Περιβάλλον

Η Λάρνακα φώναξε ΟΧΙ στο ασφαλτικό

Mετά τις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν γίνει τοπικά (Καλαβασό, Αραδίππου-Κόσιη), πραγματοποιήθηκε σήμερα ακόμα μια εκδήλωση η οποία έστειλε το μήνυμα πως η Λάρνακα δεν θα ανεχθεί την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Η κινητοποίηση έγινε μέσα στα πλαίσια των μέτρων κατά του κορωνοϊου.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από τον κυκλικό κόμβο Καλαβασού, προχώρησε προς το το κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού και κατευθύνθηκε έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.

Μπροστά από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, (Πλατεία Ευρώπης), ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας έχοντας δίπλα του τον Δήμαρχο Αραδίππου κ. Ευαγγελίδη, τον Κοινοτάρχη Καλαβασού κ. Φωκά, τους βουλευτές Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Ευανθία Σάββα (ΑΚΕΛ) και Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ),τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τους επαρχιακούς γραμματείς ΔΗΣΥ (Θεολόγο Μανώλη), ΑΚΕΛ (Χρυστάλλα Αντωνίου), Οικολόγων (Γιώργο Χαραλάμπους), καθώς και υποψήφιους βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους Λάρνακας, όπως και εκπροσώπους των δύο τοπικών ΜΜΕ (SkalaTimes και City of Larnaca), διάβασε το πιο κάτω υπόμνημα το οποίο θα σταλεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, στα εμπλεκόμενα υπουργεία και στο Προεδρικό:

Κοινό υπόμνημα επηρεαζόμενων Δήμων/κοινοτήτων Επαρχίας Λάρνακας
σχετικά με την μετεγκατάσταση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου

Το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2020, αποφάσισε, την απομάκρυνση των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από την περιοχή πλησίον της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δήμο Ιδαλίου και το Δήμο Τσερίου.
Η μία εκ των δύο βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος που λειτουργούν στην περιοχή της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, πλησίον των Δήμων Ιδαλίου και Τσερίου στην επαρχία Λευκωσίας, σχεδιάζεται να μετεγκατασταθεί στις Οχληρά Βιομηχανικές Ζώνες Καλαβασού και Κόσιης, στην επαρχία Λάρνακας.
Στις εν λόγω περιοχές, ήδη καταγράφονται σημαντικές σωρευτικές επιπτώσεις, λόγω της χωροθέτησης λατομικών ζωνών (Καλαβασός), βιομηχανικών ζωνών (Καλαβασός και Κόσιη), κτηνοτροφικών ζωνών (Κόσιη), εργοστασίου σκουπιδιών ΟΕΔΑ.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η χρήση μαζούτ, ως καύσιμη ύλη, στις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Επισημαίνουμε ότι για την επιλογή των πιο πάνω τοποθεσιών δεν έγινε οποιαδήποτε διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

Ζητούμε από το κράτος:
⦁ να διασφαλίσει το δικαίωμα μας για διαβίωση σε ένα υγιές, ασφαλές και καθαρό περιβάλλον,
⦁ να τερματίσει τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος κοντά σε οικιστικές περιοχές και σχολικές μονάδες,
⦁ η μετεγκατάσταση των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές θα πρέπει να ακολουθήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που προνοούνται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
⦁ Χωροταξική μελέτη σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές
⦁ Εθνική Στρατηγική για αναπτύξεις που επιβαρύνουν το περιβάλλο και θέτουν σε πιθανό κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των πολιτών

Σχετικά νέα

X
Translate »