Υγεία

Ξέσπασε πόλεμος στα δημόσια νοσηλευτήρια

 Πηγή: philenews.com

Eχει και συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, ο νέος πόλεμος που ξέσπασε εν μέσω πανδημίας, μεταξύ επαγγελματιών υγείας και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αφού οι δύο πλευρές, δεν έδειξαν χθες καμία διάθεση για υποχωρήσεις, τη στιγμή που τα κρατικά νοσοκομεία παρουσίασαν χθες για δύο ώρες σοβαρή δυσλειτουργία εξαιτίας της στάσης εργασίας στην οποία κατήλθαν οι 2.000 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι, διεκδικώντας με τη σειρά τους την ικανοποίηση των δικών τους αιτημάτων από τον Οργανισμό. 

Τα πάντα θα κριθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και η ηρεμία των κρατικών νοσοκομείων θα εξαρτηθεί κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ θα αντιδράσουν στο τελεσίγραφο των Συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, οι οποίες έδωσαν δέκα ημέρες διορία για σύγκλιση κοινής σύσκεψης και έναρξη «ενός ουσιαστικού διαλόγου», ο οποίος θα αφορά, όπως τόνιζαν χθες οι ηγεσίες τους, «όλα τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους».

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρη Κούμα, ο οποίος υπέδειξε σε ΟΚΥπΥ και υπουργείο Υγείας ότι «οι συντεχνίες έχουν δείξει τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων, δίνοντας δέκα ημέρες διορία, πριν προχωρήσουν σε αποφάσεις για λήψη μέτρων». Τώρα «είναι η στιγμή, να αποδείξουμε όλοι, την ετοιμότητα, την ειλικρίνια και τη διάθεσή μας, να επιλύσουμε τα προβλήματα και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση της οποίας θα τύχουμε», είπε μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

 

Η τήρηση του δεκαημέρου ωστόσο, δεν φαίνεται να υιοθετείται προς το παρόν από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού χθες επίσημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, παρέπεμψε στην ολοκληρωμένη μελέτη «την οποία εκπονεί εξειδικευμένος οίκος και αναμένεται ότι θα παραδοθεί στον Οργανισμό εντός Απριλίου, και σε αυτήν θα περιλαμβάνεται το νέο επιχειρησιακό πλάνο που θα αφορά όλα τα θέματα των δημόσιων νοσοκομείων». Ο κ. Χαριλάου μάλιστα, απέρριψε τον ισχυρισμό των τριών Συντεχνιών για ελλιπή επικοινωνία, υποστηρίζοντας ότι «ο Οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Συντεχνίες και επιλύονται καθημερινά διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στα κρατικά νοσοκομεία».

«Ακόμα και για τα θέματα της καθημερινότητας, ο διάλογος δεν πρέπει να διεξάγεται με προχειρότητα», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, προσθέτοντας ότι «υπό κανονικές συνθήκες, κάποια από τα προβλήματα που τώρα προκύπτουν, θα έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και καιρό».

Από πλευράς της ΠΑΣΥΔΥ, τέθηκαν χθες στο δημόσιο διάλογο ακόμα πιο σοβαρά ζητήματα, περιλαμβανομένης της μη εφαρμογής της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ, από τον ίδιο τον Οργανισμό. «Είναι κοινή διαπίστωση ότι δυστυχώς ο ΟΚΥπΥ, δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σοβαρό θέμα επικοινωνίας μεταξύ των υπολοίπων κλάδων επαγγελματιών Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ με τον Οργανισμό, αφού οι συνάδελφοι διαμαρτύρονται ότι κανένα από τα αιτήματα τους δεν προωθείται στον διάλογο».

Διαπίστωση όλων, πρόσθεσε, είναι ότι «τα προβλήματα είναι πολλά, δεν επιλύονται, αργά ή γρήγορα η πανδημία θα περάσει και τα νοσοκομεία δεν θα είναι προετοιμασμένα για τη συνέχεια».

«Δεν υπάρχει μηχανισμός επίλυσης εργασιακών θεμάτων, όπως υπάρχει στον δημόσιο τομέα, για να επιλύονται τα διάφορα ζητήματα με τη συμμετοχή των συντεχνιών, υπάρχει επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας αφού για παράδειγμα, ενώ η νομοθεσία προνοεί αποκέντρωση των υπηρεσιών, ώστε μεταξύ άλλων οι Περιφέρειες να μπορούν να αγοράζουν με δικές τους διαδικασίες εξοπλισμούς και αναλώσιμα, τα πάντα γίνονται ακόμα σε κεντρικό επίπεδο, υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας».

«Πίκρα και απογοήτευση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης. «Εκείνο που έχουμε πάρει από όλους συναδέλφους μας, είναι η απογοήτευση που νιώθουν και το αίσθημα πικρίας και το αίσθημα του να μην υπάρχει εμπιστοσύνη.Είναι απογοητευτικό αυτό το αίσθημα και ελπίζω να πάρουν το μήνυμα η Διεύθυνση του ΟΚΥΠΥ και το Υπουργείο Υγείας.Δεν μπορεί το υπ. Υγείας να απέχει και να αποποιείται ευθυνών όσον αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Πιο έντονος ήταν στις τοποθετήσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Θεόδωρος Πετέλης. «Πλέον ο ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα δημόσια νοσηλευτήρια όσον αφορά τη σχέση την οποία έχει αναπτύξει τόσο με τους εργαζομένους αλλά όσο και με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων… Υπάρχει πρόβλημα, έλλειψη επικοινωνίας, έλλειψη σχεδιασμού, ακόμα και η απόφαση του Οργανισμού να λύνει τα προβλήματα από μόνος του χωρίς να βλέπειτους εκπροσώπους των οργανώσεων… Με αποτέλεσμα όλα αυτά τα προβλήματα να συσσωρεύονται εδώ και αρκετό καιρό. Προσπαθούσαν οι οργανώσεις να βρουν τρόπους να λυθούν αυτά τα προβλήματα και οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό για αυτό έγινε η χθεσινή συνάντηση και είπαμε όλοι το ίδιο πράγμα, το πόσο δυσαρεστημένοι είμαστε με τον τρόπο που διοικείται από τον ΟΚΥΠΥ».

Οι εκπρόσωποι και των τριών Συντεχνιών, επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις τους για λήψη μέτρων, στην περίπτωση που εντός του επόμενου δεκαημέρου δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ για έναρξη διαλόγου.

Σχετικά νέα

X
Translate »