Αλέξανδρος Ηλία

Στο ναό της Δημοκρατίας (Βουλή) ισχύει MONO η δικτατορία

Του Αλέξανδρου Ηλία

 

Ολομέλεια 06/12/2019 (Συζήτηση εκσυγχρονισμού της Δημοκρατίας)

Βουλευτής ΔΗ.ΚΟ: Είναι θέμα αρχής για εμάς ότι η λαϊκή κυριαρχία δεν μπορεί να περιοριστεί ή να καλουπωθεί με οποιδήποτε τρόπο πέραν από νομοθετικές πράξεις.Υπάρχει στρέβλωση και περιορισμός στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ: Οι πολίτες ακούν κόμματα και γυρίζουν την πλάτη.

Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ: To δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι το οποίο προστατεύεται από την Ευρωπαιϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι απόλυτο αφού αναγνωρίζεται στα κράτη μέλη να δίνεται μια ευχέρεια να θέτουν σιωπιρούς περιορισμούς εφ΄όσον είναι καθολικοί και ουδέτεροι. Δεν περιορίζουν δηλαδή τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αυθαίρετα και δυσανάλογα. Δεν παραβιάζουν την αρχή κατα των διακρίσεων, επιδιώκουν την αρχή κατά των διακρίσεων, επιδιώκουν νόμιμο σκοπό και δεν επεμβαίνουν στην ελεύθερη βούληση των πολιτών.

Βουλευτής ΑΚΕΛ: Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου. Πρέπει να δωθούν μηνύματα που αφορούν και τον εκσυγχρονισμό αλλά και την απαξίωσης της κοινωνίας.

 

Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ ενός κόμματος και μιας ομάδας πολιτών; Άλλωστε για τη δημιουργία ενός κόμματος χρειάζονται μόνο 300 υπογραφές πολιτών

 

Ολομέλεια 01/08/2020 

Με 38 ψήφους κατά, 4 υπέρ και μια αποχή, δεν πέρασε η πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού οι Οικολόγοι και το κίνημα Ανεξάρτητων με βάση της οποίας θα μπορούσαν οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές με πλήρη συνδυασμό, να συμμετέχουν στην δεύτερη κατανομή των ψήφων. Όπως είναι ο εκλογικός Νόμος σήμερα μόνο τα κόμματα μπορούν να συμμετέχουν στην δεύτερη κατανομή.

Αυτή η απόφαση συνιστά δυσμενή διάκριση σε σχέση με το τι ισχύει στις Ευρωεκλογές όπου ακριβώς υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στην δεύτερη κατανομή από ανεξάρτητους υποψήφιους.

Mε απλά λόγια τα κόμματα που ”υπηρετούν” τη Δημοκρατία λειτουργησαν καθαρά δικτατορικά στέλνοντας το μήνυμα πως για να μπορέσει κάποιος να είναι στη βουλή ή γενικά να διεκδικήσει σε εκλογές, τα βασικά του προσόντα πρέπει να είναι κομματικός ή πολιτικάντης, οι γνωστοι όπου φυσά ο άνεμος απλά για να πιάσω μια καρέκλα ή ένα αξίωμα.

Φαίνεται ότι η αποχή η οποία είναι καθαρά το πρώτο κόμμα, βολεύει τα κόμματα αφού πλέον ψηφίζουν οι κομματικοί.

 

Και ρωτώ….

Πόσο πιο χάλια απ’ όλους εσάς μπορεί να πάει ένας πετυχημένος γιατρός, πολιτικός μηχανικός, δικηγόρος, λογιστής, επιχειρηματίας ή ακόμη και ένας νέος που έχει ιδεές, έχει όρεξη και θέλει να εμπλακεί.

Γιατί πρέπει αναγκαστικά κάποιος που θέλει να εμπλακεί (άσχετο αν εκλεγεί ή όχι) να πρέπει να βάλει την ταμπέλα ενός κόμματος σε μια εποχή που πλέον αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο για κάποιον που δεν είχε ποτέ σχέση με κάποιο κόμμα;

Γιατί να πρέπει αναγκαστικά κάποιος που θέλει να εμπλακεί να πρέπει να ενταχθεί στο κομματικό περιβάλλον και το κομματικό PR με βασικό όπλο την ”ττόκκα” στους γάμους , τις κηδείες κτλ;

Δημοκρατία κύριοι και κυρίες (μιλώ για τους 38 και δυστυχώς υπάρχουν και νέοι σε ηλικία βουλευτές) είναι να δίνεις ίσα δικαιώματα στο λαό να εκφράζεται και να ενεργεί ελεύθερα μακρία από διαταγές και ναι αν θέλει να διεκδικήσει να μπορεί να το κάνει με ίσους όρους.

Με πιο δικαίωμα οι 50-100-1000-10,000 ψήφοι που θα λάβει ένας ανεξάρτητος συνδυασμός στη 2η κατανομή να τους επωφεληθούν τα κόμματα αφού εξ αρχής αυτοί οι ψήφοι είναι ψήφοι διαμαρτυρίας στον κομματισμό; Aν αυτό δεν είναι αυθαιρεσία και ασέβεια προς το λαό τότε τι είναι;

Με την καταψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην ουσία στερείτε το δικαίωμα σε οποιοδήποτε Κύπριο πολίτη να πολιτικοποιηθεί μακρια από κομματικές ταμπέλες. Έσεις, οι ”υπηρέτες” της δημοκρατίας καταπατήσατε ένα δημοκρατικό δικαίωμα γιατί απλά δεν σας βολεύει. Γιατί δεν σας βολεύει; Απλό..
Γιατί απλά βολευτήκατε με την απαξίωση του κόσμου και εκλέγεστε με τους πιστούς κομματικούς ψηφοφόρους γιατί με τα έργα και τις πράξεις σας ούτε μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τη νεολαία (όχι της παράταξης) και όλους αυτούς που ψάχνουν κάτι άλλο.

Στην τελική τι είχατε να φοβηθείτε…αφού τους σίγουρους ψήφους θα τους πάρετε όπως και να χει. Τι έχετε να φοβηθείτε, αφού και κομματισμούς μηχανισμούς έχετε και χορηγίες παίρνετε και πληρώνετε προεκλογικές, ταϊζετε ψηφοφόρους και βολέματα μπορείτε να τάξετε και όλα. Αλήθεια τι έχετε να φοβηθείτε;

Τουλάχιστο να είχατε τη βούληση να δώσετε το δικαίωμα στους ψηφοφόρους της ΑΠΟΧΗΣ να έχουν λόγο για τον μελλον αυτών και των παιδιών τους, έστω να δοκιμάσουν. Μπροστά στην κομματοκρατία ούτε αυτό δεν μπορείτε να θέσετε ως προτεραιότητα και να δείξετε επίπεδο γιατί απλά θεωρείτε ότι εσείς και μόνο εσείς είστε άξιοι να έχετε τις τύχες μας στα χέρια σας….Η ιστορία μας όμως έχει δέιξει ακριβώς το αντίθετο..

Υ.Γ. Δε μηδενίζω το ρόλο των κομμάτων στην κοινωνία μας. Ο καθένας μπορεί να κρίνει με το δικό του φακό τα έργα τους. Περιμένεις όμως σε έτσι στιγμές και αφού πολλές ανέφεραν ότι είναι υπέρμαχοι του εκσυγχρονισμού του κράτους, να βάζουν τη Δημοκρατία πάνω από τις πολιτικές ατζέντες.

#alexview

 

(Αξίζει να ακούσετε τη σχετική ομλία για να καταλάβετε σε τι ”Δημοκρατία” ζούμε)

Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε ως Ανεξάρτητοι μαζί με το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών για να επιτρέπεται κατά την διαδικασία των βουλευτικών εκλογών η συμμετοχή των συνδυασμών ανεξάρτητων και στην 2η κατανομή, αφού ήδη επιτρέπεται στην 1η κατανομή δεν ψηφίστηκε από τα κόμματα. Όχι μόνο δεν σεβάστηκαν την Δημοκρατία αλλά συνεχιζουν να την περιορίζουν προς οφελος τους. Θα ακούσουν τους πολιτες στις εκλογές του Μαΐου του 2021. «Η Δημοκρατία είναι σε αναμονή, παρακαλώ περιμένετε» -31/7/20

Gepostet von Anna Theologou am Freitag, 31. Juli 2020

Σχετικά νέα

X
Translate »