Uncategorized

Έμφαση στα αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες περιοχές

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Στην ανάγκη να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με σκοπό να αποτραπούν οποιαδήποτε κατολισθητικά προβλήματα ενόψει της χειμερινής περιόδου με αφορμή την πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις δασικής βλάστησης στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, δρ Ευθύμιος Λέκκας.

Εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή δρα Λέκκα, επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές με στόχο τη συμβολή στη μείωση των επιπτώσεων από τη μεγάλη πυρκαγιά. Η ομάδα πραγματοποίησε ολοήμερη περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές των 55 τετραγωνικών μέτρων γης. Την ομάδα εξ Αθηνών συνόδευσαν λειτουργοί του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Υδάτων, του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, οι έπαρχοι Λεμεσού και Λάρνακας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το χωριό Ορά της επαρχίας Λάρνακας όπου τους υποδέχθηκε ο κοινοτάρχης Άριστος Μιλτιάδους. «Τώρα είναι η στιγμή που θέλουμε στήριξη για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε, αφού σε λίγους μήνες θα έρθει ο χειμώνας, για να μην συμβεί κάτι περισσότερο που να στοιχίσει και πάλι στην κοινότητα», ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους.

Ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος ότι πρέπει να γίνουν άμεσα διάφορα έργα ώστε να αποτραπούν οποιαδήποτε προβλήματα ενόψει και της χειμερινής περιόδου. «Στόχος της επίσκεψης είναι να βοηθήσουμε με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από καταστροφικές πυρκαγιές όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, να βοηθήσουμε την περιοχή, έτσι ώστε να την προστατεύσουμε από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται μετά από κάθε μία μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και να βοηθήσουμε την περιοχή να ανακάμψει περιβαλλοντικά και οικονομικά», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής είπε πως «το θέμα των μεγάλων πυρκαγιών και ειδικά αυτών που γίνονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές όπως η συγκεκριμένη, είναι τρισδιάστατο. Το πρώτο είναι να μπορέσουμε να προφυλάξουμε την περιοχή από τους επαγόμενους κινδύνους, κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις, διάβρωση εδαφών, πλημμυρικά φαινόμενα, μολύνσεις και άλλα, ενώ το δεύτερο είναι το πώς περιβαλλοντικά η περιοχή θα ανακάμψει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 2 – 3 χρόνων. Θέλει στοχευμένες παρεμβάσεις, πολλές φορές πάμε με καλή θέληση να βοηθήσουμε το περιβάλλον αλλά τελικά το περιβάλλον έχει δικούς του νόμους και κανόνες και δρα από μόνο του χωρίς τη δική μας βοήθεια. Η τρίτη παράμετρος είναι η οικονομία και το να βοηθήσουμε κοινωνικά την περιοχή, κάτι που είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων και ενεργειών.

Κληθείς να αναφέρει πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες ο καθηγητής είπε πως «υπάρχει ένας συνδυασμένος τρόπος αντιμετώπισης τους. Αρχικά θα πρέπει να συγκρατηθεί το έδαφος στα ανάντι, δηλαδή στα ψηλά σημεία, το νερό πρέπει επίσης να συγκρατηθεί μέσα στα μικρά ρυάκια, στα μικρά ρέματα, στη συνέχεια μπορεί να γίνουν κάποια φράγματα μέσα στα ρυάκια και στα ποτάμια. Αυτά θα πρέπει να γίνουν είτε με κορμούς είτε με φυσικά υλικά». Σημείωσε πως «όταν πάμε στη διαδικασία κορμών τότε τα πράγματα είναι λιγάκι δύσκολα και μπορεί να είναι και αρνητικά. Μπορεί να γίνουν κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις κατά μήκος των ποταμών, ενώ για μεσοπρόθεσμα ζητήματα μπορεί να τοποθετηθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης».

Πρέπει, συνέχισε ο καθηγητής «να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις με τρεις κυρίως άξονες, τα έργα να είναι αποτελεσματικά, να έχουν μικρό οικονομικό κόστος και το σπουδαιότερο να είναι συμβατά με το περιβάλλον. Δεν υπάρχει ένας γενικευμένος κανόνας, η κάθε μία περιοχή έχει και τις δικές της ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδικές παρεμβάσεις με ειδικά έργα σε κάθε μία περιοχή».

Δεύτερη διάσταση, είπε, «είναι το οικονομικό τμήμα, αφού χρειάζονται αρκετοί οικονομικοί πόροι για να γίνουν αυτά τα έργα και σε άμεσο χρονικό διάστημα. Εδώ ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι η γραφειοκρατία, ενώ υπάρχει και το κοινωνικό στοιχείο όπου μπορεί να ενεργοποιηθούν εθελοντές και ο κόσμος για να βοηθήσει σε ένα θέμα που είναι μείζον, δηλαδή όλη αυτή η θέληση των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων, που εκφράζεται σε κάθε επίπεδο και σε κάθε στιγμή, μπορεί να διοχετευθεί στο να αναλάβουν τέτοιες δράσεις ούτως ώστε να γίνουν πιο γρήγορα τα έργα».

 

Επόμενο βήμα ο σχεδιασμός επί χάρτου

Ο πρώτος συντηρητής Δασών, Ανδρέας Χρίστου, ανέφερε πως «στόχος της επίσκεψης στην περιοχή είναι να δούμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ή που θα δημιουργηθούν σε σχέση με πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα και φαινόμενα διάβρωσης. Θα πάρουμε μια πρώτη άποψη του τι συμβαίνει στις συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια θα γίνει ο σχεδιασμός επί χάρτου όλων των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν στη περιοχή με σκοπό να αποτρέψουμε σοβαρά προβλήματα που θα αναμένουμε ότι θα έχουμε τη χειμερινή περίοδο».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, εξέφρασε «ικανοποίηση» για τη σημερινή συνάντηση, η οποία όπως είπε «φέρνει στο φως όλες τις συζητήσεις που είχαμε τις προηγούμενες μέρες για την αναγκαιότητα χαρτογράφησης της περιοχής από τις Υπηρεσίες του κράτους». Όμως, συνέχισε «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να δούμε ακριβώς τη χαρτογράφηση εκείνη που θα μας επιτρέψει να καλέσουμε τις ομάδες των εθελοντών να βοηθήσουν εκεί και όπου μπορούν ούτως ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι καταλυτικές ως προς την ωφέλιμη αποκατάσταση της περιοχής το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά νέα

X
Translate »