Οικονομία
Αχ Λάρνακά μου… Ένας χρόνος από το ναυάγιο κι ακόμα δεν πιάσαμε στεριά!
Πηγή: skalatimes.com
Της Γιώτας Δημητρίου
Ευτυχώς, τα όσα γράφουμε μένουν (scripta manent), για να μας δικαιώσουν ή να μας διαψεύσουν στο μέλλον, μένουν «σαν καρφιά» (που έλεγε κι ο Αναγνωστάκης) και δεν τα παίρνει κανένας άνεμος.
Σήμερα, 27 Μαΐου, κλείνει ένας χρόνος από το ναυάγιο της ΚΙΤΙΟΝ. Ένας χρόνος από τη μέρα που κάποιοι αποφάσισαν να τερματίσουν τη συνεργασία, (σωστά ή λάθος, θα το επιβεβαιώσει η ιστορία – αν και τις πρώτες ενδείξεις τις έχουμε).
Από τότε ακούσαμε πολλά ψέματα, μισές αλήθειες, κούφιες υποσχέσεις και κάποιοι ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το θέμα (και μας κατηγόρησαν για συμφέροντα – δεν πειράζει, είπαμε, η ιστορία ξεκαθαρίζει στο τέλος τον ρόλο του καθενός, όπως έχει ξεκαθαρίσει τον ρόλο του SkalaTimesκαι της υποφαινόμενης στους αγώνες για λιμάνι-μαρίνα το 2014-2015, έτσι θα ξεκαθαριστεί και ο ρόλος του καθενός και σε αυτό το…. sequel).
Επειδή τον αγνό Σκαλιώτη, που αγαπά την πόλη του, δεν τον ενδιαφέρουν οι απόψεις μας αλλά πρωτίστως τα γεγονότα, έχουμε και λέμε τι είδαμε σε αυτούς τους 12 μήνες μετά το ναύαγιο:
Qatar. Δύο μέρες μετά το ναυάγιο με την ΚΙΤΙΟΝ, ο Φιλελεύθεροςέγραφε: «Το Κατάρ βάζει στο τραπέζι ενδιαφέρον για το λιμάνι Λάρνακας» (το ρεπορτάζ εδώ: https://www.philenews.com/politiki/article/1473604/to-katar-vazi-sto-trapezi-endiaferon-gia-to-limani-tis-larnakas). Κάποιοι πανηγύριζαν ότι ο Εμίρης του Κατάρ, μεταξύ ενός ποτηριού “The Setting Wines Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2019″ και χαβιαριού, μελετούσε τις Φοινικούδες και σκεφτόταν σοβαρά να επενδύσει στη Λάρνακα. Εννοείται πως το παραμύθι αυτό ήταν πιο σύντομο κι από τον “Αλή Μπαμπά και τους Σαράντα Κλέφτες”.
Μετά, μας είπαν ότι υπήρχαν πολλοί επενδυτές που υπέδειξαν ενδιαφέρον.
“Κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η Αμερικανική Εταιρεία Petrogress, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει απευθυνθεί επίσημα και με γραπτές δεσμεύσεις προς την Κυβέρνηση, με πρόταση να αναλάβει την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, υπό τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης. Η εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, εξασφαλίζει στη Δημοκρατία πολλαπλάσια άμεσα έσοδα από τα επικείμενα, τα οποία διαπραγματεύεται το Υπουργείο Μεταφορών εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών από τον περασμένο Απρίλιο. Η επιστολή σχετικά με την εκδήλωση του ενδιαφέροντος από τους Αμερικανούς επενδυτές εμπεριέχει την πρόθεσή τους για παροχή εγγυήσεων για την υλοποίηση των οικονομικών δεσμεύσεων. Στόχοι της επένδυσης, μεταξύ άλλων, είναι η ανακαίνιση, επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων, για την υποδοχή μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης αλλά και την αύξηση του αριθμού των εμπορικών πλοίων που δύναται να ελλιμενίζονται”, έγραφε το https://www.csa-cy.org/ (εδώ: https://www.csa-cy.org/article/endiaferon-apo-amerikanoys-ependytes-gia-limani-larnakas), και είχε ως πηγή τον Φιλελεύθερο σε αυτό το λινκ: http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/858956/amerikaniko-endiaferon-ga-limani-kai-marina-larnakas, το οποίο όμως σήμερα εξαφανίστηκε – όπως εξαφανίστηκαν και οι Αμερικανοί επενδυτές του άρθρου!
“Άμεσα έργα 30 – 40 εκατομμυρίων από το κράτος για τη μαρίνα Λάρνακας” έγραφε ο Dialogos τον Ιούλιο του 2024 (https://dialogos.com.cy/amesa-erga-30-40-ekatommyrion-to-kratos-to-plan-b/). Αλλά το «άμεσα» δεν ξέρουμε τι σημαίνει. Ένα χρόνο μετά, έργα δεν έχουμε δει, ούτε εκατομμύρια να αλλάζουν τη μαρίνα ή το λιμάνι Λάρνακας.
Μας είπαν ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου είναι η καταλληλότερη για να αναλάβει το λιμάνι μας. “Εμάς ως ΑΚΕΛ πάντοτε ήταν η άποψή μας ότι τα λιμάνια της Κύπρου θα πρέπει να τα διαχειρίζεται και να τα αναπτύσσει η Αρχή Λιμένων Κύπρου” έλεγε ο Στέφανος Στεφάνου και είναι γεγονός πως μαζί του συμφώνησαν αν όχι όλα τα περισσότερα κόμματα. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, με δυσκολία μπαίνει πλοίο στο λιμάνι Λάρνακας, ενώ τα παράπονα και οι καταγγελίες πολλές. (Κάποιες τις δημοσίευσε και το SkalaTimes εδώ: https://www.skalatimes.com/2025/05/01/kataggelies-gia-mpaxalo-sto-limani-lkas/)
Και η απορία του SkalaTimes παραμένει: με κλειστά μάτια δίνουμε το λιμάνι της πόλης μας στην Αρχή Λιμένων Κύπρου ακόμη και αν δεν είναι προς συμφέρον της πόλης; Γιατί; Ποιους εξυπηρετεί αυτό; Πάντως τα στοιχεία και οι πληροφορίες δείχνουν πως μόνο τη Λάρνακα δεν ωφελούν, τουλάχιστον αυτούς τους τελευταίους 12 μήνες.
Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό (Ιανουάριος 2025), όπου η υποφαινόμενη ήταν παρούσα ως εκπρόσωπος Τύπου του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας, «ο ΠτΔ αποκάλυψε στους παράγοντες της Λάρνακας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει τη μελέτη για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου της Ελλάδας (ΤΑΙΠΕΔ). Όπως εξηγήθηκε, ο λόγος της απόφασης αυτής είναι ότι η διαδικασία θα γίνει στη βάση διακρατικής συμφωνίας και, ως εκ τούτου, παρακάμπτεται η διαδικασία προσφοροδότησης για ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτη μελετητή. Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι εφικτό η μελέτη για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας να είναι έτοιμη σε έξι μήνες» (Πολίτης, Ιανουάριος 2025 – σύνδεσμος εδώ: https://www.politis.com.cy/politis-news/cyprus/885247/menei-stin-archi-limenon-to-limani-larnakas-gia-to-epomeno-examino-osa-apofasistikan-stin-syskepsi-ypo-ton-ptd).
Σήμερα, 27 Μαΐου 2025, η μελέτη δεν ξεκίνησε. Σήμερα, πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ ότι «πέφτουν οι υπογραφές». Θα πει κάποιος καλοπροαίρετος: «σιγά, έξι μήνες καθυστέρηση!» Ναι…
Για το ΤΑΙΠΕΔ, οι πανηγυρισμοί ας σιγήσουν λίγο. Διότι τα σχόλια του φίλτατου βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη, αν δεν μας ανησυχούν, ας μας προβληματίσουν τουλάχιστον!
