Αλέξανδρος Ηλία

Δήμος Πάφου: Δημοψήφισμα για αλλαγή ονόματος πλατείας

Στην πόλη της Πάφου, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, όλες οι μεγάλες αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται από τους ίδιους τους δημότες.

Του Αλέξανδρου Ηλία
alexandros

Διαβάζοντας το άρθρο businessnews.com.cy έκανα ένα flash back στην περίοδο που συνέβαιναν τα γεγονότα με το λιμάνι της πόλης μας, τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε για εμάς χωρίς εμάς και που ο Δήμος ενήργησε λανθασμένα απέναντι στους δημότες του.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η δημοκρατία δεν είναι απαίτηση αλλά δικαίωμα του κάθε πολίτη. Στην περίπτωση του λιμανιού η πόλη είχε χωριστεί ξανά σε μπλε, κόκκινους, πράσινους κτλ και διασπάστηκε σε στρατόπεδα κάτι που συνήθως προκαλεί αποδυνάμωση, (άλλωστε αυτό δείχνει και η ιστορία με τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες να καταρρέουν μόλις διασπάστηκαν). Τότε είχε πέσει στο τραπέζι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κίνηση που θα έδινε τουλάχιστον την ευκαιρία στον κόσμο να αποφασίσει τι θέλει για την πόλη του. Τίποτα δεν έγινε, πάρθηκαν αποφάσεις για να ικανοποιηθούν τα θέλω του προεδρικού και τα πράγματα πήραν την τροπή που πήραν.

Η σημερινή είδηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Πάφο, με άφησε άφωνο και για ακόμη μια φορά ο Φαίδωνος καταφέρνει να μαγνητίσει τα βλέμματα στη μακρινή πόλη. Το να δίνεις την ευκαιρία στο δημότη σου να αποφασίσει για κάτι που ενδεχομένως να του επηρεάζει την καθημερινότητα, είναι κίνηση που αν μίτε άλλο δείχνει σεβασμό προς αυτόν που σε επέλεξε να τον διοικείς και συγχαίρω το Δήμο Πάφου για την κίνηση που έκανε για ένα απλό ζήτημα. Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Φαίδωνος αναφέρει ότι υπήρχαν αντιδράσεις για τη μετονομασία της πλατείας, όμως η κίνηση για δημοψήφισμα έγινει αποδεκτή και με θετικά σχόλια. Σίγουρα η κίνηση δίνει πόντους στο Δήμαρχο Πάφου. Ο κάθε δημότης θέλει να νιώθει σημαντικός και μέσω τέτοιων ενεργειών δημιουργείς ενεργούς πολίτες κάτι που χρειάζεται στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε.

Ο συγκεκριμένος κύριος κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να αντικαταστήσει τον Βέργα και να βάλει μπρος πολλά θέματα της πόλης ενώ παράλληλα κήρυξε ανοικτό πόλεμο με τη διαφθορά. Στη δική μας περίπτωση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δημαρχεύων της πόλης μας, ο Δήμος δείχνει αποδυναμωμένος και με πολλά θέματα στην πόλη να έχουν μείνει ανοικτά.

Στην πόλη μας υπάρχει ένας Φαίδωνος ή θα φάμε ξανά την ίδια ξαναζεσταμένη σούπα; Eρώτημα ανοικτό προς όλους.

 

Διαβάστε αυτούσιο το άρθρο και τις δηλώσεις Φαίδωνος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της μετονομασίας της πλατείας Κέννεντυ μετά την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό συμβούλιο Πάφου για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την μετονομασία της πλατείας Κέννεντυ .

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ δήλωσε πως οι απόψεις όλων των Δημοτών για την αλλαγή του ονόματος της πλατείας Κέννεντυ είναι σεβαστές, προσθέτοντας πως όσοι από τους πολίτες  επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν και την εισήγηση για παραμονή του ονόματος Τζον Κέννεντυ.

Στην πόλη της Πάφου, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, όλες οι μεγάλες αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται από τους ίδιους τους δημότες.

Ο κ. Φαίδωνος είπε ότι πέραν από κάποιες αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν σε σχέση με το θέμα της μετονομασίας της πλατείας, η εισήγηση έχει γίνει αποδεκτή με πολύ θετικά σχόλια από εκατοντάδες δημότες που έχουν εκφράσει ήδη την θέση τους αλλά και εισηγήσεις για πιθανά νέα ονόματα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα από την Δευτέρα 6 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 15 Ιουνίου υπέβαλλαν εγγράφως και επωνύμως τις προτάσεις τους για το νέο όνομα .

Στον κατάλογο που θα καταρτιστεί, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου θα προσθέσουν τις δικές τους προτάσεις και το ΔΣ θα καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή του νέου ονόματος.

Για την μετονομασία έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις  που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάφου αλλά και με την πολιτική.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, ειδική υπηρεσιακή επιτροπή θα καταρτίσει νέο μικρό κατάλογο, τον οποίο θα υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το κατόπιν συζήτησης και ψηφοφορίας εφόσον χρειαστεί, θα καταλήξει σε κατάλογο πέντε (5) ονομάτων, τον οποίο θα υποβάλει στο δημοψήφισμα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι τελεσίδικο και δεσμευτικό.

Διευκρινίζεται ότι στο δημοψήφισμα θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο οι δημότες Πάφου που είναι εγγεγραμμένοι στους δημοτικούς καταλόγους της δημαρχούμενης περιοχής.

Η ψηφοφορία θα γίνει τόσο με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με το στήσιμο κάλπης, όσο και με το σύγχρονο τρόπο της ασφαλούς ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Στόχος του Δήμου Πάφου είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.

Πηγή: businessnews.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »