Οικονομία

Πηλείδου: Υπομονή και θ΄αρχίσει η προβλήτα για LNG

Πηγή: philenews.com

 

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τοποθετείται ως προς τον χρόνο παράδοσης και έναρξης λειτουργίας του τερματικού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, παρ’ ότι εντείνονται οι πληροφορίες ότι έχει καταγραφεί νέα σοβαρή καθυστέρηση στην προώθηση ουσιαστικών έργων στο Βασιλικό και ότι υπάρχουν νέα αιτήματα, από την κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο, για πρόσθετες αποζημειώσεις, πέραν των 25 εκατ. που της παραχωρήθηκαν ήδη από την Κυβέρνηση και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, με τη διαφωνία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο απάντησής της (28/12/2022) σε γραπτό σχετικό ερώτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκου Χατζηγιάννη, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου επαναλαμβάνει τα γνωστά δεδομένα για την ήδη καταγραφείσα καθυστέρηση και το νέο χρονοδιάγραμμα που είχε καταθέσει πριν ακριβώς ένα χρόνο η κοινοπραξία, αλλά αποφεύγει να τοποθετηθεί στο βασικό ζητούμενο: Από τη νέα άτυπη συμφωνία του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 για παράδοση του έργου τον Ιούλιο του 2023 υπάρχει ή όχι νέα καθυστέρηση; Αν υπάρχει, πόση είναι αυτή η καθυστέρηση;  Πότε υπολογίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το τερματικό, παραδίδοντας φυσικό αέριο στην ΑΗΚ ή και σε ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού; Άλλαξε στο μεσοδιάστημα η αρχική σύνθεση της κοινοπραξίας που κέρδισε τον Δεκέμβριο του 2019 τον σχετικό διαγωνισμό;

Γραφεία και χωματουργικά

Αναλυτικότερα: Στην απάντησή της προς τον κ. Χατζηγιάννη, πριν από 12-13 μέρες, η κ. Πηλείδου αναγνώρισε πως, στο Βασιλικό, «σε σχέση με τις χερσαίες και θαλάσσιες κατασκευές ο Εργολάβος ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές εργασίες μετά την εγκατάσταση του εργοταξίου. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί τα γραφεία, τα οποία είναι πλήρως λειτουργικά (διαθέτουν ρεύμα, ίντερνετ κτλ), είναι υπό ολοκλήρωση οι χωματουργικές εργασίες και αναμένεται η έναρξη των πασσαλώσεων και μηχανολογικών κατασκευών της προβλήτας το επόμενο διάστημα».

Ουσιαστικά η υπουργός επιβεβαιώνει πως δεν άρχισαν ακόμα οι εργασίες για την κατασκευή της προβλήτας, που εκ των πραγμάτων θα είναι χρονοβόρες, αλλά ούτε και των άλλων υποδομών που θα επιτρέψουν τη μεταφορά του επαναεριοποιημένου φυσικού αερίου από την πλωτή μονάδα (FSRU) στον παρακείμενο σταθμό της ΑΗΚ, αλλά και σε άλλους ιδιωτικούς σταθμούς στη γύρω περιοχή, όταν λειτουργήσουν. Η υπουργός αναφέρει πως είναι «υπό ολοκλήρωση οι χωματουργικές εργασίες», χωρίς να δεσμεύεται για το χρονικό σημείο ολοκλήρωσής τους, ενώ την έναρξη των εργασιών για την προβλήτα (στην οποία θα δέσει το FSRU) η κ. Πηλείδου απλά την τοποθετεί «το επόμενο διάστημα». Το νέο χρονοδιάγραμμα της κινεζικής CPP, όμως, προβλέπει πως όλα πρέπει να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τον προσεχή Ιούλιο, κάτι μάλλον αδύνατο, αν ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος ο εργολάβος είχε εκτιμήσει πως οι κατασκευές απαιτούν δύο χρόνια. Ακόμα και αν υπολογίσουμε ότι στα δύο χρόνια -τα οποία έχουν ήδη παρέλθει τον περασμένο Οκτώβριο- είχε εκτιμηθεί και ο χρόνος για τις χωματουργικές και άλλες προπαρασκευαστικές εργασίες, γεγονός παραμένει πως η κατασκευή της προβλήτας και των άλλων υποδομών-σωληνώσεων ήταν και είναι εκ των πραγμάτων η πιο χρονοβόρα διαδικασία, που δεν ξεκίνησε ακόμα.

Σε ό,τι αφορά τα έργα για την πλωτή μονάδα (τη μετατροπή του LNG Carrier σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου), η κ. Πηλείδου ενημερώνει τον κ. Χατζηγιάννη πως «βρίσκεται υπό διαδικασία μετατροπής στο ναυπηγείο στη Σαγκάη και παράλληλα κατασκευάζονται σε ξεχωριστό ναυπηγείο οι σχετικές μονάδες για τις διεργασίες που θα γίνονται επί του πλοίου». Ούτε γι’ αυτή την πτυχή του έργου -επίσης πολύ σημαντική- δεν καταγράφεται συγκεκριμένη αναφορά για τον χρόνο ολοκλήρωσής της.

Σχετικά νέα

X
Translate »