Υγεία

Σε έξαρση η οξεία γαστρεντερίτιδα στα παιδιά, «σύμμαχος» οι ψηλές θερμοκρασίες

Πηγή: alphanews.live

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της έξαρσης οξείας γαστρεντερίτιδας στα παιδιά.

Δρ. Αβραάμ Ηλία, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου
Αυτή την περίοδο περίπου ένα στα τρία ή ένα στα τέσσερα παιδιά, τα οποία νοσηλεύουμε στους παιδιατρικούς θαλάμους, εισάγεται λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας.

Ιδιαίτερη προσοχή, όσο αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες συνιστούν οι ειδικοί, αφού η έκθεση τροφών σε τέτοιες θερμοκρασίες τις αλλοιώνει ευκολότερα.

Δρ. Αβραάμ Ηλία, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου
Στις υψηλές θερμοκρασίες καλό είναι να μην αφήνουμε εκτεθειμένα τα τρόφιμα εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα.

Ένας σημαντικός αριθμός των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε τροφές που, είτε δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά, είτε δεν έχουν συντηρηθεί όπως θα έπρεπε.

Προσοχή στα βρέφη

Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά και τα βρέφη είναι τα πλέον ευάλωτα στην πάθηση, αφού αφυδατώνονται ευκολότερα.

Δρ. Αβραάμ Ηλία, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου
Εάν το παιδί παρουσιάζει σημεία σοβαρής αφυδάτωσης, όπως είναι η νωθρότητα, το παιδί να μην παράγει δάκρυα κατά τη διάρκεια του κλάματος ή να έχει ολιγουρία. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι το παιδί να εκτιμηθεί από τον παιδίατρο για να λάβει ενδοφλέβια, υγρά και ηλεκτρολύτες.

Παρόλο που πρόκειται για μια πάθηση, η οποία εμφανίζεται συχνά τους θερινούς μήνες, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να παρατηρήσουν έγκαιρα το οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Σχετικά νέα

X
Translate »