Κοινωνία

Οικολογικό νηπιαγωγείο ‘’Τα Λολιτάκια’’: MHN ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΑΙ….ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ

Το νηπιαγωγείο μας στα πλαίσια της κοινωνικής του ευθύνης, θα ξεκινήσει τη δική του εκστρατεία επιμόρφωσης σε θέματα που μαστίζουν την κοινωνία μας όπως ο σχολικός εκφοβισμός που είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακόμα και στην προσχολική ηλικία.

 

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ μαθητών θεωρείται κοινωνικό πρόβλημα. Εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους και ως όρος χρησιμοποιείται για βίαιες ή επιθετικές πράξεις που ασκούνται επανειλημμένα από ένα παιδί ή από μια ομάδα παιδιών εναντίον ενός συμμαθητή τους, με απώτερο στόχο να του προκαλέσουν σωματικό ή και ψυχικό πόνο και αναστάτωση. Έχει τη μορφή : του λεκτικού εκφοβισμού, της σωματικής βίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης από ομαδικές δραστηριότητες και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

 

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να οργανώσουμε δράσεις που να αναπτύσσουν την κοινωνικο-συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και το ομαδικό πνεύμα. Επίσης θα πρέπει να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές και τους γονείς.

Όσο αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να μάθουν  ποια είιναι τα δικαιώματα τους και να αγαπήσουν τον εαυτό τους έχοντας στο μυαλό τους ότι ο κάθε μαθητής είναι μοναδικός. Επίσης θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας στα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να αποταθούν στις δασκάλες τους για βοήθεια.

Τέλος, όσο αφορά στους γονείς, θα πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης γονέα – σχολείου. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης του παιδιού τους.

Για την επιτυχία των πιο πάνω θα οργανωθούν στο σχολείο κατα τη νέα σχολική χρονιά, οργανωμένες δραστηριότητες στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος μας για τα παιδιά, αλλά και επιμορφωτικά σεμινάρια στους γονείς.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη έντυπο της πόλης City of Larnaka Free Press τεύχος 2 (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος). Δείτε το τεύχος σε virtual view εδώ https://bit.ly/343Pbmv

Σχετικά νέα

X
Translate »