Όμορφα της Πόλης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας. Ικανοποιημένος ο Καρούσος (pics)

Πηγή: cyprustimes.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Επαναλειτούργησε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας – Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών και Δήμαρχου Λάρνακας – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Τις πύλες του προς το κοινό άνοιξε ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης. Στις δύο πλήρως ανανεωμένες πτέρυγες του Μουσείου, τα εκθέματα έχουν κεντρικό ρόλο και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη του Μουσείου να απολαύσει τη διαδρομή στην ιστορία της Επαρχίας Λάρνακας.

Στόχος των εργασιών ανακαίνισης του Μουσείου ήταν να ικανοποιηθεί η ανάγκη για έναν πιο σύγχρονο τρόπο έκθεσης. Αφενός, επιτυγχάνεται η ανανέωση της συλλογής των εκθεμάτων με νέα ευρήματα που ήλθαν στο φως από ανασκαφές τις τελευταίες δεκαετίες και μαρτυρούν τον δυναμισμό των οικισμών που ιδρύθηκαν και άκμασαν στην Επαρχία από την 9η χιλιετία π.Χ. και διαχρονικά στις περιόδους που ακολούθησαν μέχρι και την ανάδειξη της μητρόπολης του Κιτίου. Αφετέρου, ήταν επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και μουσειογραφικά η έκθεση, δηλαδή να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αφήγηση της ιστορίας των ανθρώπινων κοινωνιών της Επαρχίας στην αρχαιότητα, με απλό και άμεσο τρόπο, ώστε να είναι κατανοητός στον επισκέπτη.

Τα εκθέματα έχουν πλέον εμπλουτιστεί με κείμενα, τα οποία έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά είναι διαμορφωμένα σε απλό λόγο, με φωτογραφίες, πλούσια εικονογράφηση, χάρτες και ψηφιακό εποπτικό υλικό. Πέραν της χρονολογικής αφήγησης, τα αντικείμενα παρουσιάζονται και σε θεματικές ενότητες όπως η καθημερινή ζωή, η προσωπική κόσμηση, η διοίκηση και οι διάφορες τέχνες και χειροτεχνίες που αναπτύχθηκαν δια μέσου των αιώνων.

Στο καλωσόρισμά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών, Έργων κ. Γιάννης Καρούσος εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εργασιών που έγιναν στον χώρο του Μουσείου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, παραδίδοντας ακόμα ένα έργο πολιτισμού, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έγινε πράξη, «η Κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα την πρόθεσή της να ενισχύσει τον τομέα, να προβάλει και να αναδείξει τον πλούτο της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την πολιτική θέληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να επενδύσουμε στον τομέα του Πολιτισμού, με έργα και πολιτικές που αναδεικνύουν την υπερηφάνειά μας για τον πολιτιστικό μας πλούτο και την Ιστορία μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, «η Κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση των Μουσείων μας ως χώροι πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας. Είναι πεποίθησή μας πως ο κάθε πολίτης, είτε ζει στην Κύπρο είτε την επισκέπτεται, πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών, για εφαρμογή της πολιτικής «Μουσεία για Όλους» που προβλέπει τη δωρεάν είσοδο στα 12 Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, περιλαμβανομένου και του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας, καθώς και τη διεύρυνση του ωραρίου και την επέκταση της λειτουργίας τους τα Σαββατοκύριακα. Την ίδια ώρα, διασφαλίζεται πως στα Μουσεία υπάρχουν οι υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση στα Μουσεία Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). «Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να δουν την Κύπρο μέσα από μια διαφορετική σκοπιά και να κατανοήσουν καλύτερα την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας», σημείωσε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία βουλευτών της Επαρχίας Λάρνακας, του Δημάρχου Λάρνακας, των Προέδρων του ΕΤΑΠ και ΕΒΕ Λάρνακας και άλλων φορέων της Επαρχίας. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε την ευκαιρία, μαζί με τους παρευρισκόμενους, να ξεναγηθεί στους σύγχρονους και ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις Υπουργού και Δήμαρχου:

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας είπε πως «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Λάρνακα γιατί ανοίγει το Μουσείο της πόλης μετά από αρκετά χρόνια, που είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης. Η Λάρνακα κρύβει ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο και το Μουσείο είναι ο καθρέφτης της πόλης και όπως έχει διαμορφωθεί μας τιμά ως πόλη».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και με άλλους Φορείς της πόλης, έχουμε ήδη αναπτύξει σημαντικές δράσεις που είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας. Μετά από αρκετά χρόνια καταφέραμε να φύγουν τα γήπεδα τένις από το αρχαίο λιμάνι της πόλης, έχει σχεδόν τελειώσει και η ανασκαφή από τη Γαλλική Αρχαιολογική αποστολή, ενώ σύντομα θα βγούμε σε προσφορές για μελετητές για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ έχουμε αναπτύξει διάφορες έξυπνες λύσεις- προβολής των αρχαιοτήτων της Λάρνακας όπως τα αγάλματα που μιλούν και η virtual περιήγηση της πόλης. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 600 χιλιάδων ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, με στόχο να επεκτείνουμε την προβολή των αρχαιοτήτων της Λάρνακας».

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι «μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα βρούμε λύσεις γιατί είναι κρίμα όλη η προσπάθεια, ο πλούτος και η ιστορία να μην γίνεται κοινωνός όχι μόνο στα παιδιά των σχολείων, αλλά σε όλους τους επισκέπτες της Λάρνακας, γιατί εκτός από ήλιο και θάλασσα έχουμε ένα πλούτο και ένα δώρο. Τα τελευταία χρόνια η πόλη ταλαιπωρήθηκε από τα έργα που γίνονταν για το Αποχετευτικό Σύστημα, ωστόσο η ταλαιπωρία αυτή είναι συνυφασμένη με την ιστορία μας, ενώ πολλά από τα εκθέματα του Μουσείου έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών για το αποχετευτικό». 

Σχετικά νέα

X
Translate »