Αλέξανδρος Ηλία

Έφτασε η μεγάλη στιγμή της πόλης μας…

Πάνε περίπου 13 χρόνια απ όταν είχαμε δει για πρώτη φορά τα πρώτα σχέδια για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας. Τα σχέδια εντυπωσιακά και θυμάμαι όταν τα είχα δει πρώτη φορά είπα ”σιγά μην γίνει έτσι πράμα στη Σκάλα” , αφού οι γνωστές ”πιατέλλες” στα 3d φαινόντουσαν κάτι εξωπραγματικό για τα δεδομένα της Κύπρου όχι μόνο της πόλης μας. Φυσικά η σκέψη πήγαζε από το γεγονός ότι στη Λάρνακα συνήθως μάθαμε να ακούμε υποσχέσεις και έργα 0, για πολύ μικρότερα έργα οπόταν το να γινόταν μια τέτοια ανάπτυξη πραγματικότητα φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός και σήμερα ακόμη παραμένει όνειρο…

Όταν τον Οκτώβριο του 2005 η τότε κυβέρνηση είχε κατοχυρώσει την προσφορά για την ενιαία ανάπτυξη,  στην κοινοπραξία Ζήνων, όλοι οι Λαρνακείς είχαν ξεκινήσει να οραματίζονται την επόμενη μέρα για την πονεμένη μας πόλη. Οι ελπίδες όλων βασίστηκαν στην κοινοπραξία η οποία απαρτιζόταν από μεγάλες εταιρείες και το project φαινόταν φιλόδοξο. Λίγο οι καθυστερήσεις, λίγο η έλλειψη πραγματικού οράματος για την πόλη μας, λίγο η διαχρονική παθητική στάση όλων των κυβερνήσεων προς την πόλη μας και φυσικά η οικονομική κρίση του 2013 μας άφησαν να βλέπουμε τα 3d και να ονειρευόμαστε μαρίνες και εκεί που η Λάρνακα ήταν η πρώτη πόλη στην Κύπρο με μαρίνα και πρώτη είχε βάλει μπρος για να προχωρήσει με μεγαλύτερη ανάπτυξη καταλήξαμε να βλέπουμε τη μαρίνα Λεμεσού και την Αγία Νάπα και να αναρωτιόμαστε τι κατάρα μας βαραίνει σε αυτή την πόλη.

Η ιστορία της ενιαίας ανάπτυξης είναι μια πληγή για την πόλη και τον κόσμο της. Μια πληγή γιατί εδώ και 13 χρόνια βλέπουμε μια ιστορία να διαδραματίζεται μπροστά μας χωρίς τέλος. Δεν πρόκειται να αναλύσω το τι έγινε και τι δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια, θα αρκεστώ μόνο στο ερώτημα που προσωπικά έχω εδώ και τόσα χρόνια. Ποια ήταν η λογική να ανατεθεί σε μια κοινοπραξία να βρει επενδυτή και γιατί τόσα χρόνια δεν το έκανε απευθείας το κράτος; 

Μια απόφαση που στοίχισε στην πόλη μας και της στέρησε την ανάπτυξη και οδήγησε το λιμάνι της πόλης σε περιστασιακή λύση για το κράτος αγνοώντας το γεγονός ότι αυτό το λιμάνι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δίπλα από παραλιακό μέτωπο.

 

Και φθάνουμε στο σήμερα…

Μετά από έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις από χθες η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, έχει τελικά στα χέρια της  την πρόταση της κοινοπραξίας AMPA & Israel Shipyards Ltd για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

Η προβλεπόμενη επένδυση προβλέπεται ότι θα αγγίξει τα €1,2 δις.

Ήδη έχει προχωρήσει στην σύσταση του σχήματος που θα αναλάβει για την Λάρνακα και όχι μόνο έργο, με την επωνυμία KITION OCEAN Holding, που είναι το νομικό πρόσωπο που θα διαπραγματευτεί και σε περίπτωση θετικής κατάληξης να υπογράψει την σύμβαση.

Από Δευτέρα, θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης από την επιτροπή αξιολόγησης προσφορών όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι και στη συνέχεια θα εξεταστεί το οικονομικό σκέλος και μετά και από διαπραγματεύσεις και εφόσον υπάρξει κατάληξη θα πέσουν οι υπογραφές αρχές του 2019, με τους επενδυτές να δηλώνουν έτοιμοι να πιάσουν δουλειά εφόσον γίνουν αποδεκτά τα συμφωνηθέντα.

 

Έφτασε η μεγάλη στιγμή της πόλης μας…

Η μεγάλη στιγμή της πόλης μας πλέον κρέμεται από τις ορέξεις της κυβέρνησης. Μια πρόταση ύψους 1,2δις είναι εκεί με τους επενδυτές να δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δουλειά εάν πάρουν το πολυπόθητο ναι. Πλέον δικαιολογίες δεν υπάρχουν για τίποτα και όλοι νιώθουμε πως η μεγάλη στιγμή της πόλης μας έφθασε. Το έργο που θα αλλάξει ριζικά την πόλη μας και θα της ανοίξει διάπλατα το δρόμο προς την ανάπτυξη επιβάλλεται να γίνει όχι μόνο για το καλό της Λάρνακας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα και με χαρά τον Ιανουάριο να είμαστε εδώ και να ανακοινώνουμε την υπογραφή του έργου-όραμα για τον κόσμο της Λάρνακας.

Του Αλέξανδρου Ηλία 
Marketing Consultant
Founder of OtherView Marketing Solutions

 

Σχετικά νέα

X
Translate »