L. A Voice

Επτά χρόνια Ίδρυµα Πολιτιστικής ∆ηµιουργίας Λάρνακας

Της Γεωργίας Ιωαννίδου 

Επτά χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Ίδρυµα Πολιτιστικής ∆ηµιουργίας για Παιδιά και Νέους επαρχίας Λάρνακας, το οποίο έχει ιδρυθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού και  έχει ως στόχο και  όραµα την καλλιέργεια του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού επιπέδου στο κοινό της πόλης του Ζήνωνα και όχι µόνο.

Παιδιά  από την  ηλικία των 3 χρόνων, έφηβοι και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν διάφορες ικανότητες µέσα από τα ποιοτικά εργαστήρια που διαθέτει το ίδρυµα.

Για όλα όσα αφορούν αυτό το αξιέπαινο έργο είχαµε την ευκαιρία να συνοµιλήσουµε µε την Λειτουργό του Ιδρύµατος κυρία Φωτεινή Καλογήρου Χατζηκυριάκου.

Από τις αρχές του 2016, το Ίδρυµα µεταφέρθηκε σε καινούργιο πολυχώρο που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρνακας. Πρόκειται για ένα ιδανικό µέρος που διαθέτει εργαστήρια υψηλής ποιότητας µε στόχο την καλύτερη λειτουργία των προγραµµάτων τους τα οποία δηµιουργούνται και υλοποιούνται από ένα ευρύ φάσµα συνεργατών που αποτελούνται  από εκπαιδευτικούς και επαγγελµατίες.

Με σκοπό την ποιοτική απογευµατινή απασχόληση µέσα από διάφορα δηµιουργικά εργαστήρια, δίνει την ευκαιρία στους συµµετέχοντες να λάβουν µέρος σε όλα τα προγράµµατα που τους ενδιαφέρουν, µε χαµηλό κόστος και τη δυνατότητα δωρεάν συµµετοχής για παιδιά και νέους µε κοινωνικο-οικονοµικά προβλήµατα.

Τα µοναδικά στη πόλη µας προγράµµατα «∆ηµιουργικής Γραφής» και το πρόγραµµα προσωπικής εξέλιξης «Βουτιά στο Χρώµα» µε βάση τη χρωµατοθεραπεία και το NLP καθώς και τα προγράµµατα «Μουσικοτεχνάσµατα», «Εργαστήρια δηµιουργικότητας και κατασκευών µε βάση την Αρχιτεκτονική», «Μικροί Αρχιτέκτονες» και  «Φιλοσοφία για Παιδιά» συµπληρώνουν το Θέατρο και τη Μουσική.

Εκτός από τα εβδοµαδιαία προγράµµατα, το Ίδρυµα σε συνεργασία µε εξωτερικούς συνεργάτες και φορείς της πόλης, διοργανώνει εκδηλώσεις και τακτικά µονοήµερα εργαστήρια. Στόχο τους έχουν την προώθηση της δηµιουργικότητας και του πολιτισµού όπως το πρόγραµµα «Μια Μέρα στο Μουσείο» σε συνεργασία µε το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυµα Τράπεζας Κύπρου, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συµµετέχουν δωρεάν σε µια σειρά δηµιουργικών εργαστηρίων στο χώρο του Μουσείου από τις 4 Φεβρουαρίου µέχρι 18 Μαρτίου.

Η κυρία Χατζηκυριάκου µας εξηγεί τέλος, αναλυτικά τι προσφέρουν τα εβδοµαδιαία προγράµµατα.

Μουσικοτεχνάσµατα: Μουσικό εργαστήρι που απευθύνεται σε ηλικίες 3-7 χρονών και προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τα µουσικά όργανα, να µάθουν την ενεργητική ακρόαση µέσω µουσικοκινητικών δραστηριοτήτων και να γνωρίσουν την τεχνική την µουσικής σύνθεσης και του αυτοσχεδιασµού.

Βουτιά στο χρώµα: εργαστήρι για παιδιά 6-12 χρόνων. Βασικός του άξονας οι εξελιγµένες επιστήµες του NLP & της Χρωµατοθεραπείας, ενώ ντύνεται µε τέχνες, αφηγήσεις, περιηγήσεις, θεατρική έκφραση, συγγραφή, µουσική, δηµιουργική έκφραση,  επισκέψεις από ειδικούς, πειράµατα, µεγάλες οµαδικές δράσεις και πολύ κέφι. Το πρόγραµµα προσφέρεται και στην Αγγλική γλώσσα.

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά από 6-12χρ (Ελληνικό και Αγγλικό τµήµα).Το παιδί µπορεί να εκφραστεί δηµιουργικά και να ενισχύσει τη σκέψη του, τα συναισθήµατα και τη φαντασία του.

Νεανική θεατρική Σκηνή: Για εφήβους και νέους, αυτή η οµάδα προετοιµάζεται για να παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές, κοινότητες και άλλους χώρους, συµµετέχοντας σε όλη τη διαδικασία υλοποίησης µιας παράστασης (σενάριο, σκηνογραφία, τεχνική υποστήριξη κλπ).

∆ηµιουργική Γραφή: Για παιδιά από 8 χρ και ενήλικες. Η καλλιέργεια του τρόπου έκφρασης, τα «µυστικά» (τεχνικές) της συγγραφής, η ανάλυση εκπαιδευτικών παιδικών, εφηβικών και άλλων βιβλίων, η ενασχόληση µε τις λέξεις και το γραπτό λόγο αλλά και οι ασκήσεις που βοηθούν στην εξεύρεση τρόπων πηγής έµπνευσης, είναι µερικοί από τους στόχους των µαθηµάτων δηµιουργικής γραφής.

Εργαστήρια δηµιουργικότητας και κατασκευών µε βάση την αρχιτεκτονική: Για παιδιά από 7 χρονών και έφηβους. Το συγκεκριµένο εργαστήρι δηµιουργικής απασχόλησης συνδυάζει το παιχνίδι/τα κατασκευάσµατα µε την τέχνη της αρχιτεκτονικής.

Μικροί Αρχιτέκτονες: για παιδιά 4-6 χρ. Τα εργαστήρια αρχιτεκτονικής προσφέρουν το πρόγραµµα «Μικροί Αρχιτέκτονες». Τα παιδιά κατασκευάζουν και δηµιουργούν σπιτάκια, αγροκτήµατα κ.α, και παράλληλα αποκτούν και δεξιότητες.

Φιλοσοφία για Παιδιά: για ηλικίες 6-12χρ. Το παιδικό εργαστήρι «Παιδοπαιχνιδίσµατα- Παραµυθοσκαρφίσµατα»  σε συνεργασία µε το Ίδρυµα εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο το πρόγραµµα Φιλοσοφία για Παιδιά. Τα παιδιά, µέσα από το δηµιουργικό εργαστήρι, αποκτούν τη δική τους φωνή, µαθαίνοντας να σκέφτονται, να αναρωτιούνται, να συζητούν για διάφορα θέµατα, σεβόµενοι τις διαφορετικές απόψεις, ενώ παράλληλα αποκτούν κριτική σκέψη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τα προγράµµατα του Ιδρύµατος οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να επισκεφτούν την σελίδα του στο Facebook (Ίδρυµα Πολιτιστικής ∆ηµιουργίας), την ιστοσελίδα www.ipdlarnaka.com  ή να επικοινωνήσουν µε το τηλέφωνο 24001502


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Free Press περιοδικό της πόλης μας, L.A.Voice

 

Σχετικά νέα

X
Translate »