Περιβάλλον

Τέλος οι πλαστικές σακούλες στα ταμεία ακόμη και με χρέωση

Πηγή: offsite.com.cy

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Με αφορμή ότι την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 οδεύει προς ψήφιση, το νομοσχέδιο το οποίο θα καταργεί την πλαστική σακούλα των 6 σεντ που αγοράζουν οι καταναλωτές, βρέθηκε στην εκπομπή Οffsite On Air, η Ανώτερη Τεχνικός περιβάλλοντος, Έλενα Χριστοδουλίδου, την Τρίτη (1/2/22).

 

Όπως ανέφερε η κα. Χριστοδουλίδου, αφού ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία, οι πολίτες δεν θα μπορούν να βρίσκουν πλαστικές σακούλες στα σημεία πώλησης όπως σε υπεραγορές, φούρνους, περίπτερα, φαρμακεία, μικρά και μεγάλα καταστήματα, και για delivery.

Ειδικότερα, σημείωσε, « θα απαγορεύεται η διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράςπάχους μεταξύ 0 και 50 microns».

«Ο καθένας θα πρέπει να έχει μαζί του τη δική του επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα  για τα προϊόντα που αγοράζει», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κα. Χριστοδουλίδου σημείωσε ότι θα υπάρχουν σακούλες ρολό στα ράφια των υπεραγορών, τις οποίες οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν, όπως δηλαδή ισχύει μέχρι και σήμερα.

Η εξαίρεση

Εξαίρεση της απαγόρευσης, όπως ανέφερε, αποτελούν οι πλαστικές σακούλες για φρούτα καθώς εκεί τίθεται θέμα υγιεινής των φρούτων. «Αυτά προστατεύουν το τρόφιμο για να τα μεταφέρεις», σημείωσε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, θα δοθεί μια περίοδο ενός χρόνου σε κατασκευαστές και εισαγωγείς έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας θα εφαρμοστεί από το 2023», επεσήμανε. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια και έδειξε ενδιαφέρον για το πως να εφαρμόσει αυτή την νομοθεσία, πρόσθεσε η κα. Χριστοδουλίδου, βάζοντας εύκολα στην ζωή του τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

 Τα αποτελέσματα από την χρέωση της σακούλας

Κληθείσα να αναφερθεί στα αποτελέσματα που είχε μέχρι σήμερα η εφαρμογή της νομοθεσίας για χρέωση της πλαστικής σακούλας, ανέφερε ότι είναι πολύ θετικά. «Σύμφωνα με στοιχεία από δύο ομάδες εμπλεκομένων, τους πωλητές σε μεγάλα καταστήματα και υπεραγορές πριν (2017) και μετά (2018, 2019) την εφαρμογή του μέτρου, η χρήση πλαστικής σακούλας, έχει μειωθεί γύρω στο 80-82%.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίεςαπό τους εισαγωγείς και κατασκευαστές / παραγωγούς σακουλιών, παρατηρήθηκε μείωση 25% στις πωλήσεις τους το 2018 και 53% το 2019.

Απαγόρευση πλαστικών μια χρήσης

Σε μια άλλη εξέλιξη η κα. Χριστοδουλίδου αναφέρθηκε και σε άλλες ενέργειες που γίνονται παράλληλα για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, σημείωσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος συζητείται η οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης που επηρεάζει την κατανάλωση του πλαστικού. Στη συνέχεια θα δούμε ότι κάποια ήδη θα απαγορεύονται όπως τα καλαμάκια, οι μπατονέτες και για άλλα είδη θα εφαρμοστούν μέτρα για μείωση της χρήσης τους.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή η κα. Χριστοδουλίδου:

Σχετικά νέα

X
Translate »