Παιδί και Οικογένεια

ΕΡΕΥΝΑ: 6 στα δέκα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σερφάρουν στο ίντερνετ

Ανεξέλεγκτη είναι η πρόσβαση στο ίντερνετ για το 20% των παιδιών ηλικίας κάτω των 10 χρόνων.

Περισσότερα από τα μισά ελληνόπουλα ηλικίας κάτω των 10 ετών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ το 20% των παιδιών αυτής της ηλικίας σερφάρουν απολύτως ελεύθερα στο ίντερνετ, έχοντας τον δικό τους κωδικό πρόσβασης. Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε από την devolo Hellas σε συνεργασία με την ιστοσελίδα infokids.gr

Το 57% των γονέων επιτρέπουν στα παιδιά τους περιορισμένη χρήση του διαδικτύου. Από την πλευρά τους, το 30% των παιδιών – σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων – έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από δικά τους smartphones, tablets και PCs, ενώ το 20% έχουν απόλυτη αυτονομία στη χρήση.

Το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι δίνουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του ίντερνετ, ενώ το 28% επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς πρόσβασης. Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.

Λιγότεροι από τους μισούς γονείς (48%) ανησυχούν για το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά τους όταν «σερφάρουν». Στη δεύτερη θέση των κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονέων, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους, η οποία μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Τα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων δεν φαίνονται αρκετά: Από τα απλά μέτρα, όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%), μέχρι πιο χρονοβόρα, όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) ή και ακόμη πιο σύνθετα, όπως η εγκατάσταση προγράμματος γονικού ελέγχου που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του ίντερνετ (9,9%).

Αν και το 59% των παιδιών χρηστών είναι έως δέκα ετών, μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, ενώ το 44% το χρησιμοποιεί για παρακολούθηση ταινιών και χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου, παρόλο που ζούμε στην εποχή των «χάκερς» και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων, μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί τους ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων.

Σχετικά νέα

X
Translate »