Αλέξανδρος Ηλία

Αλέξανδρος Ηλία: “Η γενιά μας πρέπει να βγει μπροστά για να δώσει μια Κύπρο καλύτερη στις επόμενες γενιές”

Ο Αλέξανδρος Ηλία, πατέρας, σύζυγος και ιδιοκτήτης του τοπικού site της πόλης μας, City of Larnaka, αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας, ως ανεξάρτητος.
Τον Αλέξανδρο τον γνώρισα όταν κάναμε τους αγώνες για τη πόλη μας, όταν ξεκινούσαμε το 2014, ήταν εκεί μαζί μας, στους δρόμους των διαδηλώσεων, στις συναντήσεις που είχαμε ως ομάδα ακτιβιστών που απαιτούσε ασφάλεια και προτεραιότητα στην δημόσια υγεία και περιβάλλον. Σήμερα, τον έχω απέναντι μου, ως συνεντευξιαζόμενο μου, με αφορμή την απόφαση του να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας. Στο επίκεντρο συζήτησης μας, η Λάρνακα φυσικά, το σήμερα και το αύριο της. Περισσότερα στη πιο κάτω συνέντευξη.

Συνέντευξη στη Γιώτα Δημητρίου/Skalatimes

 

Αλέξανδρε τι σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Ως άτομο ποτέ μου δεν είχα το στόχο ή τη φιλοδοξία να διεκδικήσω την είσοδο μου στην Κυπριακή Βουλή, μάλιστα κατατάσσω τον εαυτό μου στην ομάδα πολιτών που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική του τόπου μας. Βλέποντας όμως το που φτάσαμε, είναι χρέος της γενιάς μας να αλλάξει την κατάσταση και να φέρει νέο αέρα στον τόπο μας. Είναι καιρός να σπάσουν τα κατεστημένα και τα στερεότυπα που μας έμαθαν και ο κάθε πολίτης να εμπλακεί στα κοινά.

 

Αρχικά είχε ακουστεί πως θα κατέβαινες με την ΕΔΕΚ, αληθεύει;
Ναι αληθεύει. Είχα συμφωνήσει με το κόμμα της ΕΔΕΚ να είμαι στο ψηφοδέλτιο ως Αριστίνδην υποψήφιος, όμως απέσυρα για προσωπικούς λόγους, πολύ πριν μου γίνει η κρούση από το κίνημα ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ (πρώην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ).

 

 

Τι σε έκανε να επιλέξεις το κόμμα ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ;
Δεν το επέλεξα, ήρθε και με βρήκε. Βασικά όταν απέσυρα από την ΕΔΕΚ αποφάσισα να μην έχω συμμετοχή σ’ αυτά, όμως όταν με προσέγγισε η Άννα Θεολόγου και είδα τι δημιουργείτο δεν
μου πήρε πολύ χρόνο να το σκεφτώ καθώς ήταν κομμένο, ραμμένο στα μέτρα μου. Ένα νέο πολιτικό start up με ανθρώπους που δεν είναι πολιτικοί, αλλά έχουν και άποψη και ικανότητες.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ είναι μια πρωτοβουλία σε εθελοντική βάση. Αποτελούμαστε από άτομα διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων προερχόμενοι απ’ όλες τις ιδεολογικές πλευρές, αλλά όλους μας ενώνουν κοινές θέσεις και αξίες με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

 

Η δική σου σχέση με τη πολιτική ποια είναι;
Καμία, δεν έχω εμπλακεί ποτέ μου ενεργά σε κάποιο κόμμα. Είμαι ενεργός πολίτης αλλά ποτέ μου κάτω από κάποια κομματική ταμπέλα.

 

Η ομάδα της ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΑΣ έχει την ίδια φιλοσοφία σε οικονομικά και πολιτικά ζητήματα;
Για παράδειγμα ποια η θέση σας όσον αφορά στο Κυπριακό;

Ναι όλοι μας έχουμε κοινή γραμμή σε όλα τα θέματα τα οποία ταλανίζουν την κοινωνία μας. Όσο αναφορά το Κυπριακό στηρίζουμε μια λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και το λαό μας. Η επίλυση του κυπριακού θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ, χωρίς εγγυήσεις, στρατούς κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με σεβασμό στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις και συνάμα ευκαιρίες που της προσδίδουν η γεωστρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πλουτοπαραγωγικοί της πόροι. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, είναι ουσιαστικό στοιχείο που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή μετεξέλιξη του ιστορικά «προβληματικού» ενιαίου κράτους, τηρώντας πλήρως τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

 

 

Εσύ ποια θεωρείς ως τα σημαντικότερα προβλήματα της Λάρνακας σήμερα;
Αναμφίβολα η έλλειψη σε ποιοτικές θέσεις εργασίας όπου αναγκάζει πολλούς Λαρνακείς να εργάζονται σε άλλες πόλεις και η απουσία Πανεπιστημιακών σχολών. Επίσης το γεγονός πόλη μας είναι ο ‘’σκουπιδότοπος’’ της Κύπρου σε σχέση με βαριές βιομηχανίες περιμετρικά της πόλης είναι επίσης κάτι το οποίο θεωρώ μεγάλο πρόβλημα. Βλέπετε παράδειγμα τι γίνεται τώρα με το εργοστάσιο ασφάλτου στην Κόσιη, όπου θέλουν να καταστρέψουν μια πανέμορφη περιοχή.

Τέλος θεωρώ και διαχρονικό πρόβλημα της πόλης μας το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της πόλης ήταν αδύνατες και δεν διεκδικούσαν για την πόλη αυτά που της αναλογούσαν.

 

Ποιο το δικό σου όραμα για τη Λάρνακα;
Το δικό μου όραμα; Βασικά το δικό μου όραμα για την πόλη μας έχει ως τρίπτυχο, την πράσινη  ανάπτυξη, τον τουρισμό και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Με ποιους τρόπους θεωρείς ότι μπορεί να αναπτυχθεί πραγματικά η πόλη μας;
Kάτι που λέω συχνά όταν με ρωτήσει κάποιος ποια Λάρνακα οραματίζομαι τα επόμενα 10
χρόνια απαντώ:

– Να έχει ολοκληρωθεί το έργο λιμανιού – μαρίνας, να έχει εξελιχθεί η περιοχή Δεκέλειας σε μια πανέμορφη τουριστική περιοχή η οποία θα
επιφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας αλλά παράλληλα να την απολαμβάνει και ο κόσμος σαν
περιοχή

-Nα έχουμε αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό αλλά και τον τουρισμό για ΑΜΕΑ, όπου μέσα από
την ανάπτυξη αυτών των 2 μορφών τουρισμού η πόλη θα αποκτήσει και συγκεκριμένες
υποδομές,

-Nα εξελιχθεί η Λάρνακα σε μια πανεπιστημιούπολη με την έλευση πανεπιστημιακών σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και να προσελκύσουμε ακόμη 1-2 ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Επειδή έχω σπουδάσει στην Πάτρα η οποία είναι μια πόλη που ζει από τους φοιτητές πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό κομμάτι. Δείτε για παράδειγμα πως αναπτύχθηκε η Λεμεσός με τη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ. Η Λάρνακα έχει όλα τα θετικά να εξελιχθεί σε πανεπιστημιούπολη

-Μέσα από οργανωμένες δράσεις να πρασινίσουμε την πόλη μας

 

Εσύ Αλέξανδρε που έχεις σπουδάσει και τι;
Έχω σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα με ειδικότητα στο Μάρκετινγκ και ακολούθως έκανα μεταπτυχιακό στο Bournemouth University στο στρατηγικό μάρκετινγκ
αεροπορικών εταιρειών.

 

 

Σήμερα που σε βρίσκουμε επαγγελματικά;
Μετά από 7 χρόνια που έχω εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος μάρκετινγκ σε 2 μεγάλες εταιρείες του τουριστικού τομέα στην Κύπρο, από το 2016 δημιούργησα το δικό μου γραφείο παροχής υπηρεσιών μάρκετινγκ στη Λάρνακα το οποίο λειτουργώ μέχρι σήμερα. Παράλληλα είμαι δημιουργός των τοπικών μέσω City of Larnaka (διαδικτυακό και έντυπο) το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 , καθώς και κάποιων άλλων ηλ. Πλατφόρμων στους τομείς των ακινήτων και των εστιατορίων.

 

 

Ως πατέρας δύο παιδιών τι ονειρεύεσαι για τα παιδιά σου;
Να ζήσουν σε μια Κύπρο καλύτερη απ’ αυτή που ζούμε εμείς. Ξέρετε πολλές φορές λέω ότι η γενιά μας πρέπει να βγει μπροστά για να δώσει μια Κύπρο καλύτερη στις επόμενες γενιές. Η δική μας γενιά δυστυχώς ατύχησε να έχει πίσω της τη γενιά μας παρέδωσε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, μια χρεοκοπημένη πατρίδα, ένα πολιτικό σύστημα γεμάτο σκάνδαλα και διαφθορά
και μας είπαν ορίστε…πάρτε την και ζήστε.

Ως γονιός θα κάνω ότι περνά απ’ το χέρι μου να παραδώσω μια καλύτερη Κύπρο στα παιδιά
μου γιατί σε 20-30 χρόνια θέλω να τα βλέπω στα μάτια και να μην ντρέπομαι.

 

 

Ποια τρία χαρακτηριστικά διαθέτεις ως άνθρωπος;
Δεν θα το αναλύσω ιδιαίτερα αλλά ταπεινά το λέω και για χάρη της συνέντευξης θα πω τα εξής:
-Eργατικός (αυτό δείχνει και η σταδιοδρομία μου)
-Ανήσυχος
-Σταθερός στα πιστεύω μου ανεξαρτήτου κόστους

 

 

Τέλος, αν εκλεγείς ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;
Θα ανακοινώσω μια 5ετής προσωπική δράση με την ονομασία ‘’μαζί για μια πράσινη Λάρνακα’’ όπου με δικά μου προσωπικά χρήματα ή αν θέλετε από το μισθό του Βουλευτή, για τα 5 χρόνια
που θα είμαι βουλευτής να δώσω όσο περισσότερο πράσινο στην πόλη μας. Θέλω μετά το τέλος της θητείας μου μέσα απ’ αυτή τη δράση να αφήσω κάτι στην πόλη μου πέραν από το
κοινοβουλευτικό μου έργο.

Φυσικά θα καλέσω και τους υπόλοιπους πέντε και όποιος θέλει να ακολουθήσει ας το πράξει.

Σχετικά νέα

X
Translate »