ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι δήμαρχοι αλλάζουν στη Λάρνακα, μα η κ. Λουκία Κουσιάππα μένει…

Πολύ σπάνιο στατιστικό δεδομένο παρουσιάζει στα 42 της χρόνια υπηρεσία στον Δήμο Λάρνακας, η γραμματειακή λειτουργός Λουκία Κουσιάππα. «Η Λουκία του δημάρχου» όπως την αποκαλούν συχνά στο Δημαρχείο της πόλης, από το 1975 που εργοδοτήθηκε και μέχρι σήμερα, υπηρέτησε αδιάλειπτα 7 δημάρχους και 3 δημαρχεύοντες της πόλης του Ζήνωνα. Ο νυν δήμαρχος Αντρέα Βύρας θα είναι αυτός που θα την αποχαιρετήσει από τα καθήκοντά της, καθώς σε περίπου δύο χρόνια συνταξιοδοτείται.
Την 1η Φεβρουαρίου 1975, νεαρή κοπέλα τότε, παρουσιάστηκε για υπηρεσία στον Δήμο Λάρνακας. Η Λάρνακα εκείνη την εποχή, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, ήταν μικρή πόλη που πάσχιζε να ενσωματώσει και να προχωρήσει μαζί με τις χιλιάδες των προσφύγων που την είχαν κατακλύσει. Θυμάται όμως ότι ήταν ενθουσιασμένη γιατί θα εργαζόταν στον δήμο της πόλης που αγαπούσε από παιδί και που τώρα θα είχε την ευκαιρία να προσφέρει στον κόσμο της.
Στα 42 χρόνια που κύλησαν από τότε, εκμυστηρεύεται η κα Κουσιάππα προς τον «Φ», ότι δεν ξέχασε στιγμή πως τάχθηκε να υπηρετεί επαγγελματικά τον κόσμο της Λάρνακας και ως εκ τούτου είχε υποχρέωση να συμβάλλει θετικά σε κάθε αίτημα, κάθε παράπονο δημότη που έφτανε κοντά της ώστε να διαβιβαστεί στον δήμαρχο, ή στην αρμόδια Υπηρεσία του δήμου. Και αυτό συνεχίζει, πρέπει να γίνεται πάντα με χαμόγελο, υπομονή και θετική ενέργεια προς τον δημότη, ακόμη και όταν αυτός είναι πολύ οργισμένος για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό ήταν πάντα ο ένας πυλώνας στην υπηρεσία της ως ιδιαιτέρας δημάρχου.
Ο δεύτερος πυλώνας ήταν η έως τώρα αμετάκλητη πεποίθησή της ότι για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο εκάστοτε δήμαρχος και να θεωρείται επιτυχημένος, πρέπει τα πάντα στο γραφείο του, από τις υποχρεώσεις ώς την αλληλογραφία και τα ραντεβού, να λειτουργούν σαν ελβετικό ρολόι. Τελευταία περίπου δύο χρόνια η κα Λουκία εκπληρώνει τα καθήκοντα γραμματέα μαζί και με τη Νίκη Νικολάου.
Από τον Φεβρουάριο του 1975 η κα Κουσιάππα εργάστηκε ως ιδιαιτέρα δημάρχου για τους Αννίβας Φράνσις, Λεωνίδα Κιούππη, Γιώργο Χριστοδουλίδη, Γιώργο Λυκούργο, Αντρέα Μωυσέως και Αντρέα Λουρουζιάτη. Στις περιπτώσεις των Φράντσις, Κιούππη και Λουρουτζιάτη, τις θητείες τους κλήθηκαν και ολοκλήρωσαν δημαρχεύοντες, οι οποίοι επίσης διατήρησαν την κα Κουσιάππα στο πόστο της.
Όλοι εργάστηκαν για το καλό της πόλης
Ο τρόπος μέσα από τον οποίο προσεγγίζει τα καθήκοντά της ως ιδιαιτέρα δημάρχου ουσιαστικά απάντησε και στο ερώτημα που της θέσαμε, δηλαδή ποιος δήμαρχος ξεχώρισε ιδιαίτερα κατά τη 42χρονη θητεία της σε αυτή τη θέση. Η κα Λουκία ανέφερε πως όλοι οι δήμαρχοι τους οποίους υπηρέτησε ενδιαφέρονταν για το καλό και την πρόοδο της Λάρνακας και εργάστηκαν να το επιτύχουν, αφήνοντας και το δικό τους στίγμα. Πριν από 42 χρόνια, συνέχισε η κ. Κουσιάππα, η Λάρνακα ήταν μια μικρή πόλη. Σήμερα, η όψη των Φοινικούδων, η ανάπλαση της λεωφόρου Πιαλέ Πασά, ο εξωραϊσμός της ακτής Μακένζι, η αναβάθμιση της πλατείας του Αγίου Λαζάρου και άλλα έργα δείχνουν ακριβώς ότι οι προσπάθειες αυτών των δημάρχων δεν πήγαν χαμένες. Ώθησαν την πόλη στη λεωφόρο της προόδου και του εκσυγχρονισμού σε σχέση με την κατάσταση που βρισκόταν το 1975.
Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα, ίσως πουν κάποιοι. Μα αυτός είναι και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να μη σταματά ποτέ την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του πολίτη, τόνισε καταλήγοντας η κα Κουσιάππα.
Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »