Γενικά
Ποτέ συνέβη το περιστατικό με τον ασθενή που οδηγήθηκε στη ΜΕΘ μετά από πλασμαφαίρεση – Στη Λάρνακα το Κέντρο (ΒΙΝΤΕΟ)
Πηγή: omegalive.com
![]()
Νέες διαστάσεις παίρνει η συζήτηση γύρω από θεραπείες που προσφέρονται στην Κύπρο εκτός του πλαισίου των εγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας, με αφορμή σοβαρό περιστατικό ασθενούς που φέρεται να παρουσίασε επιπλοκές μετά από πλασμαφαίρεση σε κέντρο στη Λάρνακα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» του Omega, ο καρδιοθωρακοχειρουργός και συνιδρυτής του American Medical Center, Μαρίνος Σωτηρίου, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό που αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» αλλά και στη λειτουργία του κέντρου, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για ασθενείς που αναζητούν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα υγείας και καταφεύγουν σε θεραπείες των οποίων η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια δεν είναι πάντοτε επαρκώς τεκμηριωμένες.
Όπως ανέφερε, το περιστατικό με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος έγινε περίπου πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο κέντρο δραστηριοποιείται εδώ και αρκετό καιρό στη Λάρνακα, ενώ σημείωσε πως, από όσο γνωρίζει, ενδεχομένως να συνεχίζει να δραστηριοποιείται.
Ασθενείς από όλο τον κόσμο
Ο κ. Σωτηρίου περιέγραψε ένα μοντέλο λειτουργίας που, όπως είπε, απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους με Long COVID, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έντονα και επίμονα συμπτώματα και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
«Είναι μια πονεμένη ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα υγείας τους και είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν ακόμη και από το εξωτερικό προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπείες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο συγκεκριμένο κέντρο δεν εργάζονται μόνο Κύπριοι επαγγελματίες υγείας, ενώ οι υπηρεσίες φαίνεται να απευθύνονται σε διεθνή πελατεία. Ο γιατρός τόνισε ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για ασθενείς που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρό πλαίσιο εποπτείας.

Θεραπείες «μακροζωίας»
Ο καρδιοθωρακοχειρουργός δεν περιορίστηκε στην πλασμαφαίρεση. Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο φαινόμενο φαίνεται να συνδέεται ευρύτερα με μια διεθνή τάση γύρω από θεραπείες που υπόσχονται βελτίωση της υγείας, ευεξία αλλά και μακροζωία.
Όπως υποστήριξε αυτό το κέντρο στην Λάρνακα χρεώνει σημαντικά ποσά για παρατεταμένες θεραπείες και νοσηλεία, ενώ οι υπηρεσίες φαίνεται να έχουν επεκταθεί πέρα από το Long COVID και σε θεραπείες που σχετίζονται με τη μακροζωία. ‘Εναν χώρο που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα διεθνώς, όπως εξήγησε.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε πρακτικές όπως η κρυοθεραπεία, η θεραπεία με κόκκινο φως ή και η πλασμαφαίρεση και άλλες σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται με ένα «ιατρικό» υπόβαθρο και συνοδεύονται από υποσχέσεις για βελτίωση της υγείας.
«Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο»
Ο γιατρός συνέδεσε το φαινόμενο και με την ολοένα αυξανόμενη επιθυμία για βελτίωση της ποιότητας ζωής και παράταση της ζωής. «Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, όλοι θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους», ήταν το σκεπτικό που ανέπτυξε, εξηγώντας ότι αυτή η ανθρώπινη ανάγκη μπορεί να οδηγήσει ορισμένους σε θεραπείες που υπόσχονται περισσότερα από όσα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορούν να προσφέρουν.
Όπως σημείωσε, η επιστήμη εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ορισμένες από αυτές τις θεραπείες μπορεί να έχουν κάποια χρησιμότητα, ενώ άλλες μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερα έντονες παρενέργειες. Υπάρχουν, όμως, και παρεμβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.
