CoronaVirus

Τέλος μάσκες έξω & safepass στα malls – Τι θα αλλάξει στα σχολεία

Πηγή: offsite.com.cy

Πάμε για σημαντικές χαλαρώσεις – Ολοταχώς για ενδημική φάση – Οι χαλαρώσεις που έρχονται

Παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες χαλαρώσεις. Ήδη οι ειδικοί ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους τις οποίες θα παρουσιάσουν στον υπουργό Υγείας και ακολούθως θα ληφθούν οι αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών αλλά και τις χαλαρώσεις που έρχονται, μίλησε στην εκπομπή “Offsite on Air” ο επιδημιολόγος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής δρ Μιχάλης Βωνιάτης.

Επικρατεί η Όμικρον 2 στην κοινότητα

Στο αρχικό του σχόλιο ο δρ Βωνιάτης ανέφερε πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι νοσηλείες, αλλά και οι βαριές νοσηλείες. Αυτές δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα, παραμένουν σταθερές γύρω στις 20 ημερησίως εδώ και αρκετές ημέρες. Ουσιαστικά ακόμα και αυτοί που χρήζουν διασωλήνωσης είναι ακόμη πιο μικρός ο αριθμός, είναι γύρω στα 4-5 άτομα την ημέρα». 

Η έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οφείλεται σύμφωνα με τον δρ Βωνιάτη στην Όμικρον 2 η οποία μέχρι και την περασμένη εβδομάδα έφθασε το 91%. Μάλιστα, ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να επικρατήσει η Όμικρον 2 στην κοινότητα στο 100%.

«Ακόμα και ανάμεσα στις νοσηλείες η πλειονότητα των νοσηλευόμενων, 14 άτομα συγκεκριμένα, οι 8 είναι με Όμικρον 2. Γενικά με την Όμικρον δεν έχουμε βαριές νοσήσεις. Όμως αυτές οι βαριές νοσήσεις που βλέπουμε είναι αναμενόμενο με τις 6500 κρούσματα», δήλωσε ο δρ Βωνιάτης.

Στη συνέχεια τόνισε πως «κάποια άτομα ακόμα και εμβολιασμένα που είναι υπερήλικες, άνω των 80 ετών και με βεβαρημένο ιστορικό, μπορεί και με ένα απλό κρυολόγημα, είτε αυτό είναι κορωνοϊός είτε όχι, να φτάσουν σε μια κατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας. Αυτή τη στιγμή δε βλέπουμε κάτι το ιδιαίτερο που να μας ανησυχεί με την Όμικρον. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι οι τεράστιοι αριθμοί οι οποίοι πρέπει να πέσουν για να μπορέσουμε να δώσουμε χαλαρώσεις».

 

 

 

Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους – 1 τεστ την εβδομάδα στα σχολεία

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν πάρει την ανιούσα και να καταγράφουμε αρνητικά ρεκόρ, αυτό όμως δεν βάσει τέλος στις σκέψεις που γίνονται για περαιτέρω χαλαρώσεις.

«Μπορεί να μην πάμε άμεσα σε χαλαρώσεις, αλλά πιστεύω ότι μέχρι το Πάσχα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», σχολίασε ο δρ Βωνιάτης.

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, μας απάντησε πως η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα από τα μέτρα που θα αρθεί γύρω στο Πάσχα«Ο στόχος μας πρέπει να προστατεύουμε τους υπερήλικες και τους ανοσοκατασταλμένους. Και τα ίδια όμως τα άτομα αυτά θα πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους τηρώντας πιο αυστηρά τα προσωπικά μέτρα προστασίας». 

 

 

Πρόσθεσε σε πως έχουν μειωθεί και οι επαναλοιμώξεις. 

«Ακόμη έχουμε πολλές χιλιάδες κρούσματα και αυτό θα φανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες γιατί ουσιαστικά εάν η Όμικρον 2 δεν κάνει τον κύκλο της να επικρατήσει, δε θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση των κρουσμάτων. Οι επαναλοιμώξεις δε φαίνεται να αυξάνονται. Από τα στοιχεία που έχουμε είναι στο 13% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με το 15% που ήταν την προ περασμένη εβδομάδα. Συνήθως τα άτομα που νοσούν είναι άτομα που νόσησαν και πριν από πολλούς μήνες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που νόσησαν σχετικά πρόσφατα αλλά είναι η μειονότητα. Η πλειονότητα έχουν νοσήσει πριν 6 μήνες και πιο πριν με διαφορετικό στέλεχος»

 

 

 

Μειώνονται τα τεστ

Σε σχέση με τα τεστ στα οποία πρέπει να υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι και κατά πόσο μπορούν να γίνονται κάθε 72 ώρες ή εβδομαδιαία και όχι κάθε 48ωρο, ο δρ Βωνιάτης τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί. 

