Τεχνολογία

Watch: Η νέα πλατφόρμα για video από το Facebook

Τη δημιουργία δικής του πλατφόρμας video, με το όνομα «Watch» (παρακολουθώ), ανακοίνωσε το Facebook, η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μπορεί να γίνει χρήση του μέσω κινητής τηλεφωνίας, ιστοσελίδας και των τηλεοπτικών εφαρμογών του δικτύου.

Με αυτή την κίνηση, το Facebook διεισδύει στα «χωράφια» των YouTube, Netflix και των παραδοσιακών τηλεοπτικών δικτύων, καθώς θα προσφέρει στους χρήστες του μια μεγάλη ποικιλία βιντεοταινιών και άλλων παραγωγών (σόου, αθλητικών αγώνων κ.α.), μερικές από τις οποίες θα είναι παραγωγές του ίδιου του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg, “Η παρακολούθηση μιας ταινίας δεν χρειάζεται να είναι παθητική”.

Τι είναι και τι θα προσφέρει το Watch

To Watch, που θα εμφανισθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του Facebook και το οποίο θα είναι προσβάσιμο, όπως αναφέρει το BBC και το Reuters, αρχικά στους κατοίκους των ΗΠΑ, θα είναι εξατομικευμένο, έτσι ώστε κάθε χρήστης να μπορεί να ανακαλύπτει νέες τηλεοπτικές παραγωγές με βάση τις προτιμήσες των φίλων του. Όταν οι χρήστες θα ανοίγουν το Watch, τα τελευταία επεισόδια των αγαπημένων προγραμμάτων τους, θα τους περιμένουν.

Οι χρήστες θα αναρτούν και θα βλέπουν επίσης σχόλια για κάθε ταινία και θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις και κριτικές στη διάρκεια κάποιου επεισοδίου. Σε αυτήν ακριβώς την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των φίλων «ποντάρει» το Facebook για να διαφοροποιηθεί από την εμπειρία παρακολούθησης βίντεο που προσφέρουν το YouTube και το Netflix.

Μέχρι σήμερα, τα βίντεο στο Facebook είναι κυρίως ερασιτεχνικά ή μικρά αποσπάσματα από ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Ενώ οι χρήστες επισκέπτονται το ΥοuTube ειδικά για να δουν βίντεο, αυτό δεν συμβαίνει με το Facebook.

Με το Watch, το Facebook φιλοδοξεί να περάσει σε ένα νέο επίπεδο, επιδιώκοντας να δελεάσει τα περίπου δύο δισεκατομμύρια μηνιαίων χρηστών του, ώστε να βλέπουν το κοινωνικό δίκτυο ως προορισμό για να δουν βίντεο. Πολύ περισσότερο που θα έχει και δικές του παραγωγές, δημιουργώντας έτσι νέες πηγές εσόδων μέσω στοχευμένων διαφημίσεων πριν και μετά από κάθε προβολή.

Στο YouTube, οι χρήστες βλέπουν βίντεο πάνω από μία ώρα τη μέρα κατά μέσο όρο. Το Facebook δεν έχει αποκαλύψει ανάλογα στοιχεία ειδικά για την παρακολούθηση βίντεο από τους χρήστες του, αλλά σίγουρα θέλει να αυξήσει δραστικά τον χρόνο που αφιερώνουν γι’ αυτό.

Πηγή: CNN Greece

Σχετικά νέα

X
Translate »