Η περίπτωση ασθενούς που κατέληξε στη ΜΕΘ
Η συζήτηση προέκυψε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο ασθενής παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές μετά από θεραπεία πλασμαφαίρεσης σε μη εγκεκριμένο κέντρο στην Κύπρο και χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο κ. Σωτηρίου αναφέρθηκε στην περίπτωση ασθενούς του, ο οποίος, όπως είπε, μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του νοσηλευτηρίου μετά από σοβαρές επιπλοκές. Εξήγησε, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές, όπως ισχαιμία στα άκρα ή καρδιοπάθεια, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των πιθανών επιπλοκών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Πολίτη», για την υπόθεση είχε υποβληθεί καταγγελία, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι και ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία.
«Έχω ενημερώσει το Υπ. Υγείας»
Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η αναφορά του κ. Σωτηρίου ότι είχε ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα. Όπως υποστήριξε, υπήρχε ζήτημα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς το συγκεκριμένο κέντρο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν ήταν εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα η δραστηριότητά του δεν φαινόταν να εμπίπτει εύκολα στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα.
«Πρέπει να ληφθούν τα μέτρα για να σταματήσει», ήταν το μήνυμα που έστειλε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, εάν υπάρχει κενό στη νομοθεσία, αυτό θα πρέπει να καλυφθεί.
«Μπορεί να μην είναι άπειροι, αλλά απατεώνες»
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο κ. Σωτηρίου και ως προς τα κίνητρα όσων προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Όπως ανέφερε, δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να μην πρόκειται απλώς για επαγγελματίες που δεν διαθέτουν επαρκή εμπειρία, αλλά για ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την αγωνία των ασθενών.
Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, είναι ότι άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και δεν βρίσκουν απαντήσεις στην κλασική ιατρική μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε υποσχέσεις για θεραπείες που παρουσιάζονται ως λύση.
Η πλασμαφαίρεση στο επίκεντρο
Η πιο διαδεδομένη από τις θεραπείες που συζητούνται στο συγκεκριμένο πλαίσιο είναι η πλασμαφαίρεση. Ο κ. Σωτηρίου έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι η αναφορά στους κινδύνους της ανεξέλεγκτης χρήσης της δεν σημαίνει ότι η ίδια η θεραπεία είναι επικίνδυνη ή άχρηστη.
Αντίθετα, η πλασμαφαίρεση αποτελεί καθιερωμένη ιατρική θεραπεία για συγκεκριμένες παθήσεις και πραγματοποιείται σε εγκεκριμένα κέντρα, με τις απαραίτητες ενδείξεις και ιατρική παρακολούθηση. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πού, γιατί και με ποιες προϋποθέσεις εφαρμόζεται.
«Δεν θέλουμε να σπείρουμε τον πανικό» σε ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά πλασμαφαίρεση, ήταν ουσιαστικά το μήνυμά του, καθώς υπάρχουν ασθενείς για τους οποίους η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να είναι απολύτως αναγκαία.
Ανάγκη για νομικό πλαίσιο
Για τον κ. Σωτηρίου, το ζήτημα δεν είναι μόνο ιατρικό αλλά και θεσμικό. Εάν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει επαρκώς τέτοιου είδους κέντρα και θεραπείες, όπως υποστήριξε, τότε χρειάζεται να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση.
Στόχος θα πρέπει να είναι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, να διασφαλίζεται ότι ασθενείς που αναζητούν θεραπεία βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον, με κατάλληλους επαγγελματίες υγείας, σαφείς ιατρικές ενδείξεις και εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές.
«Να περιμένουμε το πόρισμα»
Στην ίδια τηλεοπτική του παρέμβαση, ο κ. Σωτηρίου κλήθηκε να σχολιάσει και τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη και τη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πλασμαφαίρεση.
Ο γιατρός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, τονίζοντας ότι είναι σαφές πως κάτι προκάλεσε το συγκεκριμένο περιστατικό, ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται το επίσημο πόρισμα και η ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών πριν εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η πλασμαφαίρεση έχει σημαντικό ρόλο στην ιατρική όταν εφαρμόζεται στις σωστές ενδείξεις και από τις κατάλληλες ιατρικές δομές.

11/09/2026