Ελένη Παπαχριστοφόρου

Θέατρο Σκιών – Σύντομη Αναδρομή – Οφέλη για τα παιδιά

Πόσες φορές δεν προσπαθήσαμε με τα χέρια μας να παίξουμε με το φως και τις σκιές για να αναπαραστήσουμε φιγούρες σε μια λευκή επιφάνεια. Πόσες φορές δεν παίξαμε με τη σκιά μας, τρέξαμε να την ξεπεράσουμε! Ένα από τα πιο αρχαία είδη θεατρικού θεάματος δημιουργήθηκε σε σχέση με το φως και την σκιά, το Θέατρο Σκιών.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το Θέατρο Σκιών αναπτύχτηκε στους πρώτες αιώνες μ.χ. στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως π.χ. Ινδία, Καμπότζη, Ταϋλάνδη. Οι πρώτες φιγούρες φτιάχτηκαν ως μια προσπάθεια των ανθρώπων να επικοινωνήσουν με αγαπημένα πρόσωπα που δεν βρίσκονταν στην ζωή καθότι στις χώρες αυτές η σκιά είχε θρησκευτική σημασία καθώς την είχαν συνδέσει με το ‘βασίλειο των νεκρών’. Σπουδαίο Θέατρο Σκιών αναπτύχθηκε και στην Κίνα με έμφαση στην μουσική, μίμηση αλλά και ζωγραφική δίνοντας με αυτό τον τρόπο την σημερινή γνώριμη μορφή του Θεάτρου Σκιών. Οι φιγούρες του κινέζικου Θεάτρου Σκιών είναι περίπλοκες, λεπτοδουλεμένες και με πολλές αρθρώσεις (κινητά μέρη) οι οποίες αναπαριστούσαν το Βούδα καθώς και δαίμονες με κεφάλια ζώων αλλά και άλλες που είχαν ανθρώπινή μορφή.

 

Μετά την Ασία το Θέατρο Σκιών ταξίδευσε στις χώρες της Μέσης Ανατολή και της Βορείου Αφρικής. Η γέννηση του πασίγνωστου ήρωα του Ελληνικού Θεάτρου σκιών, του Καραγκιόζη, βασίζεται σε διάφορες παραδόσεις από τις οποίες η πιο διαδεδομένη προέρχεται από τον γνωστό θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη που ζούσαν στην Προύσα. Στο τέλος του 17ου αιώνα το Θέατρο Σκιών διαδόθηκε μέσω Ιταλών καλλιτεχνών, σε διαφορετική μορφή, σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία με θέματα από παραμύθια με ζώα και μύθους με ανθρώπινες φιγούρες.

 

Σήμερα, το Θέατρο Σκιών είναι διαδεδομένο σε πάρα πολλές Χώρες και σε διαφορετικές μορφές. Στην σημερινή εποχή όπου πολλά παιδάκια ξοδεύουν πολλές ώρες μπροστά από smartphones και tablets, το θέατρο και oι παραστάσεις αποτελούν ευκαιρία ψυχαγωγίας όπου ανάμεσα στα άλλα:
 Αποδεσμεύεται η φαντασία τους
 Αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση
 Ενισχύεται η συγκέντρωση προσοχής τους
 Βοηθά στη γλωσσική τους ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό λεξιλογίου και ιδεών
 Αναπτύσσεται η κοινωνικότητα τους

*Νηπιαγωγός – Σύγχρονο Παιδικό Θέατρο Σκιών

 

Σχετικά νέα

X
Translate »