Όμορφα της Πόλης

Γνωστή ως “Παντοπωλείο” η παλιά Δημοτική Αγορά για τους Λαρνακείς …21 χρόνια μετά την κατεδάφιση της προχωρά το μεγάλο έργο

21 ολόκληρα χρόνια από την κατεδάφιση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς της Λάρνακας,  έχει προκηρυχθεί η προσφορά για την ανέγερση της νέας αγοράς με την έναρξη των εργασιών να αναμένονται  εντός του Μαΐου 2018, ένα έργο που πρόκειται να αλλάξει την εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Βέβαια, η Δημοτική αγορά της Λάρνακας έχει μια μακρά ιστορία, καθώς η αρχή της δημιουργίας της βρίσκεται στα 1928/29 όταν Δήμαρχος της πόλης ήταν ο Δημητρός Δημητρίου [Μάτσας] και ήταν γνωστή για τους Λαρνακείς  ως “Παντοπωλείον”.


Δημοτική Αγορά Αρχές του 30′

Σκοπός της δημιουργίας της ήταν η στέγαση των αγορών για φθαρτά και κρέατα, αφού μέχρι τότε ήταν διάσπαρτες στους δρόμους γύρω από την περιοχή του Αγίου Λαζάρου, όπως στην Κλεάνθη Καλογερά (προέκταση της Ερμού προς το Κάστρο) και στη Διονύσου (σήμερα οδός Παύλου Βαλσαμάκη).


Οδός Κλεάνθη Καλογερά

Αν και κτίστηκε το 1929 η Δημοτική Αγορά, τα παζάρια γύρω από τους δρόμους του Αγίου Λαζάρου συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το 1959, αλλά λόγω της συνοικίας των τ/κ που βρισκόταν κοντά και της ένοπλης σύρραξης του 63′ η παλιά αγορά τότε εγκαταλείφθηκε.


Η οδός Διονύσου, σήμερα Παύλου Βαλσαμάκη

Η τυπική μορφή της Δημοτικής Λιανικής Αγοράς θύμιζε τότε ανατολίτικο παζάρι. Συγκεκριμένα στην κύρια είσοδο της έμπαινες σε ένα κεντρικό διάδρομο, όπου δεξιά και αριστερά ήταν τα καταστήματα των φθαρτεμπόρων με τους πάγκους να βρίσκονται μπροστά.

Ο διάδρομος κατέληγε στο κέντρο της Αγοράς, το οποίο οδηγούσε σε δύο εξόδους δεξιά και αριστερά, ενώ ευθεία έμπαινες στην κρεατογορά και ιχθυαγορά. Οι πάγκοι των κρεοπωλών είχαν κυκλική διάταξη, ενώ οι ιχθυοπώλες καταλάμβαναν το κέντρο του χώρου. Μια τρίτη έξοδος από την κρεαταγορά οδηγούσε σε ένα κενό χώρο [σημερινή λαϊκή αγορά του Σαββάτου], όπου κάθε πρωί έφεραν και πουλούσαν τα προϊόντα τους οι χοντρέμποροι παραγωγοί.

Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς με το πέρασμα των χρόνων κρίθηκε ετοιμόρροπο και έτσι το 1998 κατεδαφίστηκε με αποτέλεσμα να λειτουργεί μέχρι σήμερα ως χώρος στάθμευσης. Με την προκήρυξη όμως της προσφοράς και την έναρξη των εργασιών εντός του 2018 ο χώρος θα ξαναζωντανέψει και η περιοχή θα χαρακτηρίζεται πλέον από υψηλή αισθητική και ποιότητα.

Επιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος)

Πηγή: larnacainhistory.com

Φωτογραφικό υλικό :larnacainhistory

Σχετικά νέα

X
Translate »