Παιδί και Οικογένεια

5 + 1 τρόποι για να κάνουμε το παιδί μας να βουρτσίσει τα δόντια

Σας συμβαίνει να κλαίνε τα παιδιά σας όταν βουρτσίζουν τα δόντια?

 

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής βάσης των παιδιών, όπως και το μπάνιο, το φαγητό, το κόψιμο των νυχιών τους κ.λ.π. Είναι φυσιολογικό πως στην αρχή θα κλαίνε, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν σε κάθε καινούρια δραστηριότητα, μέχρι που γίνεται μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

 

  1. Από το πρώτο κιόλας δόντι, βουρτσίζουμε

Η διαδικασία βουρτσίσματος ξεκινά από το πρώτο κιόλας δόντι, με κανονική οδοντόβουρτσα για την ηλικία του παιδιού αλλά και οδοντόκρεμα. Σκεφτείτε το… η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη αν έχουμε μόνο ένα δόντι για βούρτσισμα. ‘Έτσι, όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο πιο εύκολα θα του γίνει καθημερινή συνήθεια για όλη του την ζωή.

 

Tip: αφήστε το παιδί να παίζει με την οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα, μιας και θα είναι κάτι καινούριο για τον ίδιο και θα θέλει να το εξερευνήσει.

 

  1. Οικογενιακή υπόθεση

Τα παιδιά τείνουν να θέλουν να μιμηθούν αυτά που βλέπουν, συνεπώς, ας κάνουνε το βούρτσισμα μια οικογενειακή υπόθεση! Αν το παιδί βλέπει τη μαμά ἠ τον μπαμπά να βουρτσίζει τα δόντια, θα θέλει και ο ίδιος να το κάνει. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να τον καλέσετε να  βουρτσίσει τα δικά σας δόντια και εσείς με την σειρά σας να του βουρτσίσετε τα δικά του, δείχνοντας του πως να το κάνει σωστά.

 

  1. Βούρτσισμα σαν παιχνίδι

Όταν πιά το παιδί θα μπορεί να βουρτσίσει μόνο του τα δόντια, ας κάνουμε την διαδικασία πιο ευχάριστη αγοράζοντας του την οδοντόβουρτσα με τον αγαπημένο του ήρωα, ἠ με το αγαπημένο του χρώμα και μια  οδοντόκρεμα για την ηλικία του με μια καινούρια γεύση. Βάλτε του ένα τραγούδι σχετικά με το βούρτσισμα ἠ ένα βιντεάκι  για να μην κουράζετε. ‘Έτσι, σίγουρα θα υπάρχει πάντα κάποιο κίνητρο για να θέλει να βουρτσίσει τα δόντια του.

 

  1. Παραμύθια

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν γιατί είναι σημαντικό το βούρτσισμα των δοντιών, και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τους μάθουμε, από ένα παραμύθι! Υπάρχουν πολλά παραμύθια στην αγορά που εξηγούν στα παιδιά τη σημασία του βουρτσίσματος και τι είναι η τερηδόνα. Αν δεν έχουμε κάποιο από αυτά, μπορούμε και εμείς να τους εξηγήσουμε σε μορφή παραμυθιού, για την σημασία αυτών.

 

  1. Επιβράβευσή

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πίνακα με τις μέρες της εβδομάδας και τα αγαπημένα του αυτοκολλητάκια,για να τα συμπληρώνετε κάθε φορά που το παιδί βουρτσίζει τα δόντια του, έτσι ώστε αν το συμπληρώσει πρωί-βράδυ να υπάρχει μια μικρή επιβράβευση. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό, κάθε φορά που το παιδί βουρτσίζει τα δόντια του να υπάρχουν λεκτικές επιβραβεύσεις –  όπως ένα «μπράβο».

 

 

  1. Επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στο παιδοντίατρο σύμφωνα με τις παιδοδοντιατρικές και παιδιατικές οργανώσεις Αμερικής και Ευρώπης, αναφέρουν πως θα πρέπει να γίνεται με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, το αργότερο μέχρι την ηλικία του 1ου έτους. Στον παιδοδοντίατρο θα μπορείτε να βρείτε ένα σύμμαχο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σωστά και θα σας βοηθήσει σε όλη την πορεία του παιδιού, έτσι ώστε μαζί να καταφέρετε ένα υγιές στόμα. Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να εξηγήσει, να υπενθυμίσει και να παροτρύνει ξανά το παιδί στις σωστές καλές συνήθειες.

 

Tip: μην χρησιμοποιήσετε ποτέ τον παιδοδοντιάτρο σαν κάποια απειλή στο παιδί για να βουρτσίσει τα δόντια, αντιθέτως ο παιδοδοντίατρος είναι εδώ για να γίνει φίλος μαζί του και να μπορέσει να τον βοηθήσει.

Οι επισκέψεις στον παιδοδοντιατρό πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία!

 

 

 

 

 

Λἀρνακα : Mina Dental Clinic tel: 24 823939

Λεμεσὀς: Euroclinic Eliades tel:25 358554

Pediatric Dentist- Daniela B. Castano

Dr. Daniela B. Castano

Σχετικά νέα

X
Translate »