Γενικά

Προσοχή: Νεογέννητα, βρέφη και παιδιά, είναι ευάλωτα σε θερμοπληξία

Πηγή: alphanews.live

Tους λόγους για τους οποίους τα νεογέννητα, τα βρέφη και γενικότερα τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη θερμοπληξία αυτή την περίοδο εξηγεί στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Παιδίατρος Δρ. Αδάμος Χατζήπαναγης.

 

Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους είναι πιο ευάλωτα ανέφερε τα ακόλουθα:

-Γιατί η επιφάνεια του σώματος τους είναι πολύ πιο μεγάλη σε σχέση με τον όγκο τους αν τους συγκρίνουμε με τον όγκο των ενηλίκων. Άρα πολύ πιο εύκολα μπορούν να χάσουν ενέργεια ή και να προσλάβουν ενέργεια.
-Τα παιδιά παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα ανά κιλό βάρους σώματος σε σχέση με τους ενήλικες. Οπότε η θερμοκρασία τους εύκολα μπορεί να ανέβει πιο εύκολα όταν εκτεθούν σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών.
-Τα παιδιά δεν ιδρώνουν τόσο εύκολα και τόσο πολύ όσο οι ενήλικες και ο ιδρώτας είναι μηχανισμός για να ρίχνουμε τη θερμοκρασία του σώματος.
-Τα παιδιά μας είναι ευάλωτα σε θερμοκρασίες υψηλές και χρειάζεται να τα προσέχουμε.
-Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα νεογέννητα και στα βρέφη, είπε ότι είναι ακόμα πιο ευαίσθητα γιατί έχουν λιγότερους μηχανισμούς θερμορύθμισης και αυτά τα παιδιά πολύ εύκολα θα χάσουν τη θερμοκρασία τους αλλά και πολύ εύκολα θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία τους.

 

Συμπτώματα θερμοπληξίας

Πονοκέφαλος, εμετοί, διάρροια και ίσως πόνο στην κοιλιά. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει είπε να διερωτηθούν κατά πόσο τα παιδιά έχουν εκτεθεί πολλή ώρα στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες.

Η θερμοπληξία τόνισε είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση όπου ο οργανισμός χάνει την ικανότητα θερμορύθμισης του με αποτέλεσμα να ανεβάζει πυρετό 39, 40 και 41 βαθμούς μετά από ένα σημείο. Αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη αυτή την κατάσταση τότε σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να οδηγήσει και στο θάνατο.

Η διαφορά με τον πυρετό, εξήγησε, είναι πως σε εκείνη την περίπτωση το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αυτορυθμίσει τη θερμοκρασία του, ενώ στην θερμοπληξία αυτή η ικανότητα χάνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή.

Θα πρέπει είπε άμεσα να βάλουμε το παιδί σε δροσερό μέρος, να σκεπάσουμε με δροσερές κομπρέσες μέχρι να το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »