Υγεία

Ειδικές ρυθμίσεις στις θεραπείες για τα παιδιά

Μεγάλη ανάσα για τους γονείς παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα και νοητικές ή άλλες αναπηρίες αποτελεί η ένταξη υπηρεσιών εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και φυσικοθεραπείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Αυτό επειδή θα απαλλαγούν, σε μεγάλο βαθμό, από το τεράστιο οικονομικό κόστος που επωμίζονταν, μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο για τη σωστή θεραπεία των παιδιών τους εξαιτίας των κουτσουρεμένων διευκολύνσεων και επιδομάτων που τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία, Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, τους προσέφεραν.

Βεβαίως, και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί εντελώς τα δεδομένα που θα ισχύσουν για κάθε επαγγελματική ειδικότητα, στο ΓεΣΥ θα εφαρμόζονται και στην περίπτωση των παιδιών (όπως και στους ενήλικες) «οροφές» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκέψεων (συνεδριάσεων) που θα δικαιούνται να λαμβάνουν κάθε χρόνο, καταβάλλοντας συμπληρωμή €10.

Ωστόσο, όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, «έχει αποφασίσει και αυτό έχει περιληφθεί και στον σχεδιασμό που έχει ετοιμαστεί και στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ενώπιον των επαγγελματιών υγείας, ότι για τα παιδιά οι “οροφές” θα διαφέρουν από αυτές των ενηλίκων, θα είναι δηλαδή για τις περιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε νοητικά ή αναπτυξιακά ή άλλα προβλήματα και αναπηρίες μεγαλύτερος αυτός ο αριθμός και επιπρόσθετα, εάν και εφόσον το πρόβλημα ενός παιδιού είναι σοβαρό και χρειάζεται περισσότερες “συνεδριάσεις” κάθε χρόνο, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή σχετικού αιτήματος και παραχώρηση δικαιώματος για πιο πολλές θεραπείες».

Για παράδειγμα, εάν ένας ενήλικας θα δικαιούται 9 επισκέψεις σε λογοπαθολόγο, ένα παιδί μέχρι 12 ετών θα έχει δικαίωμα για 18 επισκέψεις τον χρόνο και στην περίπτωση που το πρόβλημα του παιδιού είναι σοβαρό και χρειάζεται περισσότερες θεραπείες, θα είναι δυνατό να υποβάλει σχετικό αίτημα.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, το παιδί θα έχει το δικαίωμα για επιπρόσθετες επισκέψεις, εάν αναλάβουν οι γονείς να καταβάλλουν το απαραίτητο αντίτιμο για τις υπηρεσίες που θα λαμβάνει το παιδί τους από τον επαγγελματία.

Σε ό, τι αφορά τα €10 που θα καταβάλλονται ως συμπληρωμή για κάθε επίσκεψη, τόσο από τους ενήλικες όσο και από τα παιδιά που λαμβάνουν υπηρεσίες από φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς διαιτολόγους και κλινικούς ψυχολόγους, για κάθε επίσκεψη, θα ισχύει ο γενικότερος κανονισμός του ΓεΣΥ σε σχέση με τις συμπληρωμές. Δηλαδή, ο κάθε δικαιούχος καταβάλλει συμπληρωμές συνολικά για τις υπηρεσίες που λαμβάνει μόνο μέχρι την καθορισμένη «οροφή» για την κατηγορία στην οποία ανήκει (€150 ή €75 τον χρόνο). Αυτό σημαίνει, στην περίπτωση των παιδιών, ότι όταν συμπληρώσουν το ποσό των συμπληρωμών που οφείλουν στο ΓεΣΥ για το έτος σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται από τους επαγγελματίες υγείας χωρίς την καταβολή του ποσού των €10 για κάθε επίσκεψη.

Μαίες στο σπίτι για έγκυες και λεχώνες

Από την Τρίτη, οπόταν και επεκτάθηκαν οι υπηρεσίες του ΓεΣΥ, οι γυναίκες, έγκυες και λεχώνες, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν στο πλαίσιο του Συστήματος και υπηρεσίες μαιών. Παρά το γεγονός ότι ο κατάλογος δραστηριοτήτων των μαιών δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, βάσει των προκαταρκτικών σχεδιασμών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, οι γυναίκες έχουν δικαίωμα απευθείας πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές χωρίς να απαιτείται η έκδοση παραπεμπτικού από την οποιαδήποτε ιατρική ειδικότητα.

Οι υπηρεσίες μαιών, θα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και τη στήριξη των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης. Η στήριξη αυτή, θα περιλαμβάνει συμβουλές για την περίοδο μετά τον τοκετό, ψυχοσωματική προετοιμασία για φυσιολογικό τοκετό, συμβουλές για σωστή διατροφή, προετοιμασία της γυναίκας για το θηλασμό κ.λπ.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα για εξασφάλιση υπηρεσιών μαίας και κατά την περίοδο της λοχείας.

Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύουν «οροφές» στον αριθμό επισκέψεων που θα δικαιούται η κάθε γυναίκα. Η συμπληρωμή για τις υπηρεσίες αυτές ορίζεται στα €6, όπως ισχύει και στην περίπτωση των υπολοίπων νοσηλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από το ΓεΣΥ.

Αργά αλλά σταθερά προχωρεί η ένταξη επαγγελματιών Υγείας

Κατά τη χθεσινή ημέρα άρχισαν να εμφανίζονται στους καταλόγους παροχέων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, τα ονόματα αρκετών επαγγελματιών υγείας, όλων των ειδικοτήτων, αφού ύστερα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του ΟΑΥ με τους φορείς που εκπροσωπούν τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες, άρχισαν σιγά σιγά να προχωρούν στην εγγραφή τους στο Σύστημα και οι επαγγελματίες.

Βεβαίως, ακόμα και χθες ο ΟΑΥ διαβουλευόταν με κάποιους από τους φορείς, ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» η ροή επαγγελματιών στο Σύστημα άρχισε να είναι ικανοποιητική.

«Κινούμαστε με αργούς ρυθμούς, αφού λόγω και των περιορισμών που εφαρμόζονται για την πανδημία δεν υπάρχει ταχύτητα στη διαδικασία υπογραφής συμβολαίων από τους επαγγελματίες», παραδέχθηκε στις δηλώσεις του στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης. Ωστόσο, πρόσθεσε, «παρατηρούμε ότι επαγγελματίες οι οποίοι ανήκουν σε ειδικότητες με τις οποίες έχουμε ακόμα κάποιες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση, άρχισαν να προωθούν την ένταξή τους στο ΓεΣΥ και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως». Εκτιμάται, είπε καταλήγοντας ο κ. Τσινωντίδης ότι «σε μερικές εβδομάδες η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ζητάμε από τους δικαιούχους να δείξουν κατανόηση και να αναμένουν μέχρι που να υπάρχει επαρκής αριθμός επαγγελματιών για να τους εξυπηρετήσει».

Αναφέρεται ότι χθες το απόγευμα άρχισαν να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ τα ονόματα φυσιοθεραπευτών και οδοντιάτρων, ενώ, όπως πληροφορούμαστε, σε εκκρεμότητα βρισκόταν η υπογραφή συμβολαίων από επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων.

Σχετικά νέα

X
Translate »