μεμονωμένες βροχές σήμερα στα ορεινά και στο εσωτερικό και αύριο κυρίως στα δυτικά, δεν αναμένουμε κάτι το ιδιαίτερο. Το Σαββατοκυρίακο οι νεφώσεις θα είναι ψηλές και μεσαίες, που μπορεί να υπάρξει ασθενής βροχής.»

Τη Δευτέρα, η πρόγνωση αφορά μεμονωμένες βροχές, ενδεχόμενο καταιγίδας και πιθανό χιονόπτωση στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

«Είμαστε και σε υψηλές θερμοκρασίες, γύρω στους 19-20 βαθμούς που το κανονικό είναι 15 βαθμοί Κελσίου τέτοια εποχή. Είμαστε σε θερμές θερμοκρασίες.»

Ο κύριος Μούσκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο βροχών τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες με την μεγαλύτερη βροχόπτωση.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »