CoronaVirus

Διαφοροποίηση στο Test to Stay και για τα Γυμνάσια – Οι διαφοροποιήσεις και τα κέντρα δειγματοληψίας για επαφές

Για τη διαφοροποίηση στο μέτρο «Test to Stay» και στον τρόπο θα γίνεται η εξέταση των μαθητών που είναι στενές επαφές στα Γυμνάσια, ενημέρωσε την οργάνωση των καθηγητών, ΟΕΛΜΕΚ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα,  κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης που είχαν.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της οργάνωσης πως, όπως και στη Δημοτική εκπαίδευση, θα γίνεται επιλογή αριθμού Γυμνασίων  που θα λειτουργούν ως κέντρα ελέγχου.

Διαβάστε επίσης: Με διαφοροποιήσεις στα Δημοτικά το Test to Stay – Tι θα ισχύει (ΒΙΝΤΕΟ)

«Τα Γυμνάσια που θα επιλεγούν θα ανακοινώνονται και εκεί οι μαθητές θα προσέρχονται για τη διαγνωστική εξέταση μεταξύ των ωρών 7:00-8:00 το πρωί κατά προτίμηση ώστε εάν είναι αρνητικοί να προλαβαίνουν το μάθημα της πρώτης σχολικής ώρας», είπε ο κος Χατζησάββας μιλώντας στο SigmaLive.

Σημείωσε πως, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Υγείας, οι χώροι στα συγκεκριμένα σχολεία θα διαμορφωθούν και οι μαθητές δεν θα έρχονται σε επαφή, ούτε θα υπάρχει εμπλοκή εκπαιδευτικών στη διαδικασία.

Όσον αφορά τα Λύκεια ο κος Χατζησάββας είπε πως αυτή τη στιγμή οι μαθητές των Λυκείων βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο και εάν υπάρχουν αλλαγές θα γίνει μετά την ολοκλήρωσή της.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, είπε πως μετέφεραν ξανά προς τον υπουργό τις ανησυχίες τους για το μέτρο «Test to Stay».

Πάντως το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας και την ερχόμενη Δευτέρα στις 15:00 το απόγευμα ο υπουργός θα έχει συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης για αξολόγηση του μέτρου.

 

Test to Stay: Οι διαφοροποιήσεις και τα κέντρα δειγματοληψίας για επαφές

Αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου test to stay στα σχολεία από σήμερα 24 Ιανουαρίου 2022, το Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών αλλά και για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, προχωρά στις πιο κάτω διαφοροποιήσεις, αναφέρει σε ανακοινωσή του το Υπουργείο Υγείας.

 

Αποφασίστηκαν οι εξής διαφοροποιήσεις:

 • Τα παιδιά που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 και βάσει πρωτοκόλλου πρέπει να περιοριστούν, θα πρέπει καθημερινά για την περίοδο 6 ημερών να μεταφέρονται από τους γονείς τους σε προκαθορισμένα σημεία δειγματοληψίας που θα λειτουργούν σε σχολικές μονάδες, για να υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) και στην συνέχεια εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό, να μεταφέρονται στη σχολική τους μονάδα.
 • Τα συγκεκριμένα σημεία, θα λειτουργούν από τις 7π.μ μέχρι τις 8:00π.μ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών που θα αποτελούν στενές επαφές. (Για τους μαθητές/τριες της Μέσης Εκπαίδευσης συστήνεται όπως προσέρχονται μεταξύ των ωρών 07:00 – 07:30, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω απώλεια διδακτικού χρόνου).
 • Οι μαθητές/τριες της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που διαμένουν σε απομακρυσμένες ή ορεινές κοινότητες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τα σημεία δειγματοληψίας που θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
 • Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη συνοδείας και επίβλεψης των παιδιών που θα προσέρχονται στα κέντρα δειγματοληψίας που βρίσκονται στα σχολεία, έχουν οι γονείς/κηδεμόνες.

