Υγεία

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη χορήγηση εμβολίου πνευμονιόκοκκου στην Κύπρο

Πηγή: sigmalive.com
Το Υπουργείο Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό του πληθυσμού που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ανήκουν:

Ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις:

Όλα τα άτομα 65 ετών και άνω.

Ανοσοκατασταλμένα άτομα:

Άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία, μεσογειακή αναιμία, κλπ)

Συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς με HIV λοίμωξη, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσο του Hodgkin’s, πολλαπλούν μυέλωμα, γενικευμένη κακοήθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο

Καταστάσεις που συνδέονται με ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών καθώς επίσης άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία και μακροχρόνια χορήγηση κορτικοστεροειδών.

Άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως Καρδιαγγειακά Προβλήματα, Πνευμονική Νόσο (Βρογχικό Άσθμα το οποίο αντιμετωπίζεται με ψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών, Αναπνευστική Ανεπάρκεια, κλπ), Σακχαρώδη Διαβήτη, Αλκοολισμό, Κίρρωση του Ήπατος, άτομα με Κοχλιακά Εμφυτεύματα, διαρροή του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού λόγω συγγενούς ανωμαλίας, κατάγματος κρανίου ή νευροχειρουργικής επέμβασης.

Εμβολιασμός ενηλίκων με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο:

Συστήνεται εμβολιασμός με μία δόση όλων των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σε άτομα κάτω των 65 ετών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου όπως περιγράφεται στο σημείο 2, (Ανοσοκατασταλμένα) χορηγούνται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 5 ετών.

Σε άτομα κάτω των 65 ετών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου όπως περιγράφεται στο σημείο 3 χορηγείται μία δόση.

Στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αναμνηστική δόση χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις που η 1η δόση έγινε πριν την ηλικία των 65 ετών και έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 5 χρόνια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν προγραμματίζεται χειρουργική σπληνεκτομή, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου συνιστάται να χορηγείται τουλάχιστον δύο βδομάδες πριν τη χειρουργική επέμβαση.  Το διάστημα των δύο βδομάδων ισχύει και για τα άτομα που θα αρχίσουν χημειοθεραπεία για καρκίνο ή άλλη ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Εμβόλια πνευμονιόκοκκου και εγκυμοσύνη. Γενικά, η χορήγηση του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου θα χορηγούνται δωρεάν ΜΟΝΟ στα Κέντρα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, μετά από διευθέτηση ραντεβού:

Επαρχία Λευκωσίας:

Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22801609 (από 08:00 – 14:00)

Καθημερινά: Δευτέρα – Παρασκευή

Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Ευρύχου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22465550 (από 08:00 – 14:00)

Καθημερινά: Δευτέρα – Παρασκευή

Επαρχία Λεμεσού:

Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25829068 (από 08:00 – 14:00)

Καθημερινά: Δευτέρα – Παρασκευή

Κέντρο Εμβολιασμού Νοσοκομείου Τρόοδους, Κυπερούντα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25806700 (από 08:00 – 14:00)

Καθημερινά: Δευτέρα – Παρασκευή

Επαρχία Λάρνακας:

Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24818047 (από 08:00 – 14:00)

Καθημερινά : Δευτέρα – Παρασκευή

Επαρχία Πάφου:

Κέντρο Εμβολιασμού Ενηλίκων Γενικού Νοσοκομείου Πάφου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26803246 (από 08:00 – 14:00)

Καθημερινά: Δευτέρα – Παρασκευή

Κέντρο Εμβολιασμού Νοσοκομείου Πόλις Χρυσοχού

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26821800, 22821817 (από 08:00 – 14:00)

Καθημερινά: Δευτέρα – Παρασκευή

Επαρχία Αμμοχώστου:

Κέντρο Εμβολιασμού Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23200188 (από 08:00 – 14:00)

Καθημερινά: Δευτέρα – Παρασκευή

Οι Οίκοι Ευγηρίας / Ιδρύματα θα μπορούν να παραλάβουν τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιο από τα Κέντρα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και αφού προσκομίσουν ονομαστικό κατάλογο (ονοματεπώνυμο, ηλικία και Αριθμό Ταυτότητας ή/και Ιατρική Βεβαίωση σε άτομα <65 ετών), υπογραμμένο από τον υπεύθυνο ιατρικό λειτουργό του εν λόγω Ιδρύματος.

Για κλινήρη άτομα στο σπίτι, θα υπάρχει δυνατότητα να παραλάβουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος ή επαγγελματίες υγείας που τα φροντίζουν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και αφού προσκομίσουν υπογραμμένο δικαιολογητικό από τον ιατρικό λειτουργό. Σημειώνεται ότι θα υπογράφουν έντυπο ότι αναλαμβάνουν με δική τους ευθύνη την ορθή μεταφορά και φύλαξη του εμβολίου, μέχρι την χορήγησή του στον ασθενή.

Σημειώνεται ότι για να καταστεί δυνατή η χορήγηση του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου τα μεν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών θα πρέπει να προσκομίσουν Δελτίο Ταυτότητας ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης, τα δε άτομα κάτω των 65 ετών που ανήκουν στις πιο πάνω αναφερόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θα πρέπει να προσκομίσουν οποιοδήποτε στοιχείο επιβεβαιώνει την κατηγορία στην οποία εμπίπτουν (π.χ. Ιατρική Βεβαίωση από Προσωπικό Ιατρό ή Θεράπων Ειδικό Ιατρό).

Σχετικά νέα

X
Translate »