Γενικά

Συμβουλές REACTION για την οδική ασφάλεια των παιδιών

Λίγα 24ωρα πριν το πρώτο κουδούνι και μεταξύ άλλων διαδικασιών για την έναρξη μιας διαφορετικής νέας σχολικής χρονιάς, το θέμα της οδικής ασφάλειας των παιδιών πρέπει να παραμείνει ψηλά στις προτεραιότητες τόσο για τους γονείς όσο και για την πολιτεία γενικότερα, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Οργανισμός REACTION.

Ο Πρόεδρος του REACTION Μάριος Σταύρου τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η σωστή επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων, πέρα από τα άλλα οφέλη, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και στην οδική ασφάλεια.

«Ως γονείς οφείλουμε, να αφιερώσουμε χρόνο, να κάτσουμε και να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για τα θέματα της οδικής ασφάλειας από και προς το σχολείο αλλά και γενικότερα. Ας μιλήσουμε και με τους παππούδες/γιαγιάδες που θα έχουν την ευθύνη μεταφορών των παιδιών, να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Την τελευταία πενταετία, έχασαν τη ζωή τους στους κυπριακούς δρόμους 9 παιδιά κάτω των 14 ετών. Τα παιδιά μας είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε, οφείλουμε να τα προστατέψουμε», σημείωσε.

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION δίνει, επίσης, χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια των παιδιών με την επιστροφή τους στο σχολείο, όπως στο ιδιωτικό αυτοκίνητο να γίνεται χρήση ενός σωστού παιδικού καθίσματος που να ανταποκρίνεται τόσο στα πρότυπα ασφάλειας όσο και στις ανάγκες του παιδιού. Πρέπει να γίνει έλεγχος σε υφιστάμενα παιδικά καθίσματα ότι είναι προσδεμένα σωστά και τηρούν τα πρότυπα ασφάλειας.

Να επισημαίνουμε, σημειώνεται, στα μεγαλύτερα παιδιά την αναγκαιότητα χρήσης ζώνης ασφάλειας, ενώ εάν το παιδί μεταφέρεται στο σχολείο με λεωφορείο, πρέπει να ενημερωθεί για την ασφαλή χρήση του λεωφορείου και αν το παιδί μεταφέρεται με ιδιωτικό λεωφορείο του σχολείου ή της εξωσχολικής δραστηριότητας ο γονέας πρέπει να βεβαιώνεται ότι τηρούνται όλες οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Τέλος, αναφέρεται ότι εάν το παιδί περπατά προς το σχολείο ή χρησιμοποιεί το ποδήλατο του, πρέπει οι γονείς να έχουν διανύσει τη διαδρομή, να βεβαιωθούν για την ασφάλεια της και να συζητήσουν με τα παιδιά τους τυχόν επικίνδυνα σημεία και αυτά πρέπει να φορούν ανοικτόχρωμα ρούχα  και να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό ασφαλείας για το ποδήλατο.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »