ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Θέατρο Σκιών, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στο Νηπιαγωγείο;

Της Ελένης Παπαχριστοφόρου – Νηπιαγωγός

 

Το Θέατρο σκιών είναι από τα αρχαιότερα  είδη θεατρικού θεάματος.  Οι πρώτες φιγούρες φτιάχτηκαν ως μια προσπάθεια των ανθρώπων να επικοινωνήσουν με αγαπημένα πρόσωπα που δεν βρίσκονταν στην ζωή. Σπουδαίο Θέατρο Σκιών αναπτύχθηκε στην Κίνα με έμφαση στη  μουσική στη μίμηση, αλλά και την ζωγραφική, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την σημερινή γνωστή  μορφή του Θεάτρου Σκιών. Μετά την Ασία, το Θέατρο Σκιών ταξίδεψε στις χώρες της Μέσης Ανατολή και της Βορείου Αφρικής με την  γέννηση του ήρωα του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, του Καραγκιόζη.  Στο τέλος του 17ου αιώνα μέχρι και σήμερα,  το Θέατρο Σκιών διαδόθηκε μέσω Ιταλών καλλιτεχνών και σε διαφορετική μορφή,  σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία με θέματα από παραμύθια, με ζώα και μύθους με ανθρώπινες και άλλες φιγούρες.  Στην σύγχρονη αυτή μορφή παρουσιάζονται οι παραστάσεις του Σύγχρονου Παιδικού Θεάτρου Σκιών.

Το νηπιαγωγείο για τις προσχολικές ηλικίες κυρίως από τριών μέχρι έξι  ετών αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών πριν από την ένταξη στο σχολείο. Το νηπιαγωγείο είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με τον έξω κόσμο αποκτώντας  περισσότερη ανεξαρτησία και έλεγχο. Είναι ένα κρίσιμο στάδιο της ζωής, στο οποίο ένα παιδί αναπτύσσεται σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.  Τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή σε αυτές τις ηλικίες μέχρι να αρχίσουν το δημοτικό σχολείο. Ως αποτέλεσμα, η μάθηση θα μπορούσε να επιτυγχάνεται  μέσω εναλλακτικών/βοηθητικών τρόπων διδασκαλίας.

 

Το Θέατρο Σκιών  θα μπορούσε να  λειτουργήσει σαν ένα διδακτικό βοήθημα και σαν ένα εκπαιδευτικό εργαλείο σε αυτές τις ηλικίες με τους εξής τρόπους:

  • τα παιδιά και ειδικά τα πιο ντροπαλά και επιφυλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών για να εκφράσουν τις σκέψεις τους φόβους και τα συναισθήματα τους.
  • να αυξάνουν τις δεξιότητες επικοινωνίας, κυρίως της γλωσσικής ανάπτυξης
  • να απολαμβάνουν την αφήγηση μέσω ενός διαδραστικού τρόπου
  • να αποδεσμεύουν την φαντασία τους και να δημιουργούν τους δικούς τους ρόλους δίνοντας ζωή σε μια άψυχη φιγούρα μέσα από την κίνηση και τον τονισμό της φωνής.
  • να ταυτίζονται με τους ήρωες-φιγούρες μέσω των οποίων αναδύεται έντονα η ενσυναίσθηση
  • να διδαχθούν θεματικές ενότητες διδασκαλίας μέσα από τις παραστάσεις
  • να ενδυναμώσουν την δημιουργικότητα τους

Ας αφήσουμε λοιπόν την φαντασία των παιδιών να ταξιδέψει δημιουργικά ενδυναμώνοντας την  διδασκαλία  στην νηπιακή ηλικία. Όπως είπε και ο νομπελίστας Άλμπερτ Αϊνστάιν,   «Η Φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση» θέλοντας να τονίσει ότι ενώ η γνώση είναι περιορισμένη,  η φαντασία περικλείει ολόκληρο τον κόσμο ενισχύοντας την δημιουργικότητα.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »