Πολιτιστικά

Ένα μουσείο για τη νεότερη ιστορία και πολιτισμό της Λάρνακας

Το Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) και πρόκειται για ένα κτίριο αποικιακού χαρακτήρα.

 

Το ισόγειο κτίστηκε το 1881 σαν γραφεία του τελωνείου και ο πρώτος όροφος κτίστηκε αρχές του 1900 για να χρησιμοποιείται ως οικία του τελώνη. Στα μετέπειτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε από την Κυβέρνηση ως Λέσχη Αξιωματικών του Στρατού.

Το 1996, με προσπάθειες του μ. Γιώργου Ιακώβου, Πολιτιστικού Υπεύθυνου του Δήμου, του Δημάρχου κ. Γεώργιου Λυκούργου και με την συμπαράσταση του κ. Δημήτριου Πιερίδη, το οίκημα παραχωρήθηκε στον Δήμο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Με την ευγενή χρηματοδότηση από τους Δέσποινα και Νίκο Παττίχη, αναπαλαιώθηκε το κτίριο με σκοπό στο κάτω μέρος να στεγαστεί μουσείο το οποίο θα αποτελείται από αντικείμενα του Ιστορικού Αρχείου και στον πάνω όροφο να στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο για μελέτη και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Το 2003, επί Δημαρχίας του κ. Ανδρέα Μωυσέως εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Το Μουσείο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, με ειδικά κείμενα για κάθε μία και παρουσιάζονται αντικείμενα και έντυπο υλικό που αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του Δημοτικού Ιστορικού Αρχείου. Στο Μουσείο παρουσιάζονται έγγραφα, χάρτες, γκραβούρες, φωτογραφίες, αντικείμενα, κουστούμια, αφίσες, εργαλεία, μηχανές κ.α.

Παλιές φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, χάρτες και γκραβούρες παρουσιάζουν την Λάρνακα από τον 18ου αιώνα ζωντανεύοντας έτσι την ιστορία της πόλης. Καθότι ήταν αδύνατο να παρουσιαστούν όλες οι πτυχές της ζωής των κατοίκων της πόλης, έχουν συμπεριληφθεί οι βασικοί τομείς αυτής.

Το Μουσείο δεν θα ήταν εφικτό να γίνει χωρίς τις δωρεές τόσο των πολιτών της πόλης όσο και άλλων πόλεων της Κύπρου καθώς και Κύπριων του εξωτερικού. Το υλικό το οποίο δεν παρουσιάζεται στο Μουσείο, βρίσκεται φυλαγμένο, ειδικά ταξινομημένο στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας (πρώην Οθωμανική τράπεζα).

Το Μουσείο είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 9:00 π.μ. μέχρι 2:30 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 24641319, 24629333 ή στο email: historicalarchives@larnaka.com.

Σχετικά νέα

X
Translate »