Διαβάστε επίσης: Διαφοροποίηση στο Test to Stay και για τα Γυμνάσια

Υπενθυμίζεται ότι,

 • Η τήρηση του πιο πάνω μέτρου είναι προαιρετική και απευθύνεται μόνο σε μαθητές/τριες που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού COVID-19 και δηλώθηκαν εντός σχολείου, όπως αυτές καθορίζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο που διέπει τις σχολικές μονάδες (δύο μέτρα απόσταση από όλες τις κατευθύνσεις του θετικού περιστατικού, εντός της σχολικής αίθουσας, κατά την ώρα του διαλείμματος, κατά τη διάρκεια των αθλοπαιδιών και κατά τη μεταφορά με ιδιωτικό όχημα). Εννοείται
 • Το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ. Συνεπώς, απευθύνεται μόνο στους μαθητές/τριες που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών που εντοπίστηκαν στις σχολικές μονάδες από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.
 • Τι ισχύει για τις στενές επαφές που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού ή έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ή ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών, ή νόσησαν και έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών;
 • Θα έχουν την επιλογή είτε να περιοριστούν για 10 ημέρες όπως προνοεί το σχετικό πρωτόκολλο και να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα εάν προσκομίσουν αρνητική εξέταση PCR με ίδια έξοδα, είτε να προσέρχονται στα προκαθορισμένα σημεία για τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) καθημερινά για την περίοδο 6 συνεχόμενων ημερών μετά την επαφή (εξαιρούνται αργίες και Σαββατοκύριακα).
 • (Όσον αφορά στην εξέταση με μοριακό έλεγχο PCR την 7η ημέρα όπως προνοεί το πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο η εξέταση PCR κατά την 7η ημέρα να αντικατασταθεί με Rapid test)
 • Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κατ’ εξαίρεση μόνο στο ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων (συμπεριλαμβανομένων ενιαίων ολοήμερων σχολείων και προαιρετικών ολοήμερων σχολείων) και μετά την αποχώρηση των στενών επαφών από τα σχολεία, θα πρέπει να τίθενται σε αυτοπεριορισμό, καθώς συνεχίζουν να θεωρούνται στενές επαφές και δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλες απογευματινές δραστηριότητες, (όπως φροντιστήρια, αθλοπαιδιές κ.α)
 • Τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τη διακίνηση τους μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η μετάβαση τους στο σχολείο να γίνεται με ιδιωτικό όχημα.

Τι ισχύει για τις στενές επαφές που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών;

 • Βάσει του πρωτοκόλλου δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν, ωστόσο θα προσέρχονται στα προκαθορισμένα σημεία για τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) καθημερινά για την περίοδο 6 συνεχόμενων ημερών μετά την επαφή (εξαιρούνται αργίες και Σαββατοκύριακα), όπως αυτές καθορίζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο που διέπει τις σχολικές μονάδες (δύο μέτρα απόσταση από όλες τις κατευθύνσεις του θετικού περιστατικού, εντός της σχολικής αίθουσας, κατά την ώρα του διαλείμματος, κατά τη διάρκεια των αθλοπαιδιών και κατά τη μεταφορά με ιδιωτικό όχημα).

Η απουσία των μαθητών από την τάξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εργαστηριακού ελέγχου, θα είναι δικαιολογημένη.

Το μέτρο “test to stay” θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Σε διαδοχικές συναντήσεις του Υπουργού Υγείας με  οργανώσεις εκπαιδευτικών και οργανωμένων γονέων, αποφασίστηκε όπως το μέτρο επαναξιολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Παιδείας.

 

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

THE AMERICAN ACADEMY LARNACA

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γυμν. Αθηένου

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γυμν. Βεργίνας

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γυμν. Ξυλοτύμπου (Περ.)

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γυμν. Κιτίου

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Καθαρής – Δημήτρη Λιπέρτη

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου Α’ – Χριστόφορου Χριστοφίδη

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο – Κίτι

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο – Λιβάδια

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο – Αθηένου

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο – Αραδίππου Δ΄ – Αγίου Φανουρίου

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Ζήνων

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς Α’

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Τρούλλοι

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Τερσεφάνου

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς Β’

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοτικό Σχολείο – Δροσιά – «Μιχαλάκης Παρίδης»

Σχετικά νέα

X
Translate »