Αναπτυξιακά Έργα

Μαρίνα Λάρνακας: Σε 2 χρόνια αρχίζουν έργα/Το 2033 ολοκληρώνονται

Πηγή: brief.com.cy

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη ορόσημο στην Επαρχία της Λάρνακας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου που αφορά τα έργα που θα λάβουν χώρα στο λιμάνι, την μαρίνα και την μεταξύ τους περιοχή στη Λάρνακα, την Δευτέρα 3 Αυγούστου, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμή ανακοινώσεις.

Το εν λόγω εγχείρημα θεωρείται ορόσημο για όλη την Κύπρο, καθώς φαίνεται ότι θα συνεισφέρει γύρω στα 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στο ΑΕΠ της Λάρνακας και το ΑΕΠ της Κύπρου. 

Μάλιστα, προνοεί μεγάλη ανάπτυξη σε τρία σκέλη, με οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στους χώρους.

φ

Ο επιτυχόντας προσφοροδότης είναι η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings Ltd των Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd , Ισραηλινών και Κυπριακών συμφερόντων αντίστοιχα, η οποία απέστειλε την Δευτέρα 3/8 την «Successful Tenderer Letter».

Πότε όμως θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα έργα και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε σήμερα, μετά την λήξη του διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου στον επιτυχόντα προσφοροδότη;

Η Brief επικοινώνησε με τον Δήμαρχο της Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και αρμόδιο άτομο της Alexandrou Corporate Services Ltd για να απαντηθούν τα πιο πάνω ερωτήματα.

«Από το δεύτερο χρόνο από όταν πέσουν οι υπογραφές, θα ξεκινήσουν τα έργα», επεσήμανε ο κ. Ανδρέας Βύρας στην Brief.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο αναμένεται ο προσφοροδότης, αφού απέστειλε την «Successful Tenderer Letter», να προσκομίσει κάποια στοιχεία για τα οποία έγινε μεγάλη προδιαδικασία, ώστε μέχρι και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (Ε.Π.Α.) της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κάνει τη γνωμάτευση της, ότι δηλαδή δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού, για να προχωρήσουμε στο στάδιο τον υπογραφών.

Πότε αναμένονται οι υπογραφές
Ειδικότερα ο κ. Βύρας δήλωσε στην Brief ότι την 4η Σεπτεμβρίου θα μπουν οι υπογραφές για το όλο εγχείρημα, όταν και βάσει του νόμου θα δώσει την άποψη της η Ε.Π.Α., για το θέμα του ανταγωνισμού.

«Από την 4η Σεπτεμβρίου και έπειτα θα ακολουθήσει η διαδικασία με την πολεοδομική άδεια και από το δεύτερο χρόνο από τις υπογραφές θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα έργα.

Η υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού – Μαρίνας θα δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία της πόλης με πολλές θέσεις εργασίας αλλά και νέες προοπτικές που θα ανοιχθούν στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου», είπε.

2

Υπηρεσίες, υποδομές και λειτουργίες που αφορούν ντόποιους αλλά και ξένους

Όπως μας ανέφερε εκπρόσωπος της Kition Ocean Holdings, το εμβληματικό αυτό έργο «θα έχει κάτι να προσφέρει σε όλους για να απολαμβάνουν ολόχρονα και αφορά όχι μόνο για τους πολίτες της Λάρνακας αλλά και για επισκέπτες από ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε στην Βrief η εκπρόσωπος ότι, αυτό το μοναδικό έργο περιλαμβάνει την επέκταση και την αναβάθμιση της υπάρχουσας περιοχής Μαρίνα Λάρνακας για να φιλοξενήσει 650 γιοτ από 5m – 150m σε μήκος και την επέκταση και βελτίωση των τρεχουσών λειτουργιών του λιμένα της Λάρνακας δημιουργώντας πάνω από 2000m σε νέες αποβάθρες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ενεργειακές εξερευνήσεις πλοία, στρατιωτικά και φορτηγά πλοία, όπως απαιτείται.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή σε 240.000 m2 μεικτών ακινήτων όπως ξενοδοχεία, γραφεία, διαμερίσματα, πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες, μια παραδοσιακή εμπορική περιοχή, μια τοπική αγορά, μια λέσχη γιοτ, μια γκαλερί τέχνης, χώρους υπαίθριων δραστηριοτήτων, παιδικές χαρές, μεγάλες περιοχές πρασίνου, κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, εμπορικές περιοχές και μοναδικά εκπαιδευτικά και ιατρικά κέντρα.

Κληθείς να απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, «το σημαντικό αυτό έργο θα ξεκινήσει το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033».

Ψ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΚΕΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Το έργο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000μ2 και περιλαμβάνει το λιμάνι, την μαρίνα και την μεταξύ τους περιοχή.

Οι εργασίες στο λιμάνι περιλαμβάνουν:

  • επέκταση και διαχείριση του λιμανιού,
  • αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του λιμανιού τόσο σε ότι αφορά κρηπιδώματα, θαλάσσια περιοχή, εσωτερικό οδικό δίκτυο και χώρους αποθήκευσης και υφιστάμενης αίθουσας επιβατών,
  • δημιουργία νέων υποδομών με επέκταση των κρηπιδωμάτων,
  • κατασκευή νέων κτιρίων περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιέρες και αξιοποίηση του λιμανιού για την διαχείριση φορτίου κυρίως τοπικού με στόχο την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πρόσδεσης, φόρτωσης/εκφόρτωσης πλοίων και αποθήκευση φορτίων.

ω

Οι εργασίες στην μαρίνα περιλαμβάνουν:

  • επέκταση και διαχείριση της μαρίνας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 650 σκάφη,
  • επέκταση και κατασκευή νέων κυματοθραυστών και
  • κατασκευή νέου κτιρίου γιοτ κλαμπ και παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών προς τα σκάφη που φιλοξενούνται στην μαρίνα.

Οι εργασίες στην μεταξύ περιοχή περιλαμβάνουν:

  • δημιουργία, συντήρηση και διαχείριση όλων των απαραίτητων υποδομών,
  • σύνδεση με οδικό δίκτυο,
  • ανάπτυξη πεζοδρομίων και πεζόδρομων, χώρων πρασίνου, πάρκων και ανοιχτών χώρων εκδηλώσεων, κατασκευή κτιρίων για οικιστική, τουριστική και γραφειακή χρήση, χώρων εστίασης και αναψυχής, τουριστικές μονάδες, και δημιουργία χώρων για κοινωνικές αναπτύξεις, εκπαιδευτικό κέντρο, ιατρικό κέντρο, πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ιστορικη ημέρα για τη Λάρνακα
Πάντως ο Υπουργός Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχή κατάληξη της εν λόγω διαδικασίας και συγκεκριμένα το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους Λειτουργούς της Ομάδας Αξιοποίησης Λιμένων, τους Συμβούλους του Υπουργείου, τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και την Νομική Υπηρεσία και φυσικά τον ίδιο τον Επενδυτή.

Σχετικά νέα

X
Translate »