Υγεία

Η Υγεία παραμένει στην Εντατική – Σωρεία καταγγελιών ασθενών

Πηγή: philenews.com

Εντός ΓεΣΥ γιατροί χειρουργούν ασθενείς σε εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, ζητώντας τους να πληρώσουν από την τσέπη τους. Εκτός ΓεΣΥ γιατροί εξυπηρετούν ασθενείς και χρεώνουν το Σύστημα μέσω συναδέλφων τους, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ. Ασθενείς των οποίων οι γιατροί εργάζονται σε νοσηλευτήρια που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι μη μπορώντας να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που έλαβαν εκτός Συστήματος.

Την ίδια ώρα, γιατροί και ασθενείς στο ΓεΣΥ ταλαιπωρούνται λόγω περιορισμών, ασθενείς δεν παίρνουν τις ποσότητες φαρμάκων και αναλωσίμων που χρειάζονται πραγματικά από τα κρατικά φαρμακεία και είναι και κάποιοι που ξαφνικά «διαγράφονται» με κάποιον άγνωστο τρόπο από τον κατάλογο του προσωπικού τους γιατρού και βρίσκονται εγγεγραμμένοι σε καταλόγους γιατρών, τους οποίους δεν έχουν δει ποτέ μπροστά τους.

Στρεβλώσεις, κενά, εκμετάλλευση ασθενών, περίπλοκες διαδικασίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αγγίζουν τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και των δύο ανεξάρτητων Οργανισμών, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ. Γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και καταγράφονται κάθε εβδομάδα από το «Παρατηρητήριο δικαιωμάτων των ασθενών», το οποίο λειτουργεί εδώ και καιρό η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

«Καταγράφονται νοοτροπίες και λανθασμένες αντιλήψεις, οι οποίες δυστυχώς λόγω των δεκαετιών ακαταστασίας στον τομέα της υγείας στην Κύπρο έχουν περάσει στο μυαλό των ασθενών και έχουν εδραιωθεί και χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης από την Πολιτεία γενικά», τονίζει στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.

Το τελευταιο διάστημα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, καταγράφηκαν τρία διαφορετικά περιστατικά τα οποία αφορούν πολίτες που ξεγελάστηκαν ή παραπλανήθηκαν από τους γιατρούς τους ή βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και ζήτησαν βοήθεια. «Και δεν μιλάμε για στρεβλώσεις του ΓεΣΥ. Πρόκειται για νοοτροπίες και τακτικές καταδικαστέες, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Επιπρόσθετα, σε δύο περιπτώσεις, ασθενείς οι οποίοι είναι κλινήρεις και χρειάζονται τραχειοστομία, βρέθηκαν ξεκρέμαστοι επειδή ο γιατρός που τους παρακολουθεί σταμάτησε ξαφνικά να τους επισκέπτεται στο σπίτι τους για την απαραίτητη αλλαγή, αφού «δεν τον συμφέρει πλέον η αμοιβή που προσφέρει ο ΟΑΥ», φέρεται να είπε ο γιατρός στους πολίτες.

Σχετικά νέα

X
Translate »