Υγεία

Γιατροί του ΓεΣΥ κλέβουν ασθενείς από συναδέλφους τους

Πηγή: philenews.com

Σε διορθωτικές κινήσεις στο λογισμικό του Γενικού  Συστήματος Υγείας, υποχρεώνεται να προχωρήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφού όπως διαπιστώνεται, η πρακτική που ακολουθούν προσωπικοί γιατροί, οι οποίοι «κλέβουν» ασθενείς από τους καταλόγους συναδέλφων τους, δεν περιορίζεται σε μια ή δύο ή τρεις περιπτώσεις. Μάλιστα και εκτός από τις καταγγελίες που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας από τους ίδιους τους ασθενείς, σε επίσημη καταγγελία στον ΟΑΥ έχουν προχωρήσει και προσωπικοί γιατροί, υποστηρίζοντας ότι συνάδελφοι τους όχι μόνο ενέγραψαν δικούς τους ασθενείς, στον κατάλογο τους, αλλά αρνούνται στη συνέχεια και να τους αποδεσμεύσουν. 

Ενδεικτικό το παράδειγμα προσωπικού γιατρού, ο οποίος σε καταγγελία την οποία υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες στον ΟΑΥ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απαράδεκτη (όνομα γιατρού), έπιασε ασθενή από τον κατάλογο μου (αναφέρεται όνομα και ταυτότητα ασθενούς), χωρίς τη συγκατάθεσή της. Μετά από αμέτρητα τηλεφωνήματα από εμένα, τη γραμματέα μου και την οικογένεια της ασθενούς, δεν λέει να καταλάβει ότι κλινήρης ηλικιωμένη ασθενής στη Λεμεσό, δεν μπορεί να έχει γιατρό στη Λευκωσία. Βοηθήστε την παρακαλώ να προχωρήσει στη διαγραφή γιατί προφανώς βάζει τυχαία νούμερα στον υπολογιστή και μαζεύει ασθενείς παγκύπρια». Το παράπονο του γιατρού καταχωρήθηκε μέσω του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας των παρόχων με τον ΟΑΥ.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο αρμόδιος διευθυντής του ΟΑΥ Μάριος Τζιακούρης, ανέφερε ότι «σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν και πάλι υπήρχε κάποια δυσκολία στο να διαγραφούν οι ασθενείς και να μπορέσουν να επιστρέψουν στον γιατρό της επιλογής τους, ο Οργανισμός παρενέβη και μέσω του λογισμικού έκανε τη διαγραφή διευκολύνοντας τους πολίτες».

Ο ΟΑΥ, πρόσθεσε, «κρίνοντας ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει, έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο λογισμικό του ΓεΣΥ». Συγκεκριμένα, είπε, «αυτή τη στιγμή, υπάρχει απαίτηση μόνο για καταχώρηση αριθμού δελτίου ταυτότητας για να γίνει η εγγραφή ενός ασθενούς στον κατάλογο γιατρού. Με τις νέες ρυθμίσεις, «θα απαιτείται πέραν από τον αριθμό ταυτότητας και η ημερομηνία γεννήσεως και ταυτόχρονα, όταν ένας δικαιούχος επιθυμεί να διαγραφεί από τον κατάλογο ενός γιατρού, θα πρέπει να καταχωρήσει και τον λόγο για τον οποίο επιθυμεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό και θεωρούμε ότι και αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε προσπαθήσει να ξεγελάσει το σύστημα».

Βεβαίως, είπε ο κ. Τζιακούρης, «και τώρα, μόλις αλλάξει ένας ασθενής γιατρό, το σύστημα του αποστέλλει αυτόματα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Βλέπουμε, όμως, ότι κυρίως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι είναι άτομα ηλικιωμένα, δεν υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και έτσι ο πολίτης δεν ενημερώνεται έγκαιρα».

Σχετικά νέα

X
Translate »