Οικονομία

​Δόση για ενοίκιο ή για δάνειο αγοράς σπιτιού;

Στο στούντιο του Μεσημέρι και Κάτι βρέθηκε ο Μάριος Πελεκάνος Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης και μίλησε για το εάν είναι ή όχι προσιτή μια κατοικία.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Όπως είπε, πριν από την κρίση θεωρούσαμε ότι προσιτή κατοικία είναι μια κατοικία η οποία πωλείται ή ενοικιάζεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα τιμή της αγοράς.

“Αυτό το έκανε ο ΚΟΑΓ όσον αφορά τις πωλήσεις τα χρόνια πριν από την κρίση”. Πρακτική η οποία συνεχίζει να εφαρμόζεται από τον ΚΟΑΓ σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο.

Ωστόσο, σήμερα σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. “Έχουμε άστεγους και κόσμο ο οποίος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στις τράπεζες και κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη. Θα πρέπει να δούμε τι πολιτικές θα εφαρμόσουμε και τι στρατηγικές θα ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα”.

 

Στο τραπέζι των συζητήσεων

Ερωτηθείς εάν ετοιμάζεται κάποιο σχέδιο από τον ΚΟΑΓ, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι χρονικά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ωστόσο όπως είπε, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν πολλές συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη και αποσκοπούν στο να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για αυτούς που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε μια προσιτή -από άποψη τιμής- κατοικία, αλλά ακόμα και σε αυτούς που προτιμούν να έχουν ένα ενοίκιο λογικό.

 

Δόση για ενοίκιο ή για δάνειο αγοράς σπιτιού

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα δόση για ενοίκιο ή για δάνειο αγοράς σπιτιού, ο κ. Πελεκάνος είπε χαρακτηριστικά ότι καταφέραμε να είναι η δόση του δανείου ποιο χαμηλή σε κάποιες περιπτώσεις από το ύψος του ενοικίου.

 

Εξασφάλιση δανεισμού

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πλέων είναι πολύ δύσκολο κάποιος να εξασφαλίσει δάνειο από μια τράπεζα καθώς πλέων τα κριτήρια των τραπεζών είναι πάρα πολύ αυστηρά και αυτή είναι μια παράμετρος την οποία ο ΚΟΑΓ λαμβάνει υπόψιν στις λύσεις της οποίες επεξεργάζεται.

 

Κοινωνική κατοικία

Η κοινωνική κατοικία, είναι ένα αρκετά μελετημένο και διαδεδομένο σχέδιο στο εξωτερικό και αφορά την στέγαση άστεγων και πολιτών που μπορεί να χάσουν την κατοικία τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο είναι μια πολιτική η οποία εφαρμόζεται ακόμα και σε προηγμένες χώρες. Την ίδια ώρα την ιδέα για κοινωνική κατοικία επεξεργάζεται και ο ΚΟΑΓ.

“Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με το Housing Europe, ένας οργανισμός ο οποίος έχει αρκετή τεχνογνωσία πάνω στο θέμα και μπορεί να μας βοηθήσει με έτοιμες λύσεις και λύσεις που μπορούμε να προσαρμόσουμε στα δεδομένα της χώρας μας, ακριβώς για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα”.

 

Είναι το μέλλον για τους νέους το ενοίκιο;

Αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε σχολίασε ο κ. Πελεκάνος κληθείς να απαντήσει εάν το μέλλον για τους νέους είναι το ενοίκιο.

“Εμείς θέλουμε να υπάρχουν οι λύσεις που θα μπορούν οι νέοι να αξιοποιήσουν για να μπορούν να έχουν μια κατοικία δική τους που να μπορούν να την πληρώνουν.

 

Δείτε όλα όσα είπε ο κ. Πελεκάνος στο βίντεο που ακολουθεί: 

 

 

Πηγή:EconomyToday

Σχετικά νέα

X
Translate »