«Στη συνάντηση τόνισα τις αμφιβολίες μου για την ανάθεση αυτή και αναφέρθηκα στη σωρεία σκανδάλων που φέρει στις πλάτες του το ΤΑΙΠΕΔ, και μετά την τελευταία απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για κατάργησή του και συγχώνευση και απορρόφησή του από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)» (σχετικό λινκ εδώ: https://www.skalatimes.com/2025/01/13/epistoli-orfanidi-gia-ad-hoc-epitropi-lka-limani-marina/).
Μας είπαν το CMMI θα αναλάβει τη μαρίνα… Ανέλαβε; Τι έχει κάνει από το Δεκέμβριο ως σήμερα;
«Σε συνέχεια της συνάντησής μας την 2 Δεκεμβρίου 2024, συμφωνούμε με την πρότασή σας για ανάθεση της προσωρινής διαχείρισης της μαρίνας από το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI). Σε συνάντηση που είχα χθες με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου, έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε στη συζήτηση των επιμέρους θεμάτων.
Επιπλέον, επιβεβαιώνουμε ότι στη σύμβαση για τη διαχείριση του λιμανιού θα περιληφθεί ειδική πρόνοια για δυνατότητα τερματισμού της πριν τα πέντε χρόνια, δεδομένου ότι θα εξευρεθεί επενδυτής, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων. Τονίζω ότι η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και ότι οποιαδήποτε έργα συντήρησης στο λιμάνι και στη Λάρνακα θα αναληφθούν από το Κράτος. Εισηγούμαστε όπως στη διαδικασία ετοιμασίας των όρων της σύμβασης προσκληθεί να συμμετέχει και εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας και του ΕΒΕ Λάρνακας, με σκοπό να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση της κοινωνίας. Ευελπιστώ ότι με αυτά τα δεδομένα θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού προς επίτευξη των κοινών στόχων για την ανάπτυξη της Λάρνακας». Τάδε έφη Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, Δεκέμβριος 2024.
Στο «η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση» ζητείται λεξικό για τη λέξη «καθυστέρηση» για να ξαναμάθουμε κι εμείς οι ανίδεοι τη λέξη.
Με αυτά και μ’αυτά, που λέει κι ο Χρύσανθος, ένα χρόνο μετά το ναυάγιο της ΚΙΤΙΟΝ μόνο υποσχέσεις, αναβολές και ψέματα έχουμε μπροστά μας (κι αν δεν είναι ψέματα, είναι υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν – σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να τα αποκαλέσει κανείς και ψέματα).
Το λάθος που αναλογεί στο SkalaTimes γι’ αυτούς τους 12 μήνες όσον αφορά στο λιμάνι και στη μαρίνα – και το φέρει βαρέως – είναι που ανακοίνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας (με τους φίλους από το City of Larnaka) και την ακύρωσε για να την κάνει ο Δήμος. Και στη συνέχεια ο Δήμος είπε «αφού θα δούμε τον ΠτΔ, ας την ακυρώσουμε»…Και δεν βγήκαμε στους δρόμους!
Έχουμε την πεποίθηση πως μόνο στους δρόμους θα τερματιστεί αυτός ο βαρύς εμπαιγμός κατά της Λάρνακας.
Κι αν σήμερα, 27/5/25, κάποια παγκύπρια ΜΜΕ πανηγυρίζουν με τίτλους «Λιμάνι και μαρίνα Λ/κας: Πέφτουν οι υπογραφές με το ελληνικό ΤΑΙΠΕΔ – Ξεκινά μελέτη για το μέλλον τους», να μας συγχωρέσετε για τη μίρλα, αλλά όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι!
Και εμείς, όχι απλώς καήκαμε – γίναμε στάχτη από τους εμπαιγμούς στο θέμα ΛΙΜΑΝΙ και ΜΑΡΙΝΑ Λάρνακας!
Ναι, αγαπητέ Δήμαρχε, βουλευτές Λάρνακας, Κόμματα Λάρνακας, φορείς Λάρνακας, ένα χρόνο μετά το ναυάγιο με την ΚΙΤΙΟΝ, η Λάρνακα δεν έπιασε ακόμη στεριά!