Υγεία

Άσθμα ή αλεργία

Γράφει η Δρ. Αννέτα Παππά – Πνευμονολόγος & Φυματιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Άγιος Πορφύριος
▪︎Η αλλεργία είναι μια παράδοξη αντίδραση υπερευαισθησίας με γενετική προδιάθεση, που εκδηλώνει ο ανοσολογικός μηχανισμός του ατόμου, απέναντι μιας ουσίας που τη θεωρεί εχθρό του.
▪︎Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι ήπια ή υπερβολική. Ένα τυπικό παράδειγμα οξείας αλλεργικής αντίδρασης με σοβαρές συνέπειες είναι το αναφυλακτικό σοκ.
▪︎Η αναγνώριση του άσθματος δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 αίτια που προκαλούν συριγμό στο στήθος χωρίς να είναι άσθμα. Υπάρχουν πολλοί φαινότυποι άσθματος. Το αλλεργικό άσθμα, το μη αλλεργικό, το όψιμης έναρξης, το άσθμα με σταθερό περιορισμό της ροής και το άσθμα που σχετίζεται με παχυσαρκία.
▪︎Το αλλεργικό άσθμα είναι ο πιο συχνός και εύκολα αναγνωρίσιμος φαινότυπος, ο οποίος ξεκινάει σε παιδική ηλικία, σχετίζεται με προηγούμενο ή και οικογενειακό ιστορικό με αλλεργικές ασθένειες όπως έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική ή φαρμακευτική αλλεργία.
▪︎Το μη αλλεργικό άσθμα, το άσθμα δηλαδή το οποίο εκφράζεται σε κάποιους ενήλικες και δε σχετίζεται με αλλεργίες.
▪︎Το όψιμης έναρξης αφορά κυρίως ενήλικες, κυρίως γυναίκες και οι ασθενείς αυτοί τείνουν να μην έχουν αλλεργίες.
▪︎Το άσθμα με σταθερό περιορισμό της ροής που αποκτά μακροχρόνιο χαρακτήρα και οφείλεται σε αναδιαμόρφωση των αεραγωγών.
▪︎Τέλος, το άσθμα με παχυσαρκία, κάποιοι παχύσαρκοι ασθενείς δύνανται να αναπτύξουν άσθμα με έντονα αναπνευστικά συμπτώματα.
▪︎Οι αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης άσθματος είναι κάπνισμα, λοιμώξεις αναπνευστικού, μικρό βάρος γέννησης, γενετική προδιάθεση, αλλεργιογόνα εντός και εκτός σπιτιού και επαγγελματικές ουσίες.
▪︎Η διάγνωση του άσθματος θα στηριχθεί στο ιστορικό, τη φυσική εξέταση και τη σπιρομέτρηση.
▪︎Τα φάρμακα για τη ρύθμιση του άσθματος διακρίνονται σε αυτά που ανακουφίζουν άμεσα και σε αυτά που επιτυγχάνουν χρόνιο έλεγχο. Δηλαδή καταστέλλουν έλεγχο και αναστρέφουν την φλεγμονή.
▪︎Η αλλεργία είναι συνηθέστερη εκδήλωση διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και κατανέμεται στο 15 – 255 του πληθυσμού της γης. Δεν σχετίζεται πάντοτε με την εκδήλωση του άσθματος.

Specialist Pulmonologist
CONTACT INFORMATION
Title: Dr
Name: Pappa
Forname: Anneta
Address: 136, Phaneromenis Avenue, 6031 Larnaca, Cyprus
Mob: n/a
Work:  +357 24532900
Email: pappa.anneta@gmail.com

Read more: Dr. Pappa Anneta, MD

Σχετικά νέα

X
Translate »