Ακολούθως υποστήριξε πως θα μπορούσαν να γίνονται πιο στοχευμένα τεστ«Στα σχολεία θα πρέπει να συνεχιστεί αλλά μπορεί να γίνεται κατά πιο αραιά διαστήματα, αυτό θα είναι ίσως η μια χαλάρωση. Αντί 2 φορές την εβδομάδα, να γίνεται μια φορά την εβδομάδα»

Παράλληλα δήλωσε ότι τα τεστ θα μπορούσαν να γίνονται σε μεγάλους χώρους, όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες βρίσκονται πολλά άτομα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το SafePass θα μπορούσε να καταργηθεί και στα εμπορικά κέντρα και στα μεγάλα καταστήματα. 

«Πιστεύω πως σε αυτά τα σημεία όσο περνά ο καιρός, δε θα χρειάζεται να κάνουν τεστ όλοι πριν να μπουν για να ψωνίσουν. Ταυτόχρονα αυτά τα άτομα θα πρέπει να φέρουν και τις μάσκες. Εάν αυτό τηρείται τότε μπορεί να καταργηθεί το Safepass για αυτούς».

 

 

Τέλος και η καθημερινή ανακοίνωση των κρουσμάτων

Το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα το πότε θα περάσει η Κύπρος στην ενδημική φάση του κορωνοϊού. 

Ο δρ Βωνιάτης, ανέφερε πως «είτε το θέλουμε είτε όχι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί». 

Σημείωσε δε πως πλέον «έχουμε μια παραλλαγή η οποία δεν μας προκαλεί τεράστια πίεση στα νοσηλευτήρια και δεν προκαλεί επίσης τον ίδιο αριθμό θανάτων που θα προκαλούσε η Δέλτα».

Για τους ειδικούς η διαχείριση της πανδημίας επικεντρώνεται πλέον στα άτομα τα οποία υπάρχουν πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και ίσως χάσουν τη ζωή τους.

«Ο εστιασμός σε αυτό σημαίνει και προγραμματισμός για το επόμενο φθινόπωρο, ποιοι θα εμβολιαστούν. Δε θα πρέπει να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός αλλά το πιο πιθανόν να εμβολιαστούν άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες και ελπίζουμε να έχουμε ένα καλύτερο εμβόλιο το οποίο να μας καλύπτει και όλες τις παραλλαγές που έχουν περάσει μέχρι σήμερα, ώστε να έχουμε πιο αποτελεσματική προστασία»

Ερωτηθείς εάν πρέπει να σταματήσει η καθημερινή καταμέτρηση και ανακοίνωση των κρουσμάτων ο δρ Βωνιάτης θεωρεί ότι πλησιάζουμε σε αυτή τη φάση«Ίσως μέσα στον Απρίλιο μπορούμε να κάνουμε μια ανακοίνωση εβδομαδιαία, πιο εμπεριστατωμένη και πιο λεπτομερή όσον αφορά τις νοσηλείες».

 

 

 

Καταργείται η καραντίνα για τους θετικούς;

Τέλος ο δρ Βωνιάτης, σχολίασε το ενδεχόμενο κατάργησης της καραντίνας για τα άτομα που νοσούν με κορωνοϊό. Όπως δήλωσε «ίσως είναι νωρίς να το καταργήσουμε άμεσα όμως ένα άτομο το οποίο μολύνεται θα πρέπει το ίδιο να τηρεί αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας, θα πρέπει να φέρει μάσκα χειρουργική ώστε να μην μεταδίδει».

«Μπορεί να σταματήσουμε την καραντίνα αλλά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει το άτομο αυτό να προσέχει έναντι των άλλων και να πηγαίνει οπουδήποτε χωρίς μάσκα, έστω κι αν είναι ασυμπτωματικός», σημείωσε καταληκτικά.

 

 

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air

 

Σχετικά νέα

X
Translate »