Υγεία

Εκστρατεία ενημέρωσης για καρκίνο τραχήλου της μήτρας από ΠΑΣΥΚΑΦ

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα ο ΠΑΣΥΚΑΦ ενώ από τις 26 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι, ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες με 28 νέα περιστατικά το 2020, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Με στόχο τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αντιμετώπισή του», προστίθεται σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ξεκίνησε το 2010.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται μετά από μόλυνση από τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ ΠΑΠ από πολύ αρχικό στάδιο, ενώ μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κατά την εφηβική ηλικία.

Η συχνότητα του προληπτικού ελέγχου Τεστ ΠΑΠ μέσω του ΓεΣΥ για γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή ιστορικό, έχει καθοριστεί όπως διενεργείται ανά δύο χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Μία γυναίκα μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση πριν από το πέρας των δύο χρόνων για προληπτικούς λόγους και εκτός ΓεΣΥ. Ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών, συμπληρώνεται.

Σχετικά νέα

X
Translate »