Breaking News

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στην εκπαίδευση δυστυχώς παραμένουμε ακόμα στάσιμοι

Γράφει το City of Larnaka

Ένα περιστατικό σημάδεψε την αρχή της σχολικής χρονιάς για ένα μαθητή Λυκείου της Λάρνακας που του στοίχισε μια ολόκληρη σχολική χρονιά “κατά λάθος”.

Σύμφωνα με πηγές, ο μαθητής ενημερώθηκε στις 8/9 όταν επισκέφθηκε το σχολείο του για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου πως έχει περάσει και προβιβάστηκε στην Β Λυκείου. Ο μαθητής επομένως με συνοδεία της ενήλικης αδερφής του και με τη συγκατάθεση της μητέρας του εγγράφεται κανονικά στην τάξη και ολοκληρώνει όλες τις διαδικασίες. Την επόμενη μέρα, την επίσημη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο μαθητής ενημερώνεται πριν αρχίσουν τα μαθήματα πως έχει γίνει κάποιο λάθος και παραμένει στάσιμος στην ίδια τάξη.

Με έκπληξη η μητέρα του μαθητή μετά το συμβάν προέβηκε σε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραθέτοντας τη θέση της. Οι απαιτήσεις της μητέρας, όπως ανέφερε, δεν είναι το παιδί της να προαχθεί στην επόμενη τάξη ή να τύχει ειδικής αντιμετώπισης, αλλά να είχε ενημερωθεί προσωπικά για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του και από νωρίς για τη στασιμότητα του στην ίδια τάξη. Σύμφωνα με την μητέρα του μαθητή, το Σχολείο θα συνεδρίαζε στις 12 Σεπτεμβρίου για το γεγονός και θα την ενημέρωνε. Η Διεύθυνση όμως του σχολείου δεν προέβηκε σε συζήτηση και επίλυση του θέματος και την μητέρα ενημέρωσε άτυπα καθηγητής του σχολείου. Η μητέρα θέλοντας να δράσει άμεσα μετακίνησε το παιδί σε άλλο σχολείο, φανερά απογοητευμένη από τη ψυχρότητα και την ασυνέπεια του σχολείου κλείνοντας το θέμα για να αποφύγει την περαιτέρω ταλαιπωρία του παιδιού.

Τα θέματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο συμβάν είναι πολλά, με τα σημαντικότερα όμως να περιορίζονται απλά στην ανθρωποκεντρικότητα και της οργάνωσης της εκπαίδευσης σήμερα στην Κύπρο. Παράγοντες που θεωρούνται αυτονόητοι στην εκπαίδευση και πολυσυζητημένοι από τον Υπουργό, ο οποίος σε δηλώσεις του λίγες μέρες πριν την έναρξη της χρονιάς διαβεβαίωνε την ύπαρξη τους.

Κύριε Υπουργέ, για ποια ανθρωπιά, για ποια εμπιστοσύνη στο σχολείο μιλάμε όταν για ένα τόσο λεπτό θέμα ο μαθητής ενημερώνεται αφού ξεκινήσει η χρονιά εντελώς απρόσωπα και τυπικά. Από τη στιγμή που η ψυχολογία ενός έφηβου μαθητή είναι ευάλωτη, πρώτιστο μέλημα είναι η χείρηση του με ευγένια και στήριξη βοηθώντας τον να εκφραστεί και να παραμείνει κοντά τόσο στο σχολείο όσο και στους εκπαιδευτικούς. Σε καμία περίπτωση η παρούσα αντιμετώπιση δεν αντικατοπρίζει ένα σχολείο και γενικότερα μια εκπαίδευση ανθρωποκεντρική όπως πολλάκις δηλώνετε. Στην χείριστη των περιπτώσεων, το συμβάν θα είχε αποφευχθεί έστω και με τυπικό τρόπο εάν υπήρχε έλεγχος και σωστή οργάνωση του σχολείου ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα οι μαθητές και όχι προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ευχή και παράκληση  είναι η εστίαση της προσοχής των αρμοδίων εκπαίδευσης πρώτα στους μαθητές, να κερδιθεί η εμπιστοσύνη τους και μετά η όποια άλλη διαδικασία.

 

Επιμέλεια κειμένου

Άντρια Σάββα

Συντακτική ομάδα City of Larnaka

Σχετικά νέα

X
